Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Pentru toți cei care au cont de FACEBOOK. SRI și FACEBOOK România au semnat un pact care schimbă TOT

in Evenimente

Temerile cetățenilor în privința faptului că rețeaua de socializare Facebook nu mai oferă siguranța datelor celor care au cont, s-au confirmat.

Serviciul Român de Informații și Facebook România au semnat un acord care poate fi dăunător pentru cetățeni și, cu siguranță, va scădea interesul românilor în celebra rețea de socializare.

Potrivit infopinia.ro, cele două instituții s-au înțeles ca SRI să acceseze datele și informațiilor utilizatorilor de Facebook, precizează surse autorizate din cadrul Serviciului Român de Informații.

Acest acord face parte dintr-o serie de măsuri luate împotriva terorismului, flagel care cunoaște o amploare continuă.

Serviciul Roman de Informatii avertizeaza de asemenea utilizatorii retelelor sociale sa ia in calcul faptul ca datele personale pe care le publica pot fi folosite de persoane rau intentionate, care utilizeaza spatiul virtual in scopuri ilicite.

„Avand in vedere ca retelele sociale se bazeaza pe comunicare si conexiuni, utilizatorii acestora sunt adesea incurajati/ tentati sa posteze informatii cu caracter personal. In acest demers, ei nu iau in calcul intotdeauna importanta si tipul de informatie pe care o posteaza in spatiul virtual si nici consecintele care pot surveni”, se arata intr-o postare publicata sambata pe pagina de Facebook  SRI.

Totodata SRI atrage atentia ca „aceste informatii pot fi folosite de persoane rau intentionate, care utilizeaza mediul virtual in scopuri ilicite (acces la date personale sau cu caracter financiar)”.

1. Sfaturi si bune practici pentru o navigare sigura pe Internet

Foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing. Asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare. Foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile. Daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere. Foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic.

Multi producatori de programe anti-virus ofera versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanari periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fisiere cu potential malitios. Seteaza sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie. Distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.

Acceseaza site-uri de incredere. Exista o serie de plugin-uri ale browserelor care acorda un calificativ de incredere site-urilor vizitate. Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale. Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul. Nu deschide atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti. Link-urile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevarata resursa URL ce se ascunde in spatele unui link, tine pointerul mouse-ului deasupra link-ului si vei observa, de obicei in partea stanga-jos a ferestrei, link-ul real.

Nu rula programe a caror origine nu poate fi verificata. Fii intotdeauna sceptic cand primesti o oferta ce suna foarte tentant. Multe tehnici de phishing incearca sa te pacaleasca in a oferi date personale. Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil. Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit).

Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet. Gandeste-te cu atentie inainte de a-ti crea o adresa de e-mail sau un nume de utilizator. Expertii web recomanda folosirea unei combinatii de litere si cifre si sa nu incluzi detalii care sa permita identificarea sexului. Atunci cand te alaturi comunitatilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cat se poate de discret. Datele personale si pozele postate in mediul virtual s-ar putea sa fie folosite impotriva ta. Oricine iti poate vizualiza profilul de pe retelele de socializare online, pentru a culege informatii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ti provoca diverse neplaceri.

Asigura-te ca aplicatiile Facebook acceptate sunt de incredere. Evita pe cat posibil cautarile riscante, deoarece rezultatele cautarilor voastre ar putea contine link-uri catre site-uri ce gazduiesc continut malitios. Aceste site-uri pot instala aplicatii malitioase de tip spyware, virusi etc. Daca folosesti aplicatii de partajare a fisierelor, este foarte probabil sa descarci un virus in loc de fisierul audio sau video pe care doresti sa il preiei. Urmareste indiciile unor masuri de securitate.

Site-urile securizate folosesc „https://” in cadrul adreselor web, litera „s” semnificand faptul ca datele trimise si primite catre/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodata sa nu furnizezi informatii personale pe un site web ce are adresa web prefixata cu „http://”. Evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert on-line sau afaceri personale. Dezactiveaza optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosesti.

2. Cum poti semnala un posibil risc terorist?

In cazul in care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, te rugam sa apelezi linia telefonica gratuita TELVERDE: 0800800100. Pentru protectie, identitatea apelantului este protejata. Cand este bine sa suni? Atunci cand observi urmatoarele situatii sau persoane care pot genera riscuri teroriste: cineva este interesat de procurarea unor substante ce ar putea fi folosite in scopuri teroriste (substante explozive sau precursori, otravuri etc.) actiuni prin care se incearca perturbarea functionarii unor institutii/locatii importante (obiective strategice de importanta deosebita) anumite persoane confectioneaza, detin, transporta sau manipuleaza ilegal armament, munitii, substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste prezenta repetata sau prelungita a unor persoane neautorizate in zona unor locatii precum misiuni diplomatice straine, sedii ale unor institutii internationale etc.

Interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obtinerea de date referitoare la astfel de locuri persoane care fotografiaza sau filmeaza obiective unde asemenea activitati sunt interzise un autoturism care stationeaza mult timp si in mod nejustificat in apropierea unor zone de importanta deosebita, misiuni diplomatice si/sau alte locuri in care prezenta populatiei este numeroasa persoane care studiaza insistent locuri aglomerate (gari feroviare sau statii de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale) persoane care studiaza insistent cai de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fara a avea motive plauzibile in acest sens tie sau altora le sunt puse intrebari nejustificate cu privire la programul de functionare al unor institutii, momente ale zilei de maxima aglomeratie, momentul schimbarii personalului care asigura paza la ambasade etc.

3. Cand si cum sa te protejezi de actiunea unor servicii secrete straine

Daca iti desfasori activitatea in medii in care sunt gestionate informatii clasificate si/sau calatoresti periodic in strainatate, poti suscita interesul serviciilor de informatii straine. Iata cateva indicii ale unor intentii privind posibilul interes al unor servicii secrete straine fata de persoana ta: persoane sau institutii se arata, in mod nejustificat, interesate de obtinerea unor informatii clasificate din domeniul in care lucrezi (politic, militar, economic, social, administrativ) persoane sau institutii manifesta un interes nejustificat fata de tine, activitatea profesionala, provenienta si cuantumul surselor de venit, membri de familie, prieteni etc. esti intrebat(a) despre persoane care gestioneaza informatii clasificate persoane cu care ai intrat in contact utilizeaza mijloace de interceptare/ inregistrare a comunicatiilor – disimulat sau la vedere eventuale agresiuni informatice (de exemplu, actiuni ale unor servicii de informatii, persoane fizice sau entitati private care, prin intermediul internetului, al tehnicilor de inginerie sociala si/ sau al unor coduri malitioase, vizeaza accesarea neautorizata a retelelor informatice ale unor institutii si autoritati gestionare de documente clasificate, in vederea exfiltrarii informatiilor de interes sau a disruperii activitatii tintelor vizate).

avertizeaza de asemenea utilizatorii retelelor sociale sa ia in calcul faptul ca datele personale pe care le publica pot fi folosite de persoane rau intentionate, care utilizeaza spatiul virtual in scopuri ilicite.
„Avand in vedere ca retelele sociale se bazeaza pe comunicare si conexiuni, utilizatorii acestora sunt adesea incurajati/ tentati sa posteze informatii cu caracter personal. In acest demers, ei nu iau in calcul intotdeauna importanta si tipul de informatie pe care o posteaza in spatiul virtual si nici consecintele care pot surveni”, se arata intr-o postare publicata sambata pe pagina de Facebook a SRI.

Totodata SRI atrage atentia ca „aceste informatii pot fi folosite de persoane rau intentionate, care utilizeaza mediul virtual in scopuri ilicite (acces la date personale sau cu caracter financiar)”.

1. Sfaturi si bune practici pentru o navigare sigura pe Internet

Foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing. Asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare. Foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile. Daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere. Foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic.

Multi producatori de programe anti-virus ofera versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanari periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fisiere cu potential malitios. Seteaza sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie. Distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.

Acceseaza site-uri de incredere. Exista o serie de plugin-uri ale browserelor care acorda un calificativ de incredere site-urilor vizitate. Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale. Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul. Nu deschide atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti. Link-urile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevarata resursa URL ce se ascunde in spatele unui link, tine pointerul mouse-ului deasupra link-ului si vei observa, de obicei in partea stanga-jos a ferestrei, link-ul real.

Nu rula programe a caror origine nu poate fi verificata. Fii intotdeauna sceptic cand primesti o oferta ce suna foarte tentant. Multe tehnici de phishing incearca sa te pacaleasca in a oferi date personale. Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil. Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit).

Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet. Gandeste-te cu atentie inainte de a-ti crea o adresa de e-mail sau un nume de utilizator. Expertii web recomanda folosirea unei combinatii de litere si cifre si sa nu incluzi detalii care sa permita identificarea sexului. Atunci cand te alaturi comunitatilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cat se poate de discret. Datele personale si pozele postate in mediul virtual s-ar putea sa fie folosite impotriva ta. Oricine iti poate vizualiza profilul de pe retelele de socializare online, pentru a culege informatii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ti provoca diverse neplaceri.

Asigura-te ca aplicatiile Facebook acceptate sunt de incredere. Evita pe cat posibil cautarile riscante, deoarece rezultatele cautarilor voastre ar putea contine link-uri catre site-uri ce gazduiesc continut malitios. Aceste site-uri pot instala aplicatii malitioase de tip spyware, virusi etc. Daca folosesti aplicatii de partajare a fisierelor, este foarte probabil sa descarci un virus in loc de fisierul audio sau video pe care doresti sa il preiei. Urmareste indiciile unor masuri de securitate.

Site-urile securizate folosesc „https://” in cadrul adreselor web, litera „s” semnificand faptul ca datele trimise si primite catre/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodata sa nu furnizezi informatii personale pe un site web ce are adresa web prefixata cu „http://”. Evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert on-line sau afaceri personale. Dezactiveaza optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosesti.

2. Cum poti semnala un posibil risc terorist?

In cazul in care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, te rugam sa apelezi linia telefonica gratuita TELVERDE: 0800800100. Pentru protectie, identitatea apelantului este protejata. Cand este bine sa suni? Atunci cand observi urmatoarele situatii sau persoane care pot genera riscuri teroriste: cineva este interesat de procurarea unor substante ce ar putea fi folosite in scopuri teroriste (substante explozive sau precursori, otravuri etc.) actiuni prin care se incearca perturbarea functionarii unor institutii/locatii importante (obiective strategice de importanta deosebita) anumite persoane confectioneaza, detin, transporta sau manipuleaza ilegal armament, munitii, substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste prezenta repetata sau prelungita a unor persoane neautorizate in zona unor locatii precum misiuni diplomatice straine, sedii ale unor institutii internationale etc.

Interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obtinerea de date referitoare la astfel de locuri persoane care fotografiaza sau filmeaza obiective unde asemenea activitati sunt interzise un autoturism care stationeaza mult timp si in mod nejustificat in apropierea unor zone de importanta deosebita, misiuni diplomatice si/sau alte locuri in care prezenta populatiei este numeroasa persoane care studiaza insistent locuri aglomerate (gari feroviare sau statii de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale) persoane care studiaza insistent cai de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fara a avea motive plauzibile in acest sens tie sau altora le sunt puse intrebari nejustificate cu privire la programul de functionare al unor institutii, momente ale zilei de maxima aglomeratie, momentul schimbarii personalului care asigura paza la ambasade etc.

3. Cand si cum sa te protejezi de actiunea unor servicii secrete straine

Daca iti desfasori activitatea in medii in care sunt gestionate informatii clasificate si/sau calatoresti periodic in strainatate, poti suscita interesul serviciilor de informatii straine. Iata cateva indicii ale unor intentii privind posibilul interes al unor servicii secrete straine fata de persoana ta: persoane sau institutii se arata, in mod nejustificat, interesate de obtinerea unor informatii clasificate din domeniul in care lucrezi (politic, militar, economic, social, administrativ) persoane sau institutii manifesta un interes nejustificat fata de tine, activitatea profesionala, provenienta si cuantumul surselor de venit, membri de familie, prieteni etc. esti intrebat(a) despre persoane care gestioneaza informatii clasificate persoane cu care ai intrat in contact utilizeaza mijloace de interceptare/ inregistrare a comunicatiilor – disimulat sau la vedere eventuale agresiuni informatice (de exemplu, actiuni ale unor servicii de informatii, persoane fizice sau entitati private care, prin intermediul internetului, al tehnicilor de inginerie sociala si/ sau al unor coduri malitioase, vizeaza accesarea neautorizata a retelelor informatice ale unor institutii si autoritati gestionare de documente clasificate, in vederea exfiltrarii informatiilor de interes sau a disruperii activitatii tintelor vizate).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate