Particularităţile biologice ale albinelor melifere

in Agronomie

 Industrial cele mai valoroase ale albinelor melifere sunt reprezentate de instinctul de acumulare a rezervelor de hrană şi instinctul social.

Aşa după cum este cunoscut, instinctul social al albinelor este foarte dezvoltat. Acestea sunt organizate în familii puternice de indivizi, diferenţiaţi morfologic şi fiziologic pe cele trei caste. Instinctul social a condus la diviziunea muncii între membrii unei familii, la care întâlnim efectuarea anumitor lucrări specifice pe grupe de vârstă.

 

Hărnicia şi instinctul de acumulare existent la albina melifere sunt neîntrecute de alte vieţuitoare. Sprijinindu-se pe instinctul social, care asigură convieţuirea unui număr mare de indivizi în cadrul unei familii, Albinele reuşesc să culeagă de la plante, să prelucreze şiş a depoziteze în stup rezerve mari de hrană (miere şi păstură) într-un timp relative scurt, asigurându-şi prin această activitate consumul curent, rezervele necesare iernării şi perioadelor lipsite de cules, precum şi o cantitate însemnată de miere pe care o recoltează apicultorul.

 

Alte caracteristici importantă la albine sunt:

  • instinctul de construire a fagurilor din ceară secretată de propriul organism;
  • hrănirea şi îngrijirea puietului;
  • hrănirea şi îngrijirea mătcii;
  • curăţarea şi dezinfectarea cuibului cu propolis şi alte substanţe produse de propriul organism;
  • instinctul de apărare a cuibului de diverşi invadatori;
  • comunicarea specifică între indivizi prin zumzet şi mişcări cu semnificaţie (dansul albinelor);
  • instinctul prin rotire, prin care se realizează perpetuarea speciei;
  • perceperea schimbărilor atmosferice, autoreglarea şi adaptarea la condiţii diferite de mediu etc.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.