Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Planul prin care Rusia lui Putin va fi mai puternică decât era URSS-ul lui Stalin

in Articole

Problema cu un judoka e că știe să-ți folosească propria forță împotriva ta. De aia nici nu prea poți să-l forțezi. Trebuie să-l închizi inteligent, cu răbdare, ca la șah, căutându-i vulnerabilitățile. Când un judoka are și abilități de șahist, ba chiar și o forță militară care, nu o fi cea mai tare de pe planetă, dar sigur nu poate fi ignorată, atunci chiar ar trebui să te temi de el, să-l eviți, dacă nu poți să îl înfrângi. Poți cel mult să-l hărțuiești până îl obosești. Vladimir Putin are toate aceste calități la un loc și le folosește într-un mod în care ceilalți lideri ai lumii n-au nicio șansă să-l anticipeze.

În timp ce occidentalii se chinuie să înțeleagă ce fel de musulmani sunt alauiții ăștia care au invadat Europa, Putin își joacă singura carte ce îi conferă controlul Mediteranei de Est, așa cum nici Petru cel Mare, nici Ecaterina și nici chiar Stalin nu au reușit îl aibă. O să revenim mai târziu asupra scopurilor rusești, ceea ce trebuie să reținem deocamdată este faptul că Rusia se comportă din nou ca o putere globală, intervenind în Siria cu aviație, tancuri, infanterie și artilerie grea, fără ca America să facă ceva împotrivă.

putin-bun

Ba chiar, bombardamentele coordonate ale americanilor asupra Statului Islamic arată mai degrabă faptul că SUA este gata să accepte această realitate căci, așa cum spuneam la început, mai bine eviți un judoka ce joacă șah și mai are și câteva bombițe nucleare prin buzunare. Israelul este la rândul său în șah, neștiind nici el cum să reacționeze și așteptând să vadă care dintre cele două Puteri va rămâne dominantă în zonă, căci America este mai degrabă dezangajată, iar Rusia e pe val. Mediterana de Est este dominată acum de cele trei baze navale rusești, două în Siria și una în Cipru și în timp ce SUA au reluat relațiile diplomatice cu Iranul (dușmanul de moarte al Israelului) Rusia, îi ține la respect pe evrei cu posibilitatea livrării de rachete S300 care ar anula nu numai capacitatea tehnică a Israelului de a bombarda la nevoie o bază nucleară din Iran, dar instalate pe teritoriile din Siria sau Liban, controlate de Hezbolah, aceste rachete antiaeriene cu rază lungă pot anula de fapt supremația aeriană a Israelului chiar și asupra propriului său teritoriu. Intrarea Rusiei în conflictul din Siria schimbă radical comportamentul puterilor implicate în acesta, dintr-un motiv simplu de înțeles…

Dintr-o dată, acest conflict local, capătă potențialul de a deveni zonal, regional sau chiar mondial (e posibil să intre și China). Asta dacă marile puteri nu reușesc să se evite. Dacă reușesc să se evite și să nu-și provoace pagube directe, asta tot nu înseamnă finalul războiului, sau al crizelor colaterale (cum este și cea a refugiaților) singurul efect fiind, de fapt, o reîmpărțire teritorială și manifestarea Rusiei ca putere mondială. Mondială înseamnă pe toată planeta. Mie însă mai mult de Europa îmi pasă.

Dar americanii? Care americani?

Nu vă e clar că rușii s-au prins că jandarmul ăsta mondial nu mai este credibil în materie de amenințări militare? Jandarmul Mondial e cam dezangajat în Europa, nici nu mai are interese economice foarte mari, gândește în termeni de capete de pod (gen Deveselu, Taiwan, Alaska) și în rest Jandarmul stă în banca (baza) lui. 
Din când în când Jandarmul dă drumul unui scandal de tipul Volkswagen, încercând prea târziu să cumințească o Germanie ce își regăsește interesele mai repede alături de Putin. Tot el, Jandarmul, înarmează Statul Islamic ca să-i țină ocupați pe teroriștii arabi în ograda lor și să nu-i mai dea cu avioanele de zgârâie norii din ograda lui, tot el ațâță Arabia Saudită împotriva Iranului, iar apoi face pace cu Iranul ca să țină sub tensiune și pe unii și pe ceilalți.

Între timp țițeiul se apropie de cotația de acum zece ani, SUA, cea mai energofagă țară de pe planetă are cel mai ieftin input de energie, banii sunt ieftini, Obama a rezolvat criza economică, ba chiar se poate lăuda că n-a mai atacat pe nimeni. De zece ani, cu excepția unor lovituri aeriene prin Libia și Siria, așa, de antrenament, SUA n-a mai făcut niciun război terestru. Dar, uite, e posibil ca exact asta să fi amorsat un conflict mondial.

Good job Barack Obama! Meriți două premii Nobel pentru pace, nu unul!

CITESTE MAI MULT AICI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate