Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Povestea celor 7 tineri din Efes, care au dormit 200 de ani

in Spiritualitate

O poveste frumoasă, care aduce mai degrabă cu povestirile ştiinţifico-fantastice, în care eroii intra într-un somn profund pentru a depăşi perioade lungi de războaie sau călătorii dintr-o parte într-alta a universului. Cei şapte tineri sunt pomeniţi in calendarul ortodox pe 22 octombrie.
Cei şapte fraţi din Efes erau creştini şi membri ai armatelor Imperiului Roman dislocate în Efes acum aproape 2.000 de ani. Cei şapte, Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin şi Constantin au mucenicit în vremea domniei împîratului Gaius Messius Quintus Decius, domnie care a durat doi ani, dar în timpul căreia creştinii au fost persecutaţi cu mare aplomb.

ZIDIŢI ÎN PEŞTERĂ
Efesul a fost o cetate bogată, iar Templul lui Artemis, zeita pădurilor şi a vânătorii – atât de frumos, încat a fost considerat, de atunci până astăzi, una dintre cele şapte minuni ale lumii. Biserica creştină a fost întemeiată aici încă din perioada apostolică, iar învăţătura lui Hristos avea mare căutare. În această perioadă, Decius, care ura creştinii, a poposit în Efes pentru a pune în practică edictul prin care cerea tuturor creştinilor să se lepede de credinţa lor. Printre cei aduşi în faţa împăratului, cei şapte fraţi. Aceştia nu numai că au refuzat să se supună împăratului, dar nici nu s-au mai arătat în faţa lui şi au fugit în munte, retrăgându-se într-o peşteră. În care, la ordinul împăratului, au fost zidiţi de vii.

MĂRTURII ÎN PLUMB
Cei doi zidari cărora li s-a poruncit să-i închidă pe tinerii retraşi în peşteră erau ei însişi creştini. S-au rugat probabil împreună cu aceia pe care, cu inima frântă, îi condamnau la moarte prin asfixiere. Cei 7 tineri nu s-au speriat, nici n-au cerşit îndurare. S-au rugat până au căzut într-un somn adânc. Zidarii, după ce şi-au terminat îngrozitoarea misiune, au săpat în şapte tăbliţe de plumb povestea. Şi le-au lăsat acolo, la intrarea în peşteră.
DUPĂ SUTE DE ANI

Mai departe, povestea devine fantastică. După mai bine de 200 de ani după unii, chiar şi 300 şi mai bine după alţii, un om, proprietarul muntelui în care se afla peştera, a luat încărcătura mare de pietre pentru un palat. A luat şi pietrele cu care fuseseră zidiţi cei şapte. Aceştia s-au trezit, dar nu ca după un somn de sute de ani, ci parcă s-ar fi culcat de cu seara. Când Iamblic, cel care se ocupa îndeobşte cu aprovizionarea, a venit la piaţă, se citea o uimire fără margini pe faţa lui. Oamenii nu mai erau la fel, străzile se schimbaseră, iar banii aveau în efigie figura unui necunoscut. Când şi-au dat seama că se treziseră după secole, cei şapte au înţeles: Dumnezeu le arătase minunea învierii.

La mănăstirea Mihai Vodă din Bucureşti, în fiecare 22 octombrie sunt pomeniţi cei şapte tineri din Efes, părti din ale căror moaşte odihnesc în racliţă aici, la mănăstire.

CONDAC LA PRAZNICUL CELOR 7 TINERI DIN EFES
Cel Ce ai minunat pe pământ pe sfinţii Tăi, mai înainte de înfricoşătoarea şi a doua Ta venire, prin preaslăvita scularea celor sapte tineri, Hristoase, descoperind învierea ce va să fie, ai arătat celor ce nu credeau în ea, îmbrăcămintea şi trupurile lor nestricate. Iar pe împăratul l-ai înduplecat a grăi: cu adevărat este învierea morţilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate