Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Pregatirea stupinei pentru culesul de primavara

in Agronomie

In lunile de primavara, cu vreme capricioasa, de multe ori vremea calda poate alterna cu cea rece, uneori schimbarea de la cald la rece poate fi foarte rapida. Dupa o iarna lunga, fara polen sau nectar proaspat, albinele vor sa profite de fiecare perioada scurta de timp favorabil, deci vor iesi la cules chiar si in conditii mai putin favorabile.

 

La intoarcerea la stup, daca soarele a intrat in nori, temperatura scade brusc si daca albina nu nimereste repede urdinisul, amorteste si cade pe pamantul rece . Cum se vede si in poza, pozitia perpendiculara pe corp a aripilor arata ca albina nu este moarta. Daca va fi incalzita, ea isi va reveni.

Cu toate ca este o munca cateodata inutila si sigur migaloasa, nu ma pot abtine sa nu incerc salvarea lor.

Dupa ce se dezmortesc, le introduc intr-un stup, langa ultima rama. In general, pe timp de cules, albinele incarcate cu polen sau nectar sunt primite in orice stup, asa ca ma bazez pe asta.

In special primavara, cand in natura nectarul nu este disponibil in cantitati mari, albinele au nevoie de apa.

Problemele apar atunci cand este rece (9-12gr), albinele se incarca cu apa rece, nu mai pot zbura si se ineaca.

Tavaita din imagine este asezata peste o cutie care are o rezistenta electrica alimentata la 25 V. Astfel apa este calduta tot timpul.

Hranirea familiilor de albine este operatiunea prin care apicultorul pune la dispozitia albinelor, in diferite scopuri, anumite cantitati de hrana. Hranirile pot fi hraniri cu substante nutritive (hidrocarbonate, substante proteice, vitamine, saruri minerale etc) sau hraniri medicamentoase, in cazul in care in hrana administrata se adauga anumite medicamente in scopul prevenirii sau combaterii unor boli specifice albinelor (teramicina, streptomicina etc)
Hranirea familiilor de albine cu substante nutritive este de mai multe feluri: hranire stimulenta si hranire pentru completarea rezervelor de hrana, necesara iernarii.
Hranirile stimulente sunt: hraniri stimulente de primavara, hraniri pentru substituirea golurilor de cules, hraniri stimulente de toamna si hraniri de salvare, in timpul iernii.

 

Apicultura: Hranirea familiilor de albine primavara
In perioada de pregatire pentru cules, cand se urmareste dezvoltarea familiilor prin intensificarea cresterii de puiet, hranirea stimulenta a albinelor este foarte importanta. Se stie ca in sezonul de primavara o familie de albine consuma circa 10-12 kg de rezerve de hrana, pe care si le asigura din rezervele ramase de la iernare, cat si din culesurile de nectar si polen pe care le realizeaza in aceasta perioada.
Existenta unui cules zilnic de 200-500 de grame de nectar si polen intensifica cresterea de puiet si stimuleaza dezvoltarea familiilor de albine.
Zilele nefavorabile din aceasta perioada impiedica insa zborul albinelor, deci, ca urmare, in familie intensitatea cresterii puietului se reduce, deoarece indeletnicirea este continuata numai pe seama rezervelor de hrana din stupi.
Cu scopul de a suplini culesurile de intretinere din natura, in vederea intensificarii cresterii de puiet se practica hranirea periodica a familiilor de albine cu miere, sirop de zahar, polen si inlocuitori de polen, care poarta numele de hranire stimulenta.
Pentru hranirea stimulenta a albinelor se folosesc numeroase procedee care se practica diferentiat, in functie de numarul familiilor de albine din stupina, puterea acestora la iesirea din iarna si data inceperii culesului principal.

 

Apicultura – Procedee de hranire a familiilor de albine primavara
Unul dintre procedeele folosite consta in descapacirea periodica (la 3-4 zile) a unei suprafete de 1-2 dm patrati cu miere din fagurii cu rezervele de hrana existente in familie. Se descapaceste in primul rand mierea din fagurii cu puiet, cu scopul de a extinde cresterea puietului in fagurii din mijlocul cuibului. Apoi se descapacesc fagurii cu miere din marginea cuibului si se aseaza alaturi de ultimul fagure cu puiet. Albinele scot mierea din faguri si o depoziteaza in cuib, in jurul puietului, iar in fagurii ramasi goi, matcile depun oua.Operatiunea se continua periodic, pana la descapacirea tuturor fagurilor cu miere.

Hranirea stimulenta a familiilor de albine cu sirop de zahar, alcatuit dintr-o parte zahar si o parte apa, administrat in faguri sau in hranitoare, la interval de 4-7 zile, se practica in majoritatea stupinelor de la noi.

Cu rezultate bune in hranirea stimulenta a familiilor de albine se foloseste zaharul tos, care se administreaza in hranitoare, asezate deasupra fagurilor din stup. Albinele solubilizeaza zaharul si-l transforma in sirop, pe care il consuma sau il depoziteaza in faguri. Hranirea familiilor de albine cu zahar tos prezinta avantajul ca nu provoaca furtisag in stupina si il scuteste pe apicultor de prepararea siropului, avand totusi efect de stimulare mai slab in comparatie cu siropul de zahar.

Cu scopul de a suplini deficitul de substante proteice din familii intr-o perioada cand acestea sunt indispensabile pentru cresterea puietului, se practica hranirea familiilor de albine cu polen conservat din sezonul precedent, cules de albine sau obtinut prin recoltarea si scuturarea in timpul infloririi paniculelor de porumb. Administrarea polenului in familii se face spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, in perioadele lipsite de cules de polen. Administrarea se face in proportii de 150-250 de grame, sub forma de turte obtinute din amestecul in parti egale a polenului cu miere. Turtele cu polen si miere se aseaza deasupra fagurilor cu puiet din mijlocul cuibului. Polenul de porumb se administreaza familiilor in zilele calduroase si in aer liber, expunandu-l in tavite, in locuri insorite si ferite de vant, fara a fi amestecat cu miere, de unde albinele il culeg si-l inmagazineaza in fagurii din stup.
In cazul lipsei de polen natural, substantele proteice necesare cresterii puietului pot fi suplinite prin hranirea periodica a albinelor cu zahar si inlocuitori de polen, cum sunt drojdia de bere inactivata, faina de soia degresata, lapte praf degresat.

 

Pentru completarea necesarului de saruri minerale in hrana albinelor, se recomanda ca primavara, odata cu instalarea adapatorului cu apa curata, sa se instaleze in stupina si un adapator cu apa sarata (clorura de sodiu).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate