Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Peste 70 de clădiri din Capitală, care s-ar prăbuşi la un cutremur major, nu mai au bulinele roşii pe ele: „Acum avem mai multă aparatură şi aşa a dat la calcule”

in Stiri online

Au disparut, iar specialistii sustin ca in spatele acestor manevre ar fi de fapt interese imobiliare si comerciale. Surprinzator este si ca 10 cladiri cu restaurante si magazine la parter, care erau in Clasa 1 de risc seismic si in care nu se mai puteau desfasura activitati comerciale de anul acesta, au fost recent reevaluate si trecute in clasele a doua si a treia, de parca ar fi intinerit peste noapte.

De pe lista cladirilor cu risc seismic gradul intai, au disparut in ultimele 10 luni 10 cladiri. Au fost, se pare, reexpertizate si reincadrate in clase inferioare. Coincidenta sau nu, toate au in ele firme, care, daca imobilul ar fi ramas in Clasa 1, ar fi trebuit sa plece de acolo.

Dan Lungu, profesor de siguranta constructiilor: „Asta este o imoralitate si este o chestiune fortata de argumente economice. Adica am cumparat un spatiu la parter, a venit cineva si a expertizat blocul sa l-am cumparat fara sa stiu ce cumpar ca nu exista nicio exigenta, asa si in conditiile in care nu mao pot folosi spatiul asta sunt in faliment.

Casa de pe strada Constantin Coanda, numarul 5, a fost incadrata in Clasa 1 de risc in anii ’90, de acelasi expert care are acum 85 de ani si care anul acesta a reevaluat-o si a pus-o in clasa a III-a.

Armand Nefian, expert: „Acum avem mai multa aparatura SI ASA A DAT LA CALCULE.

In ultima suta de ani, nicio capitala Europeana si niciun mega-city european nu a pierdut mai multi oameni ca Bucurestiul, in cutremure. Si cu toate astea, nu reusim sa consolidam decat o cladire pe an. Restul incep sa piarda bulinele rosii care anunta pericolul.

Cladirea de pe strada George Enescu, de la numarul 21, a fost construita in 1935. Bulina de pe ea a disparut anul acesta. Legea prevede ca de anul acesta nu mai pot functiona spatii comerciale in aceste imobile, dar cu toate acestea avem asa ceva si pe stanga si pe dreapta.

Potrivit unei cercetari facute la Universitatea de Constructii, sunt 76 de cladiri care nu mai au bulinele. Altii sustin ca bulinele au fost puse fara justificare.

Ion Burcea, restaurator mobila de arta: „Au pus din birou acesta bulina, ca sa-i scada pretul la vanzare sa o ia mafiotii, adica cine se ocupa de imobiliare. Dupa ce mi-a luat mie pravalia a bagat in loc un ONG. Pe ei nu ii ataca cutremurul, nu cade o caramida pe ei.

Dan Lungu, profesor de siguranta constructiilor: „Am pus buline, punem buline ca sa le declasam. Daca am pus bulina pretul apartamentelor scade vertiginos. Dupa aceea ne incurcam in minciunile noastre.”
Reporter: „Deci exista si un interes imobiliar in joc.”
Dan Lungu: „Exista un interes major imobiliar ca proba ca nicio afacere imobiliara nu are unde explicitat riscul seismic al apartamentului respectiv. Uitati-va la anunturi.

O solutie ar fi pasaportul seismic.

Dan Lungu, profesor de siguranta constructiilor: „O carte de indentitate seismica pentru o cladire. Cand a fost construita. Ce cod de proiectare a fost folosit.

Numai in Bucuresti sunt peste 21 de mii de apartamente, cu tot atatea familii in ele, aflate in cladiri vulnerabile la cutremur.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate