Preîntâmpinarea bolilor la albine

in Agronomie
Este mai uşor să previi decât să tratezi şi, de aceea, măsurile igienice trebuie să constituie principalulobiectiv al apicultorului. Aceste măsuri ţin de o bună aşezarea stupinei, de o bună pregătire a apicultoruluişi de aplicarea dezinfecţiilor preventive atât în stupina proprie cât şi în celelalte stupine.
 Se va avea in vedere:
 • Asigurarea surselor curate de apă în pastoral;
 • Diminuarea stresului de transport şi evitarea înăbuşirii familiilor de albine;
 • Evitarea marilor aglomerări de familii de albine în pastoral şi apropierea de graniţele ţărilor unde semanifestă epizootii la albine;
 • Evitarea practicări haotice a stupăritului pastoral (sursele care nu secretă nectar conducând la grave perturbări şi îmbolnăviri, precum şi mari cheltuieli de transport ce fac stupinele nerentabile);
 • Trebuie înlocuite mătcile bătrâne şi toate mătcile familiilor care nu progresează, folosind tehnicaFA
 • Se va urmări înlocuirea treptată a tuturor fagurilor vechi (purtători de germeni infecţioşi), cu fagurinoi crescuţi în sezonul de primăvară-vară.
 • În vederea spririi rezistenţei la invaziile virotice se recomandă:

 

 1. hrăniri de completare şi stimulare;
 2. igiezareastupinelorastupilor,acoloniilor de albinesi a conditiilor referitoare laviata individuala a albinelor;
 3. mentinerea in stupina doar a familiilor puternice, cu matci de valoare, provenite din Reginelerecordiste ale stupinei (verificate in productie)
 4. Hristea recomanda ca fiecare stup să aibă prevăzută câte o sticluţă cu formol, iar fundul sa fie presărat din cand in cand cu praf de pucioasa (presărat cu mare grijă, o doză prea mare putând filetală pentru mătci şi puiet. In plus, nu stiu daca folosirea sulfului nu are interdictie in UE. Cei caredoresc să experimenteze sunt rugaţi să-mi comunice dozele care dau rezultatele cele mai bune,fără adăuna albinelor)
 5. evitarea posibilelorcauze generatoare de boli. Păstrarea în stupină doar a familiilor puternice constituie baza marii productivităţi şi a sanatatii albinelor, organismele invadate de boli şi furtişag fiind de obicei cele mai slabe, mai sărace în hrană şimai incapabile să-şi păstreze căldura primăvara timpuriu şi iarna, căzând cu uşurinţă pradănosemozei şi altor boli.
Atenţie!
 Roii găsiţi în perioadele nepotrivite pentru roire (roii târzii) provin cu siguranţă din stupiinfestaţi sau scorburi infectate de nosemoză şi de aceea trebuie evitată prinderea lor
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.