Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Paralela dintre Nazismul lui Hitler si Regimul lui Antonescu

in Istorie

the-rise-of-hitler-11

 1. Propunându-mi sa abordez tema anuntata în titlu, doresc sa prezint în linii mari evolutia statutului international al României în epoca celui de-al doilea razboi mondial în comparatie cu cea a altor state. Într-un conflict de pro-portii planetare, precum cel din anii 1939-1945, fiecare dintre statele implicate în ostilitati a cunoscut, desigur, situatii specifice, cu evolutii sau involutii mai mult sau mai putin de înteles, astfel ca, fata de razboiul general, fiecare dintre beligeranti (si nu numai ei, ci chiar si nebeligerantii ) a prezentat un caz, o particularitate. Este exact ceea ce mi-am propus sa surprind: cazul României, fara a pierde nici un moment din vedere ca, simultan, se pot lua în consideratie diverse trasaturi comune pentru a judeca situatia altor state aflate într-o zona geografica ori tinând, în anii razboiului, de o anumita alianta politico-militara. Cu titlu de exemplu, voi mentiona ca un specialist bulgar a investigat, fara a aprofunda însa problema respectiva, pre-ocupat fiind evident de tarile sud-estului European în perioada ultimei conflagratii mondiale, stabilind ca Bulgaria, Ungaria si România s-au aflat între statele satelite ale Axei, spre deosebire de Albania, Grecia si Iugoslavia, ocupate de catre nemti.
  În ceea ce priveste România se pot identifica urmatoarele faze ale evoluti-ei tarii noastre în cursul razboiului:
  – septembrie 1939 – mai 1940: neutralitatea de facto si de jure;
  – mai 1940 – august 1940: nonbeligeranta de facto si de jure;
  – septembrie 1940 – iunie 1941: nonbeligeranta de jure, cu încadrarea de facto în tabara Axei Berlin – Roma – Tokyo;
  – 22 iunie 1941 – 23 august 1944: beligeranta de partea statelor Axei fasciste;
  – 23 august 1944 – mai 1945                                                           Raporturile personale stabilite între Hitler si Antonescu. Directia de principiu a României spre Axa a depins hotarâtor de vointa “conducatorului” statului român dintre 1940 si 1944 care, neurmarind ori neinteresându-se de o precizare globala a relatiilor bilaterale, facea ca trainicia sistemului sa depinda personal de el. În una din primele sedinte ale guvernului sau, generalul I. Antonescu declarase ca noi mergem suta la suta, pâna la moarte, alaturi de Axa. Ori vom triumfa cu Axa, ori vom cadea cu Axa (21 septembrie 1940). O declaratie similara facuse si în sedinta din 18 septembrie 1940 a cabinetului. De asemenea, la 5 august 1944, deci la ultima întrevedere cu Hitler, maresalul Antonescu l-a asigurat pe führer de hotarârea sa de a continua razboiul alaturi de Germania, fapt relevat atât de varianta germa-na, cât si de cea româna realizate pe marginea întâlnirii de la Wolfsschanze. Nota germana a retinut aceasta expresie a maresalului: România va ramâne de partea Germaniei si va fi ultima tara care va parasi Reichul, pentru ca stia ca sfârsitul Germaniei însemna sfârsitul României. Pentru discutia noastra, de mare interes este recunoasterea lui Hitler ca armata româna era aliata cu Wehrmachtul în razboiul mondial.
  Pe planul politico-diplomatic retine atentia faptul ca, în anii razboiului, Ro-mânia s-a bucurat de largi posibilitati de manevra în domeniul relatiilor interna-tionale. Astfel, în primul rând România a întretinut relatii diplomatice nu numai cu membrii Axei, ci si cu statele neutre ( Spania, Portugalia, Elvetia, Suedia, Turcia sau Vaticanul),
 2. Nazismul a evidentiat in permanenta primatul actiunii asupra gandirii. In timp ce se afla in inchisoarea Landsberg, Hitler si-a dictat prima parte dei “Mein Kampf”, care a devenit biblia national-socialismului. Alaturi de programul in 25 de puncte din 1920, a reprezentat cadrul de baza al nazismului. Ideile lui Hitler s-au intemeiat pe conceptual sau asupra raselor. El considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea ca darwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cum animalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei, astfel incat cei puternici de sangele celor slsbi. Poporul de stapani (Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit fiind din populatiile Europei de Nord. La baza piramidei rasiale Hitler plaseaza: negrii, slavii, tiganii si evreii pentru acestia din urma avand sentimente de ura exacerbata. Hitler socotea rasa evreiasca “un cancer ce roade trupul Germaniei”, o boala ce trebuie tratata.

Cel din urma element al ideologiei naziste era nationalismul de tip agresiv, care se raspandise ca urmare a conditiilor specifice din Germania ultimilor ani. Armistitiul din 1918 si Tratatul de la Versailles trebuiau reconsiderate, iar teritoriile pierdute trebuiau retrocedate Germaniei. Dar nationalismul lui Hitler cerea ceva mai mult decat simpla restabilire a frontierelor din 1914. El dorea crearea unui Reich care sa-i cuprinda pe toti acei membrii ai poporului german ce traiau dincolo de frontierele Germaniei: germanii austrieci, germanii sudeti, comunitatile germane ce traiau de-a lungul coastei baltice – toti urmau sa fie cuprinsi in limitele teritoriale ale noii Germanii.

“Poporul german trebuie sa I se saigure teritoriul necesar existentei sale pe pamant… Oamenii de acelasi sange trebuie sa apartina unui imperiu (Reich). Poporul german nu are dreptul sa se angajeze intr-o politica coloniala pana in clipa in care nu si-a adunat copiii intre granitele aceluiasi stat. Atunci cand teritoriul Reich-ului va cuprinde pe toti germanii si nu-si va mai putea permite sa ofere acestora conditii decente de trai, numai atunci se va putea vorbi de dreptul moral, rezultat din nevoile poporului, de a dobandi teritorii straine. Plugul se va transforma in sabie si lacrimile razboiului vor deveni painea zilnica a generatiilor urmatoare…
Dreptul la teritoriu devine datorie in cazul in care o mare natiune pare destinata sa decada daca nu-si extinde posesiunile. Iar acest lucru este cu atat mai adevarat atunci cand natiunea in cauza nu este o mica comunitate negroida , ci insasi Germania-mama a tuturor celor care au conferit lumii actuala sa forma culturala. Germania fie va deveni Putere Mondiala, fie va disparea. Telul de viitor al politicii noastre externe trebuie sa fie o politica indreptata spre est, care sa prevada teritoriile considerate necesare poporului german.”

În aşa-numita „Noapte de crystal au fost distruse case, magazine şi sinagogi, iar 100 de evrei au fost omorâţi şi circa 20.000 trimişi în lagăre de concentrare. Punctul culminant al crimelor a fost atins odată cu Conferinţa de la Wannsee a unor personalităţi ale partidului şi ale Guvernului, în cadrul căreia aceştia îşi dau acordul pentru „Soluţia finală în chestiunea evreiască”, la cererea expresă a lui Hitler.Anumite zvonuri sustin ca Hitler insusi ar fi fost evreu,si anumite chestiuni personale i-ar fi dezvoltat ura.Este putin probabil,deoarece nu pot fi imaginate cauze datorita carora Fuhrer-ul sa faca un Holocaust la adresa propriei sale rase.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate