Prepararea tincturilor

in Sanatate

Tincturile sunt preparate farmaceutice lichide, sub formă de soluţii alcoolice, hidroalcoolice sau eter alcoolice, obţinute prin extracţia produselor vegetale.

Prepararea tincturilor

Preparare- Produsul vegetal adus la gradul de mărunţire, eventual cu ajutorul râşniţei de cafea la cele uscate sau chiar cu maşina de carne la produsele vegetale proaspete se supune unei prealabile degresări  dacă este cazul. Prepararea tincturilor se face prin macerare, macerare repetată sau prin percolare.

Tincturile care au o stabilitate mai redusă se prepară prin dizolvarea extractelor uscate sau prin diluarea extractelor fluide.

Solventul folosit la extracţie este în general alcoolul alimentar diluat la 70grade. În unele cazuri folosindu-se şi acidulante. Se pot folosi şi alte concentraţii de alcooluri sau amestecuri de solvenţi, dar la 70 grade se obţin cele mai multe substanţe active din majoritatea plantelor. Unde este cazul am scris o altă concentraţie de alcool. Raportul dintre masa vegetală şi a solventului de extracţie în general este 1 la 5 adică la 50g plantă se pune 250 ml alcool. Unde este cazul se adaugă şi 20ml acid citric sau suc de lămâie.

Macerare- Produsul vegetal mărunţit, peste care se pune alcool se lasă pentru 15 zile la temperatura camerei în vase bine închise, preferabil învelite în hârtie şi la adăpost de lumină. Se va agita puternic în această perioadă de 3-4 ori pe zi. Lichidul extractiv după trecerea acestei perioade se decantează şi reziduul se presează. Lichidele extractive reunite şi omogenizate se lasă să sedimenteze la 5-10grade timp de 6 zile şi apoi se filtrează, evitând pierderile prin evaporare.

Pe o probă filtrată se determină principiile active şi dacă este cazul se diluează cu solvent la concentraţia prevăzută.

Macerare repetată- Peste produsul vegetal, adus la gradul de mărunţire se adugă succesiv părţi egale din volumul total de solvent prevăzut, într-un vas bine închis. Lichidul extractiv se separă, produsul vegetal se presează şi se adaugă porţiunea următoare de solvent. Lichidele extractive reunite şi omogenizate se lasă să sedimenteze la 5-10grade timp de 6 zile şi se filtrează, evitând pierderile prin evaporare.

Concentrat- se mărunţesc plantele şi se face tinctura prin macerare. Cu lichidul obţinut după filtrare se pun alte plante şi se lasă din nou încă 15 zile. Se obţine al doilea preparat, care conţine dublul principiilor active. Acesta se va pune cu alt rând de plante şi se lasă din nou la macerat tot 15 zile şi se obţine un macerat concentrat care are o cantitate foarte mare de principii active. Se va avea în vedere că primul macerat să conţină de 10 ori mai multe plante decât în mod normal. De exemplu la prima tinctură trebuie 2,5 litri şi 500 g plantă. În funcţie de cât absorb plantele dacă sunt uscate sau proaspete se va obţine aproximativ 500 ml tinctură. Aceasta se va pune cu 100g plante mărunţite şi se obţine a doua tinctură maximum 200ml care se va pune cu alte plante –40g şi se va obţine abia 40-50 ml concentrat în funcţie de plantă. Se poate determina numai experimental, pentru că fiecare plantă în funcţie de gradul de umiditate absoarbe mai mult sau mai puţin alcool care nu se recuperează.

Important este că acesta este foarte activ conţinând la o cantitate mai mică de alcool mult mai multe principii active ca orice alt preparat. Efectul cu concentrate este net superior tincturilor, cu toate că economic sunt foarte costisitoare având în vedere cantitatea de alcool şi de plante folosit plus timpul necesar preparării, dar este foarte eficientă.

Observaţie- dacă prin păstrare tincturile formează sedimente se foloseşte lichidul decantat cu condiţia ca acesta să corespundă prevederilor din monografia respectivă.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.