Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Organismul si mediul sau de viata

in Biologie/Enciclopedie

Structurile vii creeate de natura cu multa ingeniozitate sunt advarate modele de imagini
cu o functionare ultraperfectionata.

Organismele cuprind totalitatea organelor sau partilor indisolubil legate care constituie o fiinta vie. Organismele sunt sisteme biologice in care are loc un permanent schimb de materie si energie cu mediul in care acestea traiesc. Ele se deosebesc de corpurile fara viata prin multe insusiri: cresterea, dezvoltarea si inmultirea.

Partile componente sunt unite in acest intreg prin conexiuni reciproce si interactioneaza, ceea ce defineste notiunea de sistem.
Organismele vii sunt sisteme deschise deoarece au un schimb permanent de energie si substanta cu mediul prin procesul de metabolism si de aceea se numesc sisteme biologice.

Ca sistem biologic organismele vii au trei insusiri:
-Integralitatea;
-echilibrul dinamic;
-autoreglarea.

Integralitatea este interdependenta dintre partile organismului. De exemplu, o planta superioara este formata din celule, tesuturi si organe: radacina, tulpina, frunze, flori, seminte, fiecare indeplinind o anumita functie. Acestea nu pot trai independent ( ele au nevoie de seva elaborata de frunze). La fel se intimpla si cu un organism animal. Organele contribuie la indeplinirea functiilor organismului ( de inmultire, aparare, hranire, etc.).

Vietuitoarele au corpul alcatuit din celule.Celula este uniatea structurala si functionala
a lumii vii. Criterile de clasificare a celulei se face dupa regn, forma, dimensiuni, numarul de nuclei, numarul cromozomilor si dupa complexitatea structurala si functionala. În celula se
gasesc peste 60 de elemente chimice dintre care: C, H, N, O, P si S ;sunt elemente de baza.
Prin observare la microscop optic sau electronic a celulei eucariote se disting urmatoarele
componente celulare:

1.MEMBRANA CELULARA ( plasmalema )
2.CITOPLASMA CELULARA
3.NUCLEUL

Membrana celulara
Citoplasma celulara

Procesul de imultire a celulelor poarta numele de DIVIZIUNE CELULARA . Datorita
diviziunii celulare organismele cresc, se imultescsi formeaza celule reproducatoare si sunt
inlocuite celulele moarte sau uzate etc.Sunt doua tipuri fundamentale de diviziune celulara:
directa si indirecta.

1.Diviziunea directa se realizeaza prin fragmentare si strangulare.
2.Diviziunea indirecta se clasifica in diviziune meiotica si diviziune mitotica.

O asociatie de celule cu forma si structura asemanatoare si cu aceiasi functie formeaza
un ŢESUT.
Acesta se formeaza din celula ou prin diferentiere celulara.

Organele plantelor superioare sunt alcatuite din diferite tesuturi.Dupa gradul de diferentiere si de specializare ele se clasifica in tesuturi embrionare si tesuturi definitive.

Meristemele sunt formate din celule mici cu pereti subtiri si nucleu voluminos.Mreistemele
pot fi primare (care asigura cresterea in lungime a organelor ) si secundare ce determina cresterea in grosime .

Tesuturile de aparare nu sunt inlocuite pue durata vietii plantelor .Ele sunt tesuturi mult diferntiate si se clasifica astfel:
1.Ţesuturi de aparare:
2.Ţesuturi fundamentale ( parenchimatice )
3.Ţesuturi conductoare:
4. Ţesuturile mecanice

Datorita relatiilor stabilite intre plante si mediul lor de viata, acestea pot sa-si procure hrana in vederea cresterii, dezvoltarii, miscarii, sensibilitatii si adaptarii lor la diferite conditii de mediu.

De asemenea plantele sunt sensibile la anumiti stimuli din mediu, fata de care reactioneaza in mod diferit. Drept urmare executa miscari pasive sau active.

Miscarile pasive se realizeaza fara consum de energie ( de exemplu, raspindirea fructelor si semintelor), iar cele active cu consum de energie ( de exemplu, miscari de torsiune, de curbura si incolocire, etc.).
Miscarile active pot fi: tropisme ( miscari de orientare ale organelor inspre excitant sau in sens opus acestuia, care se realizeaza de obicei prin curburi ), nastii ( miscari neorientate provocate de intensitati diferite ale excitantilor ) si tactisme ( deplasari sub actiunea unor excitanti).

Ca raspuns la actiunea factorilor de mediu, plantele prezinta modificari adaptative morfo-anatomice, fiziologice, ecologice si comportamentale care ofera avantaje pentru supravietuirea speciilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate