Pregatirea pentru cules

in Agronomie
Loading...

Pregãtirea pentru cules

Odatã cu înflorirea vegetatiei datoritã culesului de polen si nectar ponta mãtcii si puterea familiei creste vertiginos . La 10 – 15 zile dupã revizia de fond se face un nou control si dacã toti fagurii sunt ocupati cu puiet se introduce un fagure bine clãdit între fagurele de acoperire si ultimul fagure cu puiet. Pulverizând fagurele introdus cu sirop de zahãr sau de miere acesta va fi mai repede pregãtit de albine pentru depunerea ouãlelor – în consecintã ponta mãtcii crescând cu 30 – 60 % . Pe mãsurã ce fagurele va fi “însãmântat” lãrgim cuibul cu alti faguri ( 1 / sãptãmânã ) .

Când încep sã înfloreascã pomii fructiferi se descãpãcesc fagurii lãsând o coroanã de miere de 5 cm . Dacã ramele din cuib sunt bine “însãmântate” se “sparge” cuibul introducând în mijlocul lui un fagure clãdit cu celule de lucrãtoare de culoare ( asemãnãtoare celorlalti din cuib ) maro deschis , preferabil cu coroanã de miere si stropit cu sirop . Este necesar ca familia sã aibã capacitatea de a acoperi aceastã ramã altfel ea devine ramã-depozit divizând cuibul precum un fagure nou ( deschis la culoare ) care este ignorat de matcã ( desi pânã la culesul de la floarea-soarelui albinele previn spargerea cuibului dirijând matca sã ” însãmânteze” mai întâi fagurele introdus în mijlocul cuibului ) .

Familiei care nu se dezvoltã i se înlocuieste matca ; dacã dupã aceasta nu se amelioreazã se uneste ( dupã verificarea stãrii de sãnãtate ) cu o familie asemãnãtoare si se înlocuieste din nou matca .

Înnoirea cuibului cu faguri clãditi este cea de-a doua interventie strict necesarã în familia de albine . Începând cu înflorirea pomilor fructiferi ( când se observa alungirea si albirea pãrtii superioare a celulelor fagurilor ) si continuând pe parcursul culesurilor principale în familiile care au mai mult de 7 intervale de albinã putem introduce faguri artificiali la clãdit .

Dupã înflorirea pomilor fructiferi la marginea cuibului se introduce o ramã cu fagure artificial apoi la 3 – 4 zile se adaugã încã una . În acest ritm faguri incomplet clãditi se înlocuiesc cu altii noi pânã la obtinerea a 6 – 12 faguri care se vor introduce în stup la începutul culesurilor principale .

O familie normalã poate clãdi anual 11 – 17 faguri artificiali . Fagurii artificiali sunt clãditi corect dacã sunt intercalati cu faguri bine clãditi Primãvara se vor introduce între ultima ramã cu puiet si rama de acoperire niciodatã în centrul cuibului cãci ar provoca rãcirea puietului . În schimb vara dacã sunt introdusi la marginea cuibului vor fi clãditi cu celule de trântor .

Roiurile si nucleele au tendinta de a clãdi faguri cu celule de lucrãtoare iar familiile puternice faguri cu multe celule de trântor . În ondulatiile fagurilor artificiali se construiesc celule de trântor . Prezenta ramei clãditoare amelioreazã clãdirea corectã a fagurilor artificiali . Încetarea clãdirii fagurilor indicã lipsa culesului sau pregãtirea pentru roire (în timpul existentei evidente a culesului ) . Albinele unei familii orfane nu clãdesc faguri .

Înlocuirea fagurilor mai vechi de 3 ani de culoare cafenie ) este obligatorie întrucât înãltimea si diametrul celulelor se reduc prin cãptusirea lor cu cãmãsi nimfale si resturi alimentare ducând la degenerarea albinelor si la îmbolnãvirea familiei .

Însârmarea ramelor se face cu sârmã galvanizatã Ø 0,3 – 0,4 mm , prima sârmã întinzându-se la 10 – 20 mm de leatul superior . Fixarea fagurilor artificiali la 3 – 4 mm de leatul superior , 5 mm de spetezele laterale si 0 – 10 mm de leatul inferior se poate face cu pintenul apicol încãlzit la circa +70°C .

Adãugarea corpului suplimentar la stupii verticali se face la familiile ce ocupã 12 ( 10 ) rame dintre care 8 ( 6 ) cu puiet , cu 30 – 50 de zile înaintea culesului principal ( dupã înflorirea pãpãdiei ) . În acest corp se amplaseazã 2 rame cu miere si pãsturã , 3 faguri cu puiet cãpãcit si o ramã cu puiet de toate vârstele , luate din corpul de bazã , un fagure clãdit , o ramã cu fagure artificial si o diafragmã . În spatiul creat în corpul de bazã se introduc rame cu faguri artificiali iar corpul secundar se completeazã dupã 7 – 10 zile cu încã 3 rame cu faguri clãditi si 3 rame cu faguri artificiali puse intercalat .

În lipsa culesului se fac hrãniri de întretinere iar în prezenta culesului hrãniri stimulente ( ambele se fac cu sirop de zahãr cu sau fãrã înlocuitori de polen ) care se întrerup cu 10 zile înaintea culesului principal .

Culesul de polen se constatã în starea populatiei de trântori a familiei :

1) existã trântori adulti , nimfe , larve si ouã de trântor = culesul de polen este abundent ;

2) existã trântori , nimfe si ouã = în ultimele 2 zile culesul a scãzut ;

3) existã numai trântori adulti = de 7 zile nu existã cules de polen ;

4) absenta trântorilor = deficientã de polen de 14 – 18 zile .

Matca va urca în cel de-al doilea corp doar dacã spatiul dintre corpuri este ocupat de un strat compact de albine ( si distanta între faguri în corp se mentine la 12 – 13 mm ) .

Pânã când temperaturile nocturne nu depãsesc +12°C se mentine împachetajulstupului . Urdinisul se mãreste treptat pe mãsura dezvoltãrii familiei asigurând pãtrunderea aerului proaspãt la toti fagurii cu puiet .

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.