Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă ar putea ieşi la pensie mai repede

in Evenimente

De reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, pe o perioadă mai mică de 6 ani

Persoanele care au lucrat mai puţin de 6 ani în grupa I de muncă ar putea ieşi la pensie mai repede, după ce Senatul a aprobat o modificare la Legea pensiilor. Legislaţia în vigoare prevede că pot fi încadraţi pentru reducerea vârstei de pensionare cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă. Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art. 55 şi art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul modifică Legea pensiilor, în sensul că recunoaşte grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin 2 ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale. Aceasta în condiţiile în care, în prezent, legislaţia stabileşte că doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, şi perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I şi a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001. Aşadar, de reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, pe o perioadă mai mică de 6 ani. Măsura este necesară pentru egalitate de tratament, astfel încât, de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze şi persoanele care au desfăşurat activităţi în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Legea pensiilor a mai fost modificată la sfârşitul anului 2013 prin Legea 380, care a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor fi încadrate în condiţii speciale. De exemplu, potrivit Legii nr. 380/2013, o persoană care a lucrat 6 ani în grupa I beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 3 ani. De asemenea, dacă o persoană a lucrat 20 de ani în grupa I, aceasta va beneficia de o reducere de 10 ani. Cea mai mare reducere este pentru persoanele care au lucrat în grupa I 26 de ani sau chiar mai mult, aceasta fiind de 13 ani.

Citeste mai mult aici:

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate