Prima casa din România care proaduce din razele solare mai multă energie electrică decât poate consuma.

in Articole

O familie din judeţul Bacău trăieşte într-o casă ieşită din comun, prima din România care produce din razele solare mai multă energie electrică decât poate consuma.

646x404
La marginea unei păduri din comuna băcăuană Mărgineni, departe de ochii lumii, a fost ridicată recent o casă cochetă, izolată de restul locuinţelor. Puţini dintre oamenii locului ştiu că această construcţie este unică în România şi că a fost realizată de un grup de studenţi din Bucureşti. Proprietarii, o familie din Bacău, au cumpărat-o în august 2012, cu preţul de 45.000 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate în Capitală. Licitaţia a avut loc la sfârşitul unui târg de arhitectură, unde construcţia-prototip a făcut senzaţie la capitolul „Eficienţă energetică“.

„Casa Prispa“, cum a intitulat-o echipa de producţie, n-are nevoie de nicio sursă de energie electrică sau de combustibil, ci se alimentează integral din sistemul de panouri solare şi fotovoltaice instalat pe acoperiş. Locuinţa produce chiar mai multă energie electrică decât are nevoie, iar surplusul ar putea fi redistribuit şi vândut în Sistemul Energetic Naţional sau înmagazinat pentru a fi utilizat mai târziu.

Casa are 90 de metri patraţi, 60 situaţi la parter şi 30 la mansardă, şi a fost montată la Mărgineni în mai puţin de 30 de zile, de către echipa de 50 de studenţi participanţi la proiect. Pe acoperiş sunt montate 32 de panouri fotovoltaice, cu o suprafaţă totală de aproximativ 70 de metri patraţi, care ar produce, în condiţii optime, 8 kWh, o cantitate de energie mai mult decât suficientă pentru a alimenta toată aparatura electrică din casă.

FOTO „Casa Prispa“, prima locuinţă din România care produce curent electric Economia anuală pentru proprietari, estimată de producători, este de 1.700 de euro pe an. Conform calculelor realizate de proiectanţi, majoritatea studenţi la Bucureşti, casa poate produce anual 9.501 kWh, în condiţiile în care necesarul propriu de consum este de 7.508 kWh. Construită de studenţi Construcţia este realizată din pereţi portanţi.

O parte reprezintă panouri structurale separate, care au fost transportate la Bacău gata asamblate. S-au folosit lemn procesat, cherestea, precum şi o serie de conectori metalici şi şuruburi, elemente folosite la îmbinări. Izolaţia termică a fost realizată din saltele din fibră de sticlă. Cuplul de băcăuani a cumpărat casa cu toate dotările interioare, inclusiv mobilier şi aparatură electrocasnică necesară.

Citeste mai mult: ADEVARUL.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.