Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Poate fi tratat autismul prin alimentatie fara gluten?

in Sanatate

Cel putin 1 din 150 copii nascuti astazi vor dezvolta o forma a acestei afectiuni  dintr-un spectru larg.

In 2013, un nou raport guvernamental arata ca, in SUA, 1 din 50 de copii de varsta scolara- au fost diagnosticati cu autism de un tip sau altul. O tulburare neurologica afecteaza dezvoltarea sociala si competentele de comunicare. Oamenii de stiinta incearca sainteleaga cauzele exacte ale autismului, a carui origine este genetica si deopotriva, determinate de mediu. Se studiaza o serie de factori de risc printre care se Numara si cei genetici, infectiosi, metabolici, nutritionali si de mediu, dar mai putin de 10 pana la 12 procente din cazuri sau cazue specific, care pot fi depistate.

Se stie ca nu exista un tratament miraculos pentru autism. Aceasta boala a creierului este total diferita dar, ca si celelalte,cum ar fi tulburarile bipolare, au in comun o caracteristica fundamental: inflamatia, care in parte, ar putea fi rezultatul sensibilitatii la alegerile alimentare. Chiar daca ar putea fi o tema de dezbatere, unele persoane care sufera de autism raspuns pozitiv la eliminarea glutenului, a zaharului si uneori a lactatelor din alimentatie.

La fel, cum boala celiaca este o tulburare infalamtorie a intestinelor, autismul este o tulburare inflamatorie a creierului si astfel, persoanele care sufera de autism au un nivel mai ridicat de citokine infalamatorii in sistem. Acesta este singurul motiv pentru care merita sa se ia in considerare eficienta reducerii tuturor interactiunilor anticorp-antigen din organism, inclusive cele in care este implicat glutenul.

Un studiu din Marea Britanie publicat in 1999 a aratat ca, atunci cand douazeci si doi de copii suferind de autism, care au urmat o dieta fara gluten, au fost monitorizati o perioada de cinci luni, s-au inregistrat o serie de imbunatatiri comportamentale. Foarte alarmant a fost faptul ca atunci cand copiii au ingerat in mod accidental gluten, dupa ce au inceput regimul fara gluten, “viteza cu care s-a modificat in consecinta comportamentul a fost rapida si sesizata de multi parinti”. Studiul a aratat, de asemenea, ca dupa cel putin trei luni copiii inregistrau a ameliorare a comportamentului. Este important ca parintii care modifica dieta copilului sa nu isi piarda speranta la inceputul acesteia, in cazul in care nu apar imediat schimbari comportamentale. Continua trei pana la sase luni inainte sa te astepti la orice imbunatatire vizibila.

Multi experti si-au pus problema daca alimentele care contin gluten si proteinele din lapte ar putea avea un aport de compusi de tipul morfinei (exorfine) care stimuleaza diversi receptori din creier si sporesc riscul de autism. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a fundamenta a ceste teorii, dar putea totusi diminua riscurile de aparitie a acestei afectiuni si sa le gestionam mai bine.

Sistemul imunitar are un rol important in aparitia autismului si acelasi sistem imunitar leaga sensibilitatea la gluten de creier.

Mai putem adauga ceva si legat de “efectul de stratificare”, prin care o problema biologica deschide usa alteia , in cadrul unul lant de evenimente. Daca un copil este sensibil la gluten, de exemplu, raspunsul imunitar de la nivelul intestinelor poate conduce la simptome comportamentale si psihologice, iar, in cazul autismului, acest lucru poate determina o “exacerbare a efectelor”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate