Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Preturile la medicamente vor scadea cu cel putin 25% in urmatorii ani

in Sanatate

Preturile la medicamente vor scadea cu cel putin 25% in urmatorii ani

de Valentin Mateescu, Mircea Doaga | 18 Aprilie 2011 | 0 comentarii

Piata farma locala ar putea urca, pana in 2015, la 15 miliarde de lei, apreciaza Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice
Intr-o piata farmaceutica romaneasca de peste 2 miliarde de euro, pro­du­ca­to­rii autohtoni au fost discriminati chiar de propriul stat in perioada 2007-2009. Mai nou, Consiliul Con­cu­rentei a demarat o ancheta in care sunt implicati producatorii de medicamente si medicii. Privatizarea spitalelor prin MEBO sau ieftinirea medicamentelor cu mini­mum 25% sunt cateva dintre temele abor­date in ,,Fin.ro” de Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

,,Fin.ro”: Cum comentati decizia pe care a luat-o recent Consiliul Concurentei (CC) de a investiga promovarea medicamentelor inovatoare prin acordarea de catre producatori a anumitor stimulente catre medici?
Dragos Damian: Este a doua inves­ti­gatie a CC in piata farmaceutica ro­ma­neasca. Cea realizata in urma cu trei ani, care viza fixarea unor preturi la insulina, s-a soldat cu amenzi extrem de mari. Noua ancheta aflata in derulare este axata pe trei paliere. Modul in care se fac achizitiile publice pe medicamente in spitale, practicile angro in Romania si analiza pietei farma, inovatoare versus generice, care cauta un raspuns la faptul ca piata inovatoarelor a crescut foarte mult, in vreme ce piata genericelor a scazut de la 36% la 28% in ultimii doi ani.

Care au fost principalele motive care au condus la acest decalaj?
Masurile luate in 2009 privind modificarea preturilor, iar un altul este legat de prescrierile pe molecula. Or, pres­criindu-se pe molecula, singurele care au acces la medici sunt medi­camentele inovatoare, producatorii de generice nemaiavand de ce sa mearga la medici pentru ca au aceeasi molecula. In acest context, producatorii inovatoarelor au avut un acces mai larg la medici.

O activitate legala?
In ce masura au existat activitati ilicite care sa puna CC si CNAS in garda, vom vedea. Din auzite stiu ca au fost medici care au prescris medicamente de zeci de milioane de lei, altii prin retete false, iar multe cazuri au fost descoperite de CNAS. In ce masura industria a facut tot felul de cadouri medicilor va trebui dovedit, pentru ca generalizat se arunca o pata neagra asupra comunitatii me­dicale. Trebuie gasiti acei medici,
10-15-20, si sanctionati, daca va fi cazul.

Din aceeasi categorie

» Executivul aloca pentru IMM-uri mult mai putini bani dect prevede legea
» „Construirea de autostrazi si respectarea legilor, cele mai urgente masuri de relansare a turismului“
» „Romania are o pozitionare strategica extrem de buna pentru exporturi”
» In piata farmaceutica de 2,2 mld. €, 20% reprezinta export paralel, iar 1,1 mld. €, datoriile statului
» Mihai Ciobanu, IVEX: „Le spun tuturor celor care vin in Romania ca aici avem de dus o lupta de gherila”

Producatorii de medicamente generice au facut presiuni?
Nu. Am inteles ca demersul a fost luat si la cererea CNAS. E adevarat ca noi am avut o serie de discutii cu CNAS cu privire la investigarea cauzelor prin care piata genericelor scade. Este ciudat ca intr-o tara in care nu sunt bani medi­ca­men­tele ieftine scad in volum si in valoare. Chiar sunt medicamente care au devenit specii pe cale de disparitie.

Romania, Rusia si Polonia, activitati ilicite

Este implicat si Parchetul in aceasta ancheta a CC?
CC verifica la agentii privati orice incercare de concentrare economica de genul: fixari de preturi, impartiri de teritorii sau exclusivitati. Sunt cazuri in care Parchetul a intervenit la cererea autoritatilor si s-a trecut la anchetarea unor medici. Atrag in schimb atentia asupra unei investigatii pe care Comisia americana pentru controlul bursier a prezentat-o si prin care a descoperit ca, in perioada 2003-2008, o companie americana a avut relatii ilicite cu medici din Romania.

Cum ar trebui sa se implice statul roman in aceasta poveste?
Acei medici au fost dusi gratuit la anumite congrese sau au primit bani pentru a prescrie anumite medica­men­te. „Intelegerea” pe care Comisia ame­ricana a facut-o cu acea companie este de 70 de milioane de dolari, aceasta amen­da fiind singurul rezultat al anchetei. Au fost implicati medici din Romania, Rusia si Polonia. In Romania, faptul ca s-a utilizat banul public ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa discute cu acea Comisie americana pentru a vedea clar ce s-a intamplat.

Se vrea acest lucru?
E mai mult o problema legata de prioritati si nu stiu daca acest lucru este o prioritate acum. Ciudat este si faptul ca in perioada 2008-2010 cheltuielile in sanatate s-au triplat si nu se vad efecte pozitive in gradul de sanatate al popu­la­tiei. In schimb, observam o scadere a nu­ma­rului de zile de tratament sau a volu­mului de medicamente, ma refer la vanzari.

Pentru aceasta promovare mai putin ortodoxa a medicamentelor, cat se aloca anual pentru stimulentele medicilor?
Mi-e foarte greu sa dau un raspuns, dar bani negri nu exista in aceasta po­ves­te, cel putin in ceea ce-i priveste pe pro­du­catori. Am putea vorbi in schimb des­pre reprezentantele acestora din Ro­ma­nia care utilizeaza o parte din buget pentru diferite forme de promovare. Exista niste baieti destepti in interiorul unor companii care cu asta se ocupa.

Ce trebuie facut?
In primul rand sa nu generalizam, pentru ca nu poti acuza peste 40.000 de medici, cati mai sunt in Romania. Autoritatile statului ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca tentatia sa nu mai existe.

Privatizarea spitalelor prin MEBO

Dupa 21 de ani nu s-a schimbat nimic in intreg sistemul sanitar romanesc…
In aceasta perioada s-au succedat la Sanatate 19 ministri. Cand ai un minis­tru pe an, e imposibil sa duci la bun sfar­sit un proiect. Abia din 2010 s-a inceput un nou episod al reformei, dar cred ca s-a gresit deschizandu-se mai multe fronturi.

Se inchid spitale si pleaca medici…
Cred ca unul sau doua razboaie se vor pierde in aceasta reforma si se va pierde batalia de unde inteleg ca si sprijinul politic e insuficient. Un exemplu este si cel care vizeaza reforma spitalelor.

Ce se intampla acum se poate numi reforma?
Cred ca aceste spitale care se inchid ar trebui mai degraba privatizate prin metoda MEBO. Activele sa fie vandute medicilor, asistentelor si altor angajati ai spitalului sub o lege care sa interzica schimbarea obiectului de activitate si atunci vom vedea in ce masura se va administra acea unitate medicala.

Revenind la piata farmaceutica, care sunt punctele tari si punctele slabe ale acesteia?
Cred ca unul dintre punctele tari este acela ca inca avem o piata efervescenta si unde exista o cerere foarte importanta de servicii medicale si medicamente. Sa nu uitam ca piata de medicamente a fost cifrata anul trecut la peste 9 mld. lei si, po­­trivit estimarilor, aceasta va ajunge pana in 2015 undeva intre 13 si 15 mld. lei.

Acest barometru indica o stare pesimista fata de sanatatea populatiei.
E o crestere foarte mare. Daca ne ui­tam la tarile din Europa Centrala si de Vest, unde avem o piata matura, aici cres­te­rea anuala este intre 2% si 5%.

Prin­ci­pala noastra problema ramane accesul greoi la serviciile medicale. Degeaba faci o farmacie luxoasa intr-o anumita zona, da­ca acolo nu exista medic. Dispare acum un spital si in locul lui nu pui nimic.

Cum vedeti dezechilibrul dintre generic si inovator pe fondul scaderii puterii de cumparare a populatiei, dar si in contextul dublarii pietei pana in 2015?
Din punctul de vedere al volumului, si ma refer mai exact la consumul de medicamente, suntem codasi in Europa. In Ungaria volumul este aproape dublu la o populatie sub 40% comparativ cu cea a Romaniei. De altfel, din punct de vedere medical, la toti parametrii (stare de sanatate, zile de tratament, servicii, consum etc.) suntem ultimii in Europa.

Ce trebuie facut?
Trebuie gasita o solutie prin care mai multe medicamente generice, ieftine, sa ajunga la pacienti si asta inseamna ca un medicament sa intre pe piata mult mai repede. In Romania, el intra pe piata acum dupa 260 de zile. Asta inseamna autorizare, obtinere de autorizatii de punere pe piata, compensare etc. Media europeana este de 60 de zile. Sunt tari precum Danemarca unde acest termen e de 30 de zile. Daca s-ar reduce acest termen, statul roman ar castiga mult mai mult si si-ar putea permite sa com­penseze mult mai multe medicamente.

Iesirea de sub patent, dupa 20 de ani

Vor scadea totusi preturile la medicamente in viitorul apropiat?
In perioada 2005-2015 vor iesi de sub patent, in intreaga lume, medicamente in valoare de peste 150 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca preturile lor vor scadea chiar si cu 50%. In acest context, estimez ca, in urmatorii patru ani, vom asista la o crestere foarte mare a pietei de medicamente generice, iar pre­tu­rile medicamentelor de azi vor scadea cu cel putin 25%. Un medicament se afla sub patent 20 de ani, iar in ceea ce-i pri­ves­te pe producatori 20% din cifra de afaceri este investita in cercetare. Pentru o singura molecula se investeste aproape 1 miliard de dolari.

Romanii sunt un cobai pentru aceste medicamente?
Nu sunt de acord cu termenul de co­bai. Consider ca voluntarii sau pacien­tii im­plicati in aceste studii clinice sunt per­soa­ne care ar trebui asezate in acelasi rand cu donatorii de sange sau de organe.

Cu cat este remunerat un astfel de participant?
Depinde foarte mult de studiul clinic. Sunt studii care aloca intre cateva sute de euro si cateva mii de euro pentru un vo­lun­tar. Trebuie stiut insa ca pentru me­di­camentele noi, indiferent de duritatea studiilor clinice prin care au trecut, nu poti fi sigur, in proportie de suta la suta, de eficienta acestora in terapiile ulterioare.

Suntem o populatie saraca. Pentru acesti bani oferiti, cat de mare este coada romanilor pentru a participa la aceste teste?
Se face o selectie riguroasa pe acest palier. Nu oricine poate participa la aceste teste, iar, in cadrul lor, medicul implicat raporteaza si cel mai banal stranut al pacientului. Pe de alta parte, din 10 studii clinice, cinci sunt oprite.

Intorcandu-ne la preturile medicamentelor, volumul mic al acestora atrage si preturile mari?
Lipsa de finantare conduce la astfel de preturi. In momentul in care o farmacie primeste banii pentru medi­camentul compensat, dupa 300 de zile de la vanzarea lui apar astfel de cresteri pentru a avea mai mult cash. In acest moment producatorii incaseaza banii si la 340 de zile, dar sunt si unii dintre ei care accepta si termene mai lungi de creditare . Sistemul sanitar romanesc sta pe picioare datorita disponibilitatii producatorilor de a credita piata.

Datorii ascunse si discriminari

Care este nivelul datoriilor statului fata de piata farmaceutica?
Pana la sfarsitul lui 2010 acestea erau undeva intre 2 si 2,5 miliarde de euro, iar proportia farmacii-spitale este de 90%, respectiv 10%. In spital a scazut foarte mult consumul, apartinatorii pacientilor aducand medicamentele de acasa.

Exista un termen de plata oficial de 210 zile…
Oficial, dar legat de acest termen, datoriile cumulate au si parti ascunse. Spre exemplu, datorii de 500 de milioane de lei nu sunt luate in calcul, pentru ca ele nu au intrat in contabilitatea Caselor de Sanatate, retetele nefiind acceptate la decontare. Lunar se plateste TVA pentru facturile emise, iar statul deconteaza retetele dupa un an. La acestea se va adauga si clowback-ul. Acea contributie la stat pe cifra de afaceri care se presu­pu­ne ca va fi platita trimestrial de producatori.

Ce se va intampla cu producatorii de medicamente?
Cred ca vor rezista, dar statul roman sa nu uite ca principalii producatori de ge­­nerice din Romania aduc anual la bu­get aproximativ 2,2% din PIB prin taxele si impozitele platite. Pe de alta parte in 2010 am reusit sa exportam medi­ca­mente de peste 100 mil. euro. Noi cerem doar sa avem o minima predictibilitate in piata. In plus, producatorii autohtoni au fost si discriminati in perioada 2007-2009.

Ce vreti sa spuneti?
Chiar daca eram deja membri UE, statul roman acorda un adaos mai mare pentru un medicament importat decat celui produs in Romania. Pentru medi­ca­mente importate in valoare de 100 de euro, adaosul era de 16 euro, in timp ce pen­tru unul produs in tara, acest adaos era de doar 7 euro.

Face cineva o ancheta pe aceasta tema?… Asta e tot ce a putut sa faca statul pentru industria farma autoh­tona. Daca vorbim de totalul cheltuielilor din sanatate, medicamentele reprezinta doar 25%. Unde sunt ceilalti bani?

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate