Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Persoanele care nu înregistrează VENITURI în 2017 pot opta să plătească CASS doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale

in Sanatate

Prevederea conform căreia cei fără venituri scapă de obligația plății contribuției la sănătate atât timp cât nu apelează la serviciile medicale este cuprinsă în Legea nr. 112/2016, ce a intrat în vigoare anul trecut

Astfel, în prezent, românii fără venituri pot opta să plătească CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale din sistemul public.

Mai exact, pe lângă persoanele care nu realizează venituri, sunt scutite de la plata contribuției și cele care nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane şi nu sunt nici exceptate prin lege de la plata CASS. De asemenea, facilitatea li se aplică și celor care realizează venituri lunare exclusiv din venituri din investiții și/sau din alte surse (dividende, dobânzi), dar câștigul total se situează sub nivelul salariului minim pe economie.

Plata CASS la momentul accesării serviciilor medicale

În situaţia în care persoanele menționate optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public, acestea vor avea de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie, adică suma de 481,25 lei (contribuţia lunară de 68,75 lei x 7). Contribuția în valoare de 481,25 lei este valabilă doar până la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

Începând cu februarie 2017, cetățenii care vor să se asigure la sănătate vor avea mai mult de plătit. Asta deoarece CASS se calculează prin raportare la salariul minim brut garantat pe țară, iar acesta va crește luna următoare la 1.450 de lei (față de 1.250 de lei, cât este în prezent). Prin urmare, din februarie 2017, cuantumul contribuției va fi 558,25 lei (contribuția lunară de 79.75 lei x 7).

Atenție! Cei care optează pentru această variantă trebuie să achite bani doar dacă folosesc serviciile de sănătate publică.

Plata lunară a contribuției la sănătate

Cei care aleg varianta plăţii lunare trebuie să achite contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri.

Având în vedere că salariul minim brut pe economie este, în prezent, de 1.250 de lei, contribuţia lunară este de 68,75 lei/lună, însă doar pentru luna ianuarie 2017. De luna viitoare, ca urmare a creșterii salariului minim la 1.450 de lei, va crește si contribuția la sănătate. Deci, din februarie 2017, suma ce trebuie plătită lunar pentru CASS va fi de 79,75 lei (adică 957 de lei/12 luni).

Așadar, o persoană care vrea să achite CASS lunar pentru tot anul 2017 are de scos din buzunar 946 de lei (68,75 lei pentru luna curentă și 79,75 lei pentru următoarele 11 luni).

Termenul limită până la care persoanele menționate trebuie să își achite taxa este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția. Înainte de această modificare a Codului fiscal, plata CASS trebuia efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru.

Pentru a li se stabili contribuția, persoanele fără venituri trebuie să depună la Fisc formularul 604 („Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”).

Dacă persoanele menționate încep să obțină venituri, devin coasigurate ori exceptate prin lege, pentru a fi scutite de la plata CASS, acestea trebuie să depună la Fisc formularul 605 („Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri”), așa cum este prevăzut în Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Ficală nr. 2.731/2016.

Facilitatea despre care am vorbit în articol a fost prezentă în discuțiile Guvernului încă de la începutul anului trecut, dar prevederea se aplică abia din iunie 2016, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 112/2016. Înainte de modificare, persoanele fizice fără venituri erau nevoite să plătească statului o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie.

În primele patru luni ale anului trecut, contribuția a avut o valoare de 57,75 de lei lei pe lună (5,5% x 1.050 lei), iar din mai 2016 a fost de 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei). Diferența este datorată majorării salariului minim brut pe economie, de la 1 mai 2016, cu 200 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate