Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Proiect pe ordinea de zi in Senat! Se propune revenirea la denumirea de „țigani” a persoanelor de etnie romă

in Politic

Senatul are miercuri pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de „țigani” a persoanelor de etnie romă.

Inițiatorii proiectului, Bogdan Diaconu si Virgil Guran, ambii deputati independenți, își doresc ca toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească „țigan”, „țigănesc” si derivatele lor în loc de „rom”, „rrom” sau „romani”.

Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de „rom”, conform expunerii de motive. Initiatorii consideră că România și-a schimbat abrevierea internațională „ROM” în „ROU” tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări în acest sens.

„Sunt constient ca acest proiect va naste multe controverse, dar trebuie sa tinem cont de felul in care romanii din strainatate au de suferit in urma confuziei dintre romi si romani. Am primit mii de solicitari sa pun capat acestei confuzii care ne-a afectat teribil in ultimii ani”, scria Bogdan Diaconu pe blogul personal la momentul depunerii proiectului legislativ.

Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de catre Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati. Totodata, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de sanse si de la Consiliul Legislativ.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si-au motivat propunerea de respingere facand referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care in documentele internationale a inceput sa fie folosit predominant termenul de „rrom”.

Totodata, membrii Comisiei au aratat ca, la nivelul institutiilor europene, sunt folosite atat denumirea de „rom”, cat si cea de „tigan”, cu mentiunea ca acestea sunt limitate ca numar.

Trecerea oficiala la denumirea de „rom/rrom” a fost asumata de Romania printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, in anul 2000.

In alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum „tziganes” (Franta), „zingara” (Italia), „sinti” (Germania), „gitanos” (Spania), dar nu este evitat nici apelativul „rom”/”rrom”, se mai arata in raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.

In cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizata. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputatilor. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate