Organizarea cuibului pentru iernare

in Agronomie

Cea mai bună rezervă de hrană este mierea realizată din culesul natural de nectar. Necesarul pe familie pentru perioada de iernare este de 16 – 18 kg.

Apicultorii profesionişti asigură rezerva de hrană pentru iernarea familiilor de abine din culesurile de producţie, aceasta fiind cea mai bună metodă. Numai în cazuri deosebite, când stupii nu au de beneficiat de un cules de producţie din care să-şi asigure şi rezerva pentru iernare, se recomandă ca în perioada 10 august – 10 septembrie să se complecteze rezerva prin hrănire cu sirop de zahăr în porţii mari, 2 – 4 kg de două ori pe săptămână, folosind hrănitoare tava. Aceasta întrucât la prelucrearea siropului respective (transportare şi invertire) trebuie să participle albinele de vară care nu ajung să ierneze. Albina de iernare trebuie să găsească hrană gata preparată.

Organizarea şi reducerea cuibului se fac treptat, începând din a doua parte a lunii august, urmărindu-se concentrarea rezervei de hrană numai pe ramele de iernare şi eliminarea din cuib a fagurilor prea vechi, deformaţi, cu cellule multe de trântori şi rezerva puţină de miere. Pentru aceasta se foloseşte diafragma şi la interval de 1 – 2 săptămâni, ramele din categoria amintită se trec după diafragmă şi se descapaceste mierea de pe ele pentru că albinele să o transporte în cuib.

Finalizarea organizării cuibului pentru iernare se realizează în a doua jumătate a lunii octombrie, când a eclozionat ultimul puieţ. Pentru dimensionarea (strâmtorarea) la strictul necesar al cuibului în ină dintre diminetiile ce preced nopţile răcoroase cu temperature de 6 – 8 grade C, la care albinele se strâng în semighem, apicultorul vizitează stupina, deschide fiecare stup, ridică podişorul şi constată pe câte rame s-a strâns, în cursul nopţii, fiecare familie. Observaţiile le înregistrează în caietul stupinei la numărul fiecărui stup. În momentul când realizează ultima restrângere a cuibului, apicultorul ţine cont de aceste observaţii şi reduce cuibul cu un figure faţă de numărul de rame pe care s-au strâns albinele în semighem în nopţile răcoroase. Strâmtoarea cât mai bună a cuibului, alături de o hrană îndestulătoare şi I familiile numeroasă au cea mai mare influenţă pentru bună iernare.

În cuib se reţin numai rame bune de ouat, cu peşte 1.5 kg miere în fiecare. În centrul cuibului în raport de puterea fiecărei familii se aşează 1 – 2 faguri sin care a eclozionat ultimul puieţ care trebuie să aibă cel puţin 1.5 kg miere. Pe acestea se va forma miezul ghemului de iernare. Următoarele rame pline cu miere (2.5 – 3.5 kg) se aşează în ambele părţi faţă de cele centrale, până la numărul necesar ocupate de albine. Pentru ţara noastră familiile normale crescute pe rame Dadant (STAS) ocupă la iernare 7 – 8 faguri, iar cele crescute pe sistem multietajat ocupă 8 – 9 faguri.

            Împerecherea perfectă a stupilor este deosebit de importantă, deoarece contribuie la menţinerea temperaturii, prevenirea umezelii prin condens, reducerea consumului de hrană cu 5 kg/familia de albine şi prelungirea longevităţii a albinelor de iernare cu 10 – 15 zile.

Împachetarea constă în ocuparea complectă a spaţiului de după diafragmă cu perniţe din deşeuri textile sau paie; peşte podişor se aşează pe toată suprafaţa 2 – 3 ziare, apoi o bucată de mochetă sau covor vechi, după care se aşează o hârtie de sac dublă mai mare cu 3 cm în toate direcţiile decât podişorul. La aşezarea capacului, hârtia de sac coboară pe lângă podişor şi izolează spaţial dintre acesta şi corp, oprind pierderea căldurii din cuibul familie de albine.

În fiecare vară – toamnă se aplică 3 tratamente pentru combaterea parazitului Varroa jacobsoni, primele două după culesul florii – soarelui, la interval de 7 zile unul de altul iar ultimul se administrează la împachetarea stupilor pentru iernare, când numai există puieţ neeclozionat. Cu ocazia împachetării se instalează graţia de urdiniş contra şoarecilor, la fiecare stup. Trebuie acordată mare importanţă luctariilor de regatire a familiilor pentru iernare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.