Programul „Prima împădurire” 6.000 de euro pe hectar, pentru cei care îşi împăduresc terenurile disponibile

in Ecologie

Prin programul „Prima împădurire”, în care doritorii se pot înscrie până la 31 martie, statul român vrea să-i convingă pe proprietari să-şi împădurească terenurile agricole lăsate acum în paragină şi astfel să favorizeze creşterea suprafeţelor forestiere.

Banii pentru împăduriri se obţin de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, finanţarea maximă pentru un proiect fiind de 7 milioane de euro.

„Până în data de 31 martie 2017, ora 16:00, cei interesaţi pot accesa Schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite, aferentă Măsurii 8 – Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor, Submăsura 8.1 Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite din cadrul PNDR 2014-2020”, se arată în comunicatul AFIR.

Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea noiembrie 2016 – martie 2017 este de 50 de milioane de euro

Bani pentru pădurile generaţiilor viitoare

Proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul „Prima împădurire” vor primi în primul an, la înfiinţarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar. În următorii ani vor primi câte 2.700 de euro de hectar.

Principala condiţie impusă celor care primesc banii este că trebuie să întreţină şi să păstreze pădurea până în momentul în care arborii ajung la maturitate şi pot fi tăiaţi.

Cei care nu respectă aceasta regulă pierd banii, dar şi subvenţiile ulterioare de la APIA.

Sprijinul financiar acordat fermierilor ca valoare fixă este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime.

Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire. Se acordă, de asemenea, o primă anuală, care acoperă lucrările de întreţinere a plantaţiilor pe o perioadă de maximum şase ani până la închiderea stării de masiv, efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv şi pierderile de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafaţa împădurită.

Beneficiari ai măsurii pot fi deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol şi forme asociative ce deţin teren agricol şi neagricol.

În categoria deţinătorilor publici de teren sunt incluse unităţile administrativ-teritoriale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale altor persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora. Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru prima de împădurire.

Deţinătorii privaţi de teren includ persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora.

Totodată, terenurile propuse spre împădurire trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate.

De exemplu, terenul agricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin doi ani, iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de eco-condiţionalitate (GAEC/SMR) relevante.

Dintre terenurile propuse pentru împădurire prioritate au cele situate în zonele deficitare în păduri, dar se iau în calcul şi alţi factori, cum ar fi mărimea plantaţiei, funcţia plantaţiei forestiere realizate şi diversitatea speciei etc.

Rolul pădurilor în asigurarea unui echilibru al ecosistemului este extrem de important, reducerea evaporării apei din sol şi menţinerea umidităţii pe o rază de câţiva kilometri în jur, precum şi importanţa lor în combaterea inundaţiilor sunt doar câteva din beneficiile care impun sprijinirea înfiinţării de noi culturi forestiere. Read more: monitorulsv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.