Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

„Opriți bullyingul sau desființați recreațiile”! Sute de copii din România, terorizați la școală de colegi: „Îmi doresc să mor, nu mai suport” VIDEO

in Educational

Unu din cinci copii este umilit la școală de către colegi, iar unu din șase elevi este bătut tot de colegi, în mod repetat, în vreme ce trei din zece copii sunt amenințați cu bătaia. Violența în școli, fizică sau verbală, capătă amploare în România. Un studiu național arată că județele Brașov și Timiș sunt fruntașe într-un top al violențelor în școli, pe primul loc fiind Capitala.

Un alt studiu, făcut de Organizația Mondială a Sănătății, arată că România ocupă locul al treilea într-un clasament european în ceea ce privește fenomenul violenței în școli.

„Opriți bullyingul sau desființați recreațiile” este mesajul campaniei inițiate de organizația Salvați Copiii.

Bullyingul se manifestă atunci când copiii sunt umiliți sau agresați fizic ori verbal de către colegii lor, lucruri care se întâmplă în special în pauzele dintre ore.

Violența în școlile din România capătă amploare de la semestru la semestru. Copiii agresați suferă adevărate traume, iar mulți dintre ei au nevoie de vizite la psiholog sau psihiatru. Sunt situații, cel puțin în Timiș, când elevii refuză să mai meargă la școală de teama colegilor care își bat joc de ei, îi amenință, le fură ochelarii, banii de buzunar sau mâncarea. Unii dintre ei ajung să spună că își doresc să moară… Sunt copii de 10-11 ani care abia încep viața socială.

„Săptămânal, la cabinet, văd unul sau doi copii care sunt victime ale acestui fenomen în școală. Vin cu simptome de anxietate sau depresie, iar cauzele acestor simptome sunt situațiile de hărțuire sau situațiile dificile prin care ei trec în mediul școlar. Cel mai des întâlnesc aceste situații la copiii de gimnaziu. La 10-12 ani sunt copii care ajung să spună «Îmi doresc să mor, nu mai suport această situație». Se ajunge la abandon școlar, în cel mai fericit caz, dar se poate ajunge și la tulburări psihiatrice destul de serioase și chiar ideație suicidară. Chiar ieri am avut un băiețel care trece printr-o situație grea la nivelul școlii și se gândește de multe ori că poate ar fi mai bine să moară decât să suporte așa ceva. Resursele în școală sunt destul de puține, ar fi nevoie ca aceste situații să se rezolve la școală. De cele mai multe ori, copiii nu au probleme acasă, nu provin din familii dezorganizate”, a explicat medicul psihiatru Anda Jurma.

În Timiș, doar în primul semestru al anului școlar 2016-2017 au fost înregistrate 596 de cazuri de bullying în școli, conform unor date culese de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de la inspectoratele școlare județene.

Pentru a combate acest fenomen, organizația „Salvați Copiii” a început o campanie la nivel național, care urmărește să conștientizeze, să genereze o schimbare de atitudine și să prevină comportamentele de bullying între copii.

Părinții și copiii pot accesa site-ul de informare cu privire la fenomenul de bullying: desfiintatirecreatiile.ro.

Președintele Salvați Copiii România, Mihai Gafencu, susține că este nevoie de un semnal de alarmă, pentru că au ieșit la iveală tot mai multe cazuri cu elevi chinuiți în școli.

Bullyingul este caracterizat ca un comportament agresiv, intenționat, care provoacă suferință și implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă.

Sursa: libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate