Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Petru Simionescu, profesor universitar în SUA s-a apucat de curăţat râul copilăriei plin de gunoaie, deşi a venit în concediu în România

in Stiri online

Un român, profesor universitar în statul american Texas, s-a mobilizat alături de soţie şi de cele două nepoate, pentru a ecologiza albia râului Sohodol din judeţul Gorj.

Petru Simionescu, român stabilit de 18 ani în Statele Unite ale Americii, îşi petrece vacanţa de vară în comuna Runcu, din judeţul Gorj, alături de soţia sa şi de două nepoate.

Acesta a fost de-a dreptul îngrozit de gunoaiele din râul Sohodol, care trece prin spatele casei în care locuieşte şi unde, atunci când era copil, prindea mulţi peşti. Petru Simionescu şi cei care-l însoţesc în vacanţa din România au decis să cureţe râul pe o anumită porţiune şi s-au adresat Primăriei Runcu, care le-a pus la dispoziţie saci şi mănuşi pentru a strânge deşeurile.

„Am copilărit aici, sau mai exact verile, că de crescut, am crescut la Petroşani. Veneam vară de vară aici, ţin minte când mă scăldam aici, când prindeam peşte, era limpede şi curat acest râu. Nu am mai trecut pe aici de multă vreme, fiind plecat de 18 ani, dar când acum am văzut cum arată râul acesta, plin de mizerie, am luat decizia să fac ceva. M-am dus la primarul comunei, la domnul Câmpeanu, i-am cerut ajutor, dânsul ne-a dat aceşti saci de gunoi şi mănuşi să ne protejăm. Alături de soţia mea şi de cele două fete ne-am apucat de treabă“, a spus Petru Simionescu.

„Nu se mai poate arunca şi acum la întâmplare când există servicii de salubritate“

Celor patru li s-au alăturat şi vecinii, care nu au putut să stea impasibili şi să privească cum profesorul universitar şi familia sa muncesc să cureţe râul de gunoaie.    „Vecinii de alături ne-au văzut, ni s-au alăturat şi au curăţat şi ei în spatele grădinii lor“, a precizat Petru Simionescu.

Acesta spune că cea mai mare parte din deşeuri provin dintr-o anumită zonă unde cetăţenii aruncă resturile menajere în mod neautorizat. Petru Simionescu spune că oamenii trebuie să-şi schimbe mentalitatea: „Mare parte din gunoiul ăsta vine din alunecare de pe mal, unde cetăţenii aruncă la întâmplare. Din păcate, nu se aruncă materiale care nu sunt biodegradabile, cum era cu mulţi ani în urmă. Plasticul durează decenii până se degradează. Eu cred că oamenii trebuie să îşi schimbe atitudinea. Nu se mai poate arunca şi acum la întâmplare când există servicii de salubritate, maşină de gunoi şi aşa mai departe. Copiii trebuie educaţi. Noi făceam asta când eram mici la şcoală, aduceam sticle, borcane, aşa trebuie şi acum. Şcoala este aici alături, iar copiii educaţi astfel îşi pot educa părinţii un pic mai retrograzi. Peturile astfel colectate sunt banii cu care se pot face alte acţiuni de ecologizare”.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate