Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Principiul naturalismului

in Pedagogie

aufmacher_baisch_interview_1-878x500

Omul este, in primul rand, copilul naturii si nu al societatii si culturii. „Omul se naste bun de la natura, societatea ii face rau.” J.J. Rousseau

A trai in acord cu natura este un scop al educatiei, dar conceptul de natura umana nu se poate rezuma la cea fizica, ci trebuie sa o includa pe cea culturala pentru ca natura inconjuratoare azi a devenit independenta de cultura oamenilor. Natura inconjuratoare nu este doar mediul in care traim, ci si obiectul principal al culoasterii. Observarea comportamentului animalelor (hranire, alergare, protejare de pericole, alternanta somn-veghe etc,) ne furnizeaza informatii valoroase despre cum sa rezolvam anumite probleme ale vietii noastre.

Educatia trebuie sa fie conforma cu natura. Filozofia naturalista a educatiei este o incercare de rezolvare a relatiei intre Dat si Achizitionat, intre Innascut si Domandit, in favoarea datului, a Innascutului.

Pentru Naturalism, calitatile noastre de oameni au fost mai intai ca Dat, iar educatia nu este decat trecere de la Potenta la Act. Adica nu putem fi decat „ceea ce ne este scris”.

Dupa cum se observa, filozofia naturalista considera educatia doar ca actualizare, ca punere in actiune a ceea ce este natural in noi, adica a zestrei genetice si nu se preocupa de imbogatirea acestor potentialitati. Adica nu ia in consideratie ca si efectul actioneaza asupra cauzei, nu doar cauza asupra efectului. Chiar faptul ca informatia genetica intra in actiune la diferite varste si nu deodata, releva ca potentialitatile noastre pot di dezvoltate. Aceasta va incerca sa demonstreze filozofia constructivista a educatiei.

Reprezentanti ai naturalismului: Rousseau, Pestalozzi, Froebel, Herbart, Spencer,

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate