Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Populaţia

in Biologie/Enciclopedie

Populaţia este un sistem biologic format din indivizi interfertili de plante şi animale ce aparţin aceleaşi specii şi ocupă un teritoriu comun numit habitat.

Ca şi individul, populaţia are o ontogenie proprie: se naşte, creşte şi moare. Existenţa individului este scurtă, pe când populaţia poate trăi un timp mai îndelungat. Atât la nivelul individului cât şi al populaţiei se manifestă o tendinţă de stabilitate faţă de condiţiile de mediu, numită homeostazie.

Caracteristicile populaţiei

Populaţia prezintă anumite caracteristici proprii:

Efectivul sau mărimea populaţiei este reprezentat de numărul de indivizi ce alcătuiesc la un moment dat populaţia unei specii. La populaţiile naturale, efectivul real este greu de stabilit. Numai un efectiv mic, de pe un spaţiu restrâns poate fi în întregime înregistrat. În cele mai multe cazuri stabilirea efectivului se face prin estimări pe baza eşantioanelor recoltate din mai multe puncte ale arealului. Se stabileşte astfel efectivul relativ, care aproximează efectivul absolut.

Densitatea este reprezentată de numărul de indivizi pe unitatea de suprafaţă sau de greutatea materiei proaspete sau uscate a indivizilor pe unitatea de suprafaţă.
Abundenţa este dată în ecosistemele naturale de numărul de indivizi de pe o suprafaţă dată. Deoarece numărătoarea devine imposibilă uneori chiar pe suprafeţe mici din cauza numărului mare de indivizi, în aprecierea abundenţei se folosesc scări convenţionale. După Braun-Blanquet, scara este:

1 – indivizi foarte rari,
2 – indivizi rari,
3 – puţin numeroşi,
4 – indivizi numeroşi,
5 – indivizi foarte numeroşi.

Dominanţa reprezintă proiecţia pe sol a părţilor aeriene a tuturor indivizilor unei specii. Ea poate fi exprimată şi procentual. După Braun-Blanquet, scara este:

1- acoperire slabă, sub 1/20, 5 %;
2- acoperire 1/20-1/4, 5-25 %;
3-acoperire 1/4-1/2, 25-50%;
4- acoperire 1/2-3/4, 50-75% şi
5- acoperire 3/4-4/4, 75-100%.

Distribuţia în spaţiu poate fi:
– întâmplătoare, independentă între indivizi;
– uniformă, la distanţe egale;
– grupată.

După Braun-Branquet scara este:

1-indivizi izolaţi,
2-indivizi în grupe mici,
3-indivizi grupaţi în pâlcuri,
4-indivizi care formează mici colonii,
5-indivizi în colonii compacte şi extinse.

Creşterea populaţiei

Creşterea populaţiei este influenţată de indicii de natalitate, mortalitate, emigraţie şi imigraţie.
Natalitatea reprezintă numărul de indivizi apăruţi într-o populaţie în unitatea de timp prin diviziune, germinare, ecloziune, naştere. Rata natalităţii este raportul dintre natalitate şi efectivul populaţiei sau un număr standard (100 sau 1000 de indivizi).

Valoarea ratei natalităţii este condiţionată genetic şi ecologic. Fiecare specie posedă un anumit potenţial genetic de a da urmaşi, numit potanţial biotic. Acest potenţial nu se realizează de obicei în mediu, din cauza presiunii acestuia. În cazuri excepţionale, când condiţiile de mediu sunt pe deplin favorabile, natalitatea ecologică se apropie de potenţialul biotic, apărând explozii de populaţii.

Mortalitatea reprezintă numărul de indivizi care mor într-o unitate de timp. Rata mortalităţii este raportul dintre mortalitate şi efectivul populaţiei sau un număr standard (100 sau 1000 de indivizi).

Valoarea ratei mortalităţii este de asemenea condiţionată genetic şi ecologic. Fiecare specie posedă un anumit potenţial de longevitate, care este însă mult afectat de mediu: boli infectocontagioase, paraziţi, prădători, foame, climă nefavorabilă. Se realizează astfel o mortalitate ecologică.

Imigraţia şi emigraţia.

Mărimea populaţiei mai poate fi determinată şi de schimbul de indivizi cu alte populaţii ale speciei. Astfel rata natalităţii este suplimentată de imigraţie, iar rata mortalităţii de emigraţie.

Rata de creştere numerică Într-o populaţie ideală, izolată de alte populaţii ale speciei, creşterea numărului de indivizi este rezultatul diferenţei algebrice dintre natalitate şi mortalitate: r = n-m. Mărimea coeficientului de creştere numerică (r) depinde de mărimea natalităţii (n) şi mortalităţii (m).
Dacă n>m, r>0; dacă n (m+e) şi descreşte când (n+i)< (m+e). Populaţia este staţionară când n+i = m+e.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate