Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Polivitamina naturala care tine departe raceala si gripa

in Sanatate

Catina este planta medicinala, remarcata mai ales in tratarea bolilor ficatului, dar si pentru  bolile specifice copiilor, starile de avitaminoze, convalestenta dupa tuse convulsiva, raceli si pojar.

Catina se gaseste, de regula, pe coastele rapoase, pe prundisuri sau la malurile raurilor, cerste sub forma de tufe ce ating o inaltime de la 4 pana la 6 metri, uneori arata ca un arbust. Frunzele plantei sunt subtiri, rare, cu spini, iar fructele au o culoare portocalie, sunt mici si arata ca niste perle.

De la aceasta planta se folosesc numai si numai fructele care se coc tarziu, la sfarsitul lunii setembrie. Desi planta creste liber, sunt zone in Europa unde ea se cultiva dirijat. Inca din vremuri stravechi, fructele de catina erau apreciate pentru gustul lor acru-astringent. Se recoltau dupa ce cadeau primele brume. Bobitele de catina au un continut bogat de vitamina C, mai contin si vitaminele B1 si B2, practic sunt o polivitamina naturala si la indemana oricui.

Datorita gustului placut, fructele de catina se folosesc la prepararea sucurilor, a marmeladelor si gemurilor. Samburii se inlatura cu ajutorul sitelor metalice in care se storc bobitele. La sate se prepara o bautura din fructe de catina care este placuta la gust si care apara de raceli datorita continutului foarte ridicat de vitamina C. Una din retete spune ca se iau 700-800 g de fructe, 5-6 litri de apa si un kg de zahar tos. Se pun la fiert, se lasa sa dea in clocot, apoi se mai fierbe la foc mic amestecand cu o lingura din lemn. Se strecoara si cand s-a racit se pune in sticle care se inchid ermetic. Din acest amestec se da in special copiilor si batranilor inainte de venirea frigului sau primavara pentru fortificare si evitarea racelilor. Din fructele uscate se prepara ceaiuri care au gust placut aromat, acrisor, asemanator ananasului. Se remarca in tratarea bolilor ficatului.

Afectiunile la care se recomanda ceaiul de catina sunt bolile specifice copiilor, starile de avitaminoze, convalescenta dupa tuse convulsiva, in raceli si pojar. O lingurita cu fructe de catina la o cana cu apa clocotita, se lasa sa traga 5 minute. Inainte de a bea se zdrobesc bobitele de fructe. Ceaiul se poate indulci cu zahar sau miere de albine. Doua cani de ceai pe zi asigura o portie suficienta de vitamina.

In bolile de piele, in special in urticarii, ceaiul de catina ajuta la vindecare.

Utilizare:

Ceai – o lingurita cu varf cu fructe de catina proaspete sau uscate se oparesc cu o cana de apa clocotita, se zdrobesc, se lasa cinci minute, apoi se strecoara si se indulceste. Se beau in fiecare zi doua cani de ceai.

Suc – 700-800 g fructe proaspete se zdrobesc, se pun in 5-6 litri de apa si un kg de zahar, se fierb, se amesteca cu o lingura de lemn, apoi se strecoara. Dupa ce se raceste se pastreaza in sticle bine inchise. Se bea cate un paharel cand se raceste vremea, deoarece previne gripa.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web