Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Preparate delicioase

in Sanatate

mustel

Sirop de muguri de brad (Abies alba), pentru afecţiuni pulmonare, nervoase şi ca diuretic.

Se pune într-un borcan de 3-5 litri un strat de muguri, apoi un strat de zahăr, apoi alt strat de muguri, şi tot aşa până se umple borcanul. Ultimul strat va fi de zahăr. Se lasă timp de 10 zile, apoi se strecoară prin strecurătoare prima dată apoi, prin tifon. Se pune apoi la fiert şu se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Pentru cei care nu ştiu când este gate se va pune cu un vârf de cuţit un strop de sirop într-un pahar de apă şi dacă acesta ajunge la fund fără să se dizolve înseamnă că este terminat. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 1 linguriţă la nevoie (se poate dilua cu 100 ml apă.

Cătuşnică (Napeta cataria) vin –200 ml de vin se pun cu 1 linguriţă de plantă la fiert. Se lasă să dea în clocot. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi în tratarea tuberculozei, fiind puternic calmantă şi se mai poate folosi în diferite tulburări nervoase. Ajută însă pe oricine să treacă mai uşor în diferite afecţiuni chiar grave.

Cerenţel (Geum urbanum)- tonic general.

Se toacă mărunt sau se macină cu râşniţa de cafea 50 g de rizomi de cerenţel. Se pune apoi acest praf într-un vin alb. Se lasă apoi bine astupat şi se agită zilnic de 2-3 ori. Se ţine în acest fel la temperatura camerei 10 zile şi apoi se strecoară. Se pune într-o sticlă şi se ţine bine astupată la rece. Atunci când doriţi un supliment de energie sau sunteţi după o afecţiune (boală mai lungă, epidemii, etc), luaţi câte 1 lingură din acest vin de 3 ori pe zi. Este un bun stimulent gastric, care vă va îmbunătăţi şi digestia.

Cicoare (Cychorium intybus)- vin pentru migrene şi dureri de stomac.

Se pun 10 linguri de flori proaspete de cicoare la 1 litru de vin alb. Se lasă la macerat la soare timp de 10 zile, agitând de 2 ori pe zi. Se strecoară, apoi se pune dacă se doreşte 100 g de miere. Se pune în sticlă şi se va lua la nevoie 1-2 păhărele de vin.

Ciuboţica cucului (Primulla officinalis). Tonic.

Se va pune 4 linguri de rizomi mărunţiţi sau flori şi frunze la 1 litru de vin roşu. Se ţine apoi timp de 10 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară şi se pune 100 g de miere. Se pune în sticle mai mici la rece. Se ia în cazul răcelilor, slăbiciune, epidemii sau diferite probleme digestive sau respiratorii câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Este un stimulent şi tonic general util şi în afecţiunile neurologice cu nervozitate şi alte simptome neplăcute. Se poate da şi la copii câte o jumătate de linguriţă sau chiar 1 linguriţă (în funcţie de vârstă) de 3 ori pe zi.

Iarbă mare (Inula helenium)-vin tonic.

8 linguri de pulbere de rădăcină se pun într-un litru de vin alb. Se lasă timp de 10 zile agitând des. Se strecoară, apoi într-o sticlă. Se ia câte 100 ml pe zi. Nu se depăşeşte doza fiind toxic nici la prepararea vinului şi nici la administrare. Este bun în toate cazurile în care se doreşte refacerea organismului rapid mai ales după diferite afecţiuni de durată.

Măceşe (Rosa canina).

Vin tonic: se ia 1 kg de fructe, se zdrobesc şi se pun peste ele 2 kg de zahăr, o lămâie tăiată felii subţiri şi 10 g drojdie. Se ţine acoperit doar cu un tifon la soare timp de 4 săptămâni, timp în care se agită foarte des. În momentul când vedem că s-a încetat fermentaţia se va strecura şi se pune totul într-o sticlă cu dop de fermentare. Se mai ţine timp de 7-10 zile (un capăt al furtunului trebuie introdus într-un borcan cu apă pentru a nu lăsa să intre aer din exterior.) Se ia după acest interval şi se trage cu furtunul cu grijă pentru a nu deranja drojdia de pe fund. Se pune în sticle cu dop şi se culcă sticlele pentru a nu sări dopurile. Se poate păstra un an de zile. Se poate consuma câte 50 ml dimineaţa pentru întărirea organismului.

Mure (Rubus fruticosus).

Sirop: se pune suc de mure obţinut prin stoarcerea fructelor cu storcătorul de fructe. Se pot lăsa acoperite cu zahăr înainte timp de 24 ore, pentru a lăsa mai mult suc. Se pune la fiecare pahar de suc astfel obţinut 1 pahar şi jumătate de zahăr. Se pune apoi la fiert până primeşte consistenţa unui sirop şi se pune apoi în sticle. Se foloseşte câte 1 lingură la 250 ml apă. Acest sirop ajută la asimilarea calciului şi fosforului de către organism. Stimulează de asemenea diureza.

Nuci (Juglans regia) verzi- se taie 20-25 nuci verzi în bucăţi mici. Se introduc într-un recipient de sticlă. Se toarnă apoi alcool alimentar de 70 grade cât să le acopere şi să depăşească cu 2-3 centimetri. Se lasă apoi bine închis lângă o sursă de căldură sau la soare timp de 30 zile. Se filtrează apoi se poate adăuga zahăr şi eventual un baton de vanilie. Se amestecă şi se ia câte 1-2 linguriţe. Este util în afecţiunile stomacale sau ale ficatului. Se poate lua în tratament mai mult timp.

Păpădia. (Taraxacum officinale)- sirop din flori: se pune 4 mâini de flori de păpădie spălate într-un litru de apă. Se dau câteva clocote, apoi se lasă peste noapte. A doua zi se strecoară şi florile se storc bine. Se adaugă la acest lichid o jumătate de lămâie tăiată felii mici cu coajă cu tot şi 1 kg de zahăr. Se lasă pe foc să fiarbă la foc foarte mic, pentru a nu clocotii, până când siropul se leagă bine. Se poate lua cu un vârf de cuţit o picătură şi se pune într-un pahar cu apă. Dacă acea picătură ajunge la fundul paharului intactă este semn că este terminată fierberea. Dacă însă se dizolvă până la fund atunci mai lăsaţi la fiert. În cazul în care nu a fiert suficient fermentează. Se pune apoi în borcane şi se leagă ca orice dulceaţă. Se va lua câte 1 lingură de 3 ori pe zi, eventual în 250 ml apă. Se poate face un tratament de lungă durată în bolile ficatului, pentru slăbire sau pentru drenarea fieri. Se poate consuma şi întins pe pâine ca o dulceaţă. Se consumă şi în acest caz zilnic

Păpălău (Physalis alkekengi)

Vin pentru diverse afecţiuni: se pune la 1 litru de vin alb o mână bună de fructe zdrobite sau mărunţite. Se ţin timp de 10 zile apoi se strecoară. Se poate pune miere după gust. Se va lua câte 1 lingură până la 50 ml 1-3 ori pe zi. Se indică la ascite, reumatism, gută, congestii biliare, ascită, colici, ciroză, etc.

Pin (Pinus silvestris). Sirop de muguri de pin- pentru afecţiuni respiratorii şi renale (pielite, nefrite, cistite, litiaze).

Se pune 1 kg de muguri de pin într-un borcan cu capac. Se pune peste ei un litru de alcool de 70 grade. Se lasă borcanul închis pentru 24 ore. Se strecoară şi se pune peste ceea ce aţi obţinut zahăr. La fiecare 100 ml de lichid se va pune 200 g zahăr. Se fierbe până se transformă în sirop. Se pune în sticle mici şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis).

Vin pentru hipertensivi şi tonic. 100 g frunze mărunţite se pun la 1 litru de vin alb. Se ţine timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se ia câte 1 păhărel mic pe zi. Este bun pentru scăderea tensiunii arteriale, grăbeşte recuperarea după boli lungi, reface după stres, reface memoria, stimulează circulaţia sângelui cerebral. Fortifică memoria, întăreşte vederea util în afecţiunile stomacului, reumatism cardioarticular, surmenaj fizic şi psihic, anemii, convalescenţă. Este psihostabilizator.

Salcâm (Robinia pseudacacia).

Şerbet: se culege 1 kg de flori de salcâm. Acestea se vor pune la 1 litru de apă şi se lasă apoi să fiarbă până lichidul scade la jumătate. Se strecoară, apoi la fiecare 3 pahare de lichid astfel obţinut se vor pune 4 pahare de zahăr. Se fierbe apoi cu zahărul până când lichidul se reduce ca volum la jumătate. Se aruncă spuma. Se pune apoi în borcane fierbinte (borcanele se încălzesc şi ele înainte şi atunci când se toarnă compoziţia este bine să le înveliţi în hârtie pentru a nu crăpa. Se pun capacele la borcane şi se întorc cu gura în jos. Se lasă 24 ore învelite în hârtie sau haine, apoi se pun la rece. Se poate păstra câteva luni. În cazul în care doriţi să-l păstraţi perioade mai lungi înainte de terminarea fierberii cu 5 minute se pune la fiecare litru câte 10 g de sare de lămâie. Se serveşte cu apă rece. Este util la toţi cei cu afecţiuni digestive, reumatism, migrene, etc.

Soc (Sambucus nigra).

Socata. Din flori de soc se obţine o băutură delicioasă răcoritoare, aromată , spumată, având un efect uşor diuretic. Se umple un borcan de 10 litri cu apă. Se pun apoi 10 flori de soc proaspete sau uscate, 5-6 lămâi tăiate cu coajă cu tot felii subţiri, 1 kg de zahăr şi 10 g de drojdie. Se lasă aceasta la soare acoperită cu un tifon pentru 2-3 zile, timp în care se va amesteca cu o lingură de lemn. Se trage apoi sucul acesta în sticle şi se astupă bine cu dop. Se ţin acestea la rece culcate, pentru a nu sări dopurile. Când le desfaceţi faceţi acest lucru cu mare atenţie să nu vă sară dopul. Se pot păstra câteva luni. Este bună la cei cu afecţiuni ale rinichilor sau aparatului urinar, este sudorific, diuretic şi chiar antinevralgic. Se poate de asemenea folosi la răceli şi gripe.

Vin din fructe de soc.

Se vor pune fructele (1 kg) cu tot atâta zahăr într-un borcan şi se mai pune deasupra 2 litri de apă şi 10 g de drojdie la soare acoperit cu tifon. Este bine ca fructele să fie în prealabil date prin maşina de carne, caz în care se va pune tot lichidul obţinut la măcinare în borcan. Se lasă apoi 5-7 zile la soare, acoperit cu tifon agitând în acest timp de 2-3 ori pe zi cu un lemn în interior. După 5-7 zile (în funcţie de temperatură) se pot strecura şi pune într-o damigeană cu dop de fermentare (acesta va avea un tub de cauciuc care are un capăt în borcan-în aer- şi celălalt capăt introdus într-un borcan cu apă) care nu va lăsa să intre aer din exterior dar va permite să iasă bulelor de aer ce se formează în timpul fermentării. Se lasă apoi până nu mai fermentează. Se filtrează şi se pune în sticle pentru 2 luni cu dop bine astupat în sticle culcate. După această perioadă se filtrează din nou şi se vor pune în sticle bine astupate şi cerate, pentru 1 an de zile. Este un vin foarte util celor cu probleme de constipaţie sau care doresc să slăbească. Se poate bea câte 50 ml de 3 ori pe zi, sau chiar mai mult, fiind un vin foarte gustos şi sănătos.

Stânjenel (Iris germanica)- vin diuretic pentru ascită.

Se pune la fiert 1 litru de vin alb împreună cu 50 g de rizom mărunţit de stânjenel(uscat şi bine mărunţit) la foc mic. Lăsaţi să fiarbă timp de 10 minute. Acoperiţi şi lăsaţi să se răcească. Se strecoară apoi. Se va consuma 100 ml după masa de prânz.

-200 g rizom se pune mărunţit la 1 litru de vin alb şi se ţine timp de 10 zile agitând des. După acest interval se strecoară şi se consumă 100 ml de vin după masa de prânz.

Ţintaură (fierea pământului(Centaurium erythraea)- vin pentru pofta de mâncare, mărirea secreţiei biliare, tonusul capilarelor de sânge, etc.

Se pun 10 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de vin roşu sau negru. Se ţin apoi timp de 10 zile agitând des. Se strecoară. Se va consuma câte 1 linguriţă de copiii sau 1 lingură de oamenii adulţi înainte de mese, deci de 3 ori pe zi.

Sirop din Ţintaură- tot din această plantă se poate face un sirop. Se pun 200 g de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi vasul şi se lasă 15 minute. Se strecoară. Se adaugă 500 g de zahăr şi se fierbe până se îngroaşă primind consistenţa unui sirop. Se pune în sticle şi se dă câte 1-4 linguriţe înainte de mese cu 15 minute. Se poate da diluat în apă după gust.

Vinul roşu conţine fenoli antioxidanţi care protejează organismul contra maladiilor cardiovasculare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate