Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Prima eclipsă totală de soare în America va fi observată după 99 de ani peste trei zile

in Extern

Peste trei zile, Statele Unite au parte de prima eclipsă totală de Soare vizibilă de pe teritoriul lor din ultimul secol. Nu e de mirare că se fac pregătiri intense şi încă de săptămâni bune.

Oraşele aflate de-a lungul fâşiei cu cea mai bună vizibilitate se pregătesc să întâmpine turiştii şi la fel fac şi forţele de ordine. Presa a difuzat nenumărate avertismente referitoare la protejarea ochilor în timpul fenomenului.

Americanii de pe o fâşie de 110 kilometri lăţime care traversează 14 state vor vedea pe 21 august cum Luna acoperă cu totul Soarele, în timp ce restul Americii de Nord va vedea eclipsa doar parţial. E primul spectacol astronomic de acest gen din ultimii 99 de ani vizibil de pe ambele coaste.

Observatorul solar american a distribuit 68 de telescoape ştiinţifice voluntarilor din toată ţară. Imaginile surprinse de ei vor fi puse cap la cap, alcătuind un film de 90 de minute în care se va putea observă coroana soarelui. La un experiment este invitată şi o grădina zoologică din Nashville, Tennessee.

Jim Bartoo, director ZOO: “Invităm oamenii să vină la zoo în acea zi şi, în cele trei ore de când Luna începe să acopere Soarele până când a trecut complet, să observe animalele şi să ne spună ce văd.”

Presa americană numeşte eclipsa evenimentul solar al secolului, căci interesul e uriaş. Într-un singur sat din Tennesee sunt aşteptaţi 10.000 de turişti, adică de cinci ori mai mulţi decât populaţia localităţii.

Pe lângă sporirea patrulelor, pentru a preveni infracţiunile, poliţiştii avertizează şoferii să nu uite să aprindă farurile, iar, dacă vor să privească spectacolul, să se gândească din timp.

Ochelarii speciali pentru eclipsa sunt deja în vânzare de luni bune, iar televiziunile nu încetează să informeze oamenii că nu trebuie să privească direct spre soare cu ochii neprotejati.

Paul Sternberg, oftalmolog: “E că şi cum ai lua o lupa şi ai atinti-o asupra unei insecte, cum am făcut mulţi în copilărie. Ce se întâmplă cu insecta? O prăjeam. N-aţi vrea că retină dumneavoastră să fie prăjită că insecta aceea. Asta se va întâmplă dacă va uitaţi la soare. ”

Un singur lucru poate să le strice milioanelor de curioşi sărbătoarea celestă: vremea.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate