Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Planta sfântă care combate balonările şi stimulează pofta de mâncare

in Sanatate

Busuiocul este o extraordinara planta medicinala care combate balonarile si stimuleaza pofta de mancare. Aceasta planta, folosita in biserici ca planta de cult, prin denumirea latina Ocimum basilicum, subliniaza prin cuvantul “basinicum” proprietatile sale vindecatoare. Planta mai este cunoscuta si sub numele de basic, basileac, bizilioc, borjolica, busuioc rosu, matacina, busaioc sau vasileac.

Busuiocul este o planta anuala, creste inalta pana la aproape 50 cm, are un miros specific, aromat si placut. Frunzele sunt rotund-ovale, rombice, iar florile sunt albe sau cu tentinte spre rosu. Infloreste in perioada iunie-septembrie si se cultiva in gradini. Planta isi are originea in India, fiind denumita si planta „sfanta” a lui Vişnu. Buchetele de busuioc s-au gasit si in mormintele din piramidele egiptene. Desi romanii priveau planta cu superstitie, ca o planta a urii, crestinii o folosesc ca planta sacra. Inca din Evul Mediu, preotii foloseau buchetele de busuioc, inmuiate in apa sfintita pentru a merge din casa in casa si a aduce binecuvantarea. In zonele puternic catolice, de exemplu in Banat, pe langa binecuvantarea cu apa sfintita si busuioc, preotii scriu pe data de 6 ianuarie, cand se sarbatoreste Boboteaza, pe usa de la intrare insemnul C + M +B (Caspar, Melchior, Balthazar) cei trei crai de la Rasarit.

Busuiocul contine uleiuri eterice, care fac din aceasta planta sa fie larg folosita drept comdiment la diferitele preparate din carne si sosuri.

Din vechime se folosea pentru stimularea poftei de mancare si contra balonarilor. Ceaiul de busuioc, folosit pentru gargara ajuta la vindecarea afectiunilor gatului, laringite si faringite. O alifie din busuioc da rezultate foarte bune in tratarea ranilor care se vindeca greu. In Italia in zonele din sud se foloseste un pumn de planta proaspata tocata marunt la un litru de vin rosu, se adauga o lingurita de miere si rezulta un aperitiv minunat care are proprietatea de a stimula pofta de mancare.

Mod de utilizare:

Ceai – doua lingurite cu varf cu planta tocata marunt se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa o jumatate de minut, se strecoara si se bea in cazurile de balonari o cana de ceai. Planta uscata isi pierde o parte din calitati, astfel ca puteti congela busuiocul intr-o pungulita de plastic pe parcursul iernii.

Crema – intr-o cratita se pun la incins 200 g de untura curata de porc. Cand este fierbinte se pun doi pumni de busuioc, se incalzeste in continuare. Cand face spuma, se amesteca cu o lingura de lemn si se retrage de pe foc, se acopera vasul si se lasa pana a doua zi. Dupa care se pune din nou la incalzit pana amestecul devine fluid, se trece printr-o bucata de panza curata sau tifon. Se stoarce bine tot restul de planta. Se pastreaza in cutiute care se inchid ermetic. Cu crema astfel obtinuta se ung ranile care se vindeca mai greu.

Vin tonic pentru pofta de mancare – doi pumni de busuioc proaspat cules se toaca marunt, se pun intr-o sticla cu vin rosu natural, se adauga o lingurita de miere de albine si se lasa la macerat cateva zile. Cate un paharel din acest vin stimuleaza pofta de mancare si este foarte bun pentru bolnavii in convalescenta.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web