Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Palatul lui Dalai Lama, ”Vaticanul tibetan”

in Geografie/Istorie/Turism

In sirul lantului muntos, cunoscut drept ”casa zapezilor”, se afla tinutul ”cerbului care boncaluieste”, avand drept capitala ”salasul zeilor” din valea ”raurilor fericite”, in care se reflecta ”palatul iluminarii”. Cam asa ar suna traduse ”numele fermecate” ale locurilor. De fapt, este vorba despre Himalaya, Tibet ( Boyul-in tibetana), capitala sa, Lhasa, raul Kyichu, in care se oglindeste Palatul Potala.

images (2)

La 3683 de metri altitudine, ”salasul zeilor” era unul dintre locurile cele mai izolate din lume pana in secolul al XX-lea si care devenea accesibil doar cu pretul unor lungi si obositoare calatorii pe drumurile caravanelor sau pe cele de pelerinaj, interzise oricum strainilor. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, exploratorului suedez al Asiei Sven Hedin nu i s-a permis nici macar apropierea de locul sfant, in timpul expeditiei sale prin Tibet. Mai tarziu, China, care a ocupat regiunea din 1951, a refuzat sistematic acordarea vizei celor ce doreau sa viziteze ”Regiunea Autonoma Tibet”.

Pentru locuitorii din Lhasa, orasul avea aceeasi importanta ca Roma pentru crestini sau Mecca pentru musulmani. Aici se afla Manastirea Jokhang, ”casa conducatorilor”, cu o statuie a lui Songsten Gampo, cel care a introdus budismul in Tibet in secolul al VII-lea. Lamaismul de mai tarziu este un amestec intre vechea credinta in demoni si religia cea noua , conducatorul divin, Dalai Lama, fiind, in mintea credincosilor, o reincarnare a lui Buddha.

008602-12-destination_Potala-Palace-full-moon

Dubla postura, de lider religios si laic, a fost asumata pentru prima oara, in secolul al XVII-lea, de catre al cincilea Dalai Lama, Lobsang Gyatso. Marele preot a ridicat, pe ruinele ”Castelului Nemuririi” al regelui Sonsten Gampo, un fel de Vatican tibetan, sus, pe Marpori, ”Muntele rosu”, aflat in apropiere de Lhasa. Palatul fortificat Potala a fost extins in repetate randuri de urmasii sai, servind pana in 1959, cand cel de-al paisprezecelea Dalai Lama a fugit din cauza ocupatiei chineze in India, drept resedinta monastica, sediu al guvernului si al administratiei, centru religios si laic in acelasi timp al Tibetului.

Cand ceata se raspandeste printre munti , calatorul are impresia ca Potala pluteste deasupra Lhasei. Palatul pare ca se ridica spre ceruri, zidurile se ingusteaza in perspectiva fortata, iar turnurile sunt ca niste varfuri de lance. Cea mai mare parte a fatadelor ce pot fi asemuite cu niste faguri de miere sunt de un alb stralucitor, cu exceptia etajelor superioare, vopsite in rosu. Acesta este ”Palatul Rosu”, resedinta lui Dalai Lama, devenit intre timp un minunat muzeu de arta tibetana. In interior, la lumina discreta a opaitelor, se pot zari sculpturi ale vechilor divinitati, manuscrise pictate, vase in care se ardeau esente parfumate, precum si alte multe comori.

images (1)

Calugarii lamaisti au facut in asa fel in trecut, incat nici un strain sa nu calce in palat-sub pedeapsa cu moartea. Acum insa sunt zile in care mai multi turisti decat fideli pot fi intalniti colindand cele treisprezece etaje ale cladirii, iar, in locul rugaciunilor soptite de invatacei, auzi vocile tunatoare ale ghizilor, care isi recita lectiile standard in limba engleza. Potala are 1000 de incaperi, sustinute de 15 000 de coloane si care adapostesc 10 000 de altare si 200 000 de statui, iar o parte a pivnitelor arata inca turistului curios piatra brun-roscata a muntelui Marpori. Cel mai vechi zid al palatului, lat de 400 de metri, se crede a fi cel care inchide camera nuptiala a lui Songsten Gampo. Etajul cel mai de sus gazduieste camerele celui de-al paisprezecelea Dalai Lama, cel exilat, care, spre disperarea Beijingului, nu inceteaza lupta pentru recastigarea independentei Tibetului.

Doctrina comunista nu se impaca deloc cu traditionalismul si nationalismul tibetanilor. Centrul istoric al Lhasei este si in prezent teatrul unor permanente demonstratii impotriva nedoritilor ocupanti. Sub privirile suspicioase ale politiei chineze, nesfarsite procesiuni inconjoara Manstirea Jokhang, cu al sau Buddha. Calugari cu vesminte colorate, nomazi arsi de soare si cersetori in zdrente isi rostesc rugaciunile ca pe vremea divinilor lor lideri spirituali- Om Mani Padme Hum, adica ”O, tu , giuvaier din floare de lotus, amin!”

1

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Geografie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate