Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Prima ţară din Uniunea Europeană care include dreptul apă potabilă în Constituţie. „Apa potabilă nu este o marfă”

in Extern

Pentru prima data, o tara din Uniunea Europeana include dreptul apa potabila in Constitutie.

Parlamentul Sloveniei a inscris joi in constitutie dreptul la apa potabila, transmite AFP. Un amendament adoptat in unanimitate de legislativ prevede ca „alimentarea cu apa a populatiei este asigurata de stat, prin intermediul comunitatilor locale, direct si non-profit”. Toti oamenii au dreptul la apa potabila, care „nu este o marfa”, prevede legea fundamentala slovena, dupa aceasta modificare.

Guvernul de centru-stanga condus de premierul Miro Cerar a sprijinit initiativa constitutionala a organizatiilor civile si a aratat ca „apa slovena este de foarte buna calitate si datorita valorii sale va starni cu siguranta apetitul altor tari si al companiilor internationale”. Partidul de opozitie SDS, de centru-dreapta, a absentat de la vot, sustinand ca amendamentul este inutil si populist.

Uniunea Europeana a exceptat in 2014 apa si resursele respective de la regulile privind piata comuna, in urma primei initiative cetatenesti care a intrunit numarul necesar de semnaturi.

Slovenia este prima tara europeana care inscrie dreptul la apa in Constitutie. Doar 15 state aveau pana acum astfel de prevederi in legile fundamentale, potrivit RAMPEDRE, raportul mondial permanent online privind dreptul la apa.

Amnesty International a cerut Sloveniei sa implementeze acest drept fundamental, in special pentru cei 10.000 – 12.000 de minoritari romi, care potrivit organizatiei nu au de multe ori acces nici macar elementar la apa si facilitati sanitare.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate