Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Proiect de lege: Femeile vor putea ieşi mai devreme la pensie

in Evenimente

Trifon Belacurencu propune un proiect de lege prin care femeile ar putea ieşi mai devreme la pensie

Senatorul PSD Trifon Belacurencu a inițiat un proiect de lege care favorizează o mare parte a populației feminine. Astfel, femeile care până la data de 1 octombrie 1990 au născut trei sau mai mulți copii, de creșterea cărora s-au ocupat până la vârsta de 10 ani se vor putea pensiona mai devreme.

Conform proiectului propus, femeile care îndeplinesc această condiție se vor bucura de reducerea vârstei de pensionare în felul următor:

– cu un an pentru trei copii;

– cu doi ani pentru patru sau mai mulți copii.

Proiectul presupune, de asemenea, că vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 55 de ani.

Actul normativ a primit raport de admitere de la Comisia de muncă, este înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului și urmează să fie supus la vot săptămâna viitoare.

În vechea Lege a pensiilor, în anul 2002, a fost înglobată și posibilitatea micșorării vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și crescut trei sau mai mulți copii, însă aceasta a fost eliminată.

Inițiatorul propunerii actuale consideră că a fost făcută discriminare prin eliminarea acestei posibilități odată cu adoptarea Legii nr. 263/2010. Femeile care au născut și au crescut trei sau mai mulți copii, ieșind mai apoi la pensie în baza Legii nr.338/2002 au avut parte de aceste prevederi, pe când cele care urmează să iasă la pensie în baza Legii 263/2010 nu vor mai beneficia de prevederile menționate mai sus.

„Prin eliminarea prevederii în cauză nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie. Mai mult, înainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi postnatal, însumând 126 de zile.” a completat iniţiatorul propunerii.

Astfel, în prezentarea motivelor semnată de senatorul Trifor Belacurencu se arată că, dacă va fi aprobat, acest proiect va repara o nedreptate făcută femeilor dinRomânia prin adoptarea Legii nr. 263/2010.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate