Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Prima mașină din lume care merge pe baza unui biocombustibil obținut din whisky a fost testată cu succes în Scoția

in Extern

Prima mașină din lume care merge pe baza unui biocombustibil obținut din reziduuri de awhisky a fost testată cu succes în Scoția, scrie BBC News. Combustibilul, numit biobutanol, este conceput ca înlocuitor direct pentru benzină și motorină și nu este nevoie ca motorul unei mașini să fie modificat pentru a funcționa cu el, potrivit libertatea.ro

Acest combustibil este realizat din miez de orz numită draff și un lichid cu drojdie rămas în urma fermentației.

Acest biocombustibil este văzut de inventatorii săi ca o alternativă la carburanții obișnuiți care poluează.

Biobutanolul a fost creat de Celtic Renewables Ltd, o companie de spinout din cadrul Universității Napier din Edinburgh, care a lucrat cu Distilleria Tullibardine din Perthshire la acest proiect.

În Scoția, anual sunt produse aproape 750.000 de tone de droff și două miliarde de litri de lichid cu drojdie de industria whisky-ului, acesta putând fi valoridicat prin soluția propusă de Celtic Renewables.

Fondatorul companiei, profesorul Martin Tangney a spus că  în prezent reziduul nu are nici o valoare pentru industria de whisky. „Ceea ce am dezvoltat a fost un proces de combinare a lichidului cu substanța solidă și am folosit un proces de fermentație tradițional complet diferit numit ABE și care duce la obținerea produsului chimic numit biobutanol. Acesta este un înlocuitor direct pentru benzină”.

El a adăugat: „Pentru prima dată în istorie, o mașină a fost condusă vreodată cu un biocombustibil produs din resturile de producție de whisky. Este potrivit pentru a face aceast test istoric în Scoția, care este renumită nu doar pentru whisky-ul său de renume mondial, ci și pentru a fi o putere pentru energia regenerabilă”.

Compania din Edinburgh a primit recent o subvenție guvernamentală de 9 milioane de lire sterline pentru a construi o fabrică de demonstrații comerciale în Grangemouth, în apropiere de Falkirk, care va fi complet operațională până în 2019.

Sursa: libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate