Proprietatile cerii obtinute in stupina

in Agronomie

Culoarea cerii

Culoarea cerii este in strinsa dependenta de natura hranei albinelor, gradul de prospetime al fagurilor, metoda de extractie, cat si de prezenta si cantitatea de substante colorante din polen.In functie de acesti factori, culoarea poate fi diferita: de la alba-uniform in toata masa, in cazul fagurilor proaspeti, pana la galbena spre bruna-inchis la fagurii vechi sau la ceara obtinuta din reziduuri de faguri presati la cald sau prin extractia acestora cu solventi.

Structura

Structurase apreciaza in spartura. Ceara de albina prezinta o structura microcristalina, cu granulatie mai mult sau mai putin fina. Ceara fiind o substanta complexa din punct de vedere chimic, ea cristalizeaza in agregate de forme neregulate. Daca in ceara solidificata moleculele sunt repartizate intr-o anumita ordine, in ceara lichida se afla intr-o pozitie dezordonata sub actiunea miscarii termice.

Mirosul cerii

Mirosul cerii trebuie sa fie placut,fara nuante straine.

La calitatatile superioara si I este specific, placut, asemanator mierii incalzite, in timp ce la calitatea a II-a ai a III-a mirosul este influentat de procedeul de extractie folosit. Ceara falsificata prezinta in general miros strain.

Gustul cerii. Se apreciaza muscand o bucata de ceara. Ceara curata este aproape lipsita de gust, iar cea cu adausuri are gust strain sau ranced, iar daca se lipeste de dinti contine seu sau rasini.

Puritatea cerii

Puritatea ceriise recunoaste prin aparitia unei pudre asemanatoare unei brume albicioase cunoscuta sub denumirea de “floare de ceara”.

Consistenta

Consistentase apreciaza dupa aspectul cerii framantate trase in fire sau presate in foi subtiri.

Ceara pura framantata usor devine plastica, putin lucioasa, nu murdareste degetele, trasa in foi subtiri este uniforma,fara luciu,iar in fire subtiri nu se alungeste.

Potrivita, in ansamblu, ceara apare ca un corp tare (solid), cu structura granuloasa. La temperatura de 20­­­ ºC consistenta acesteia devine plastica, fara luciu pronuntat, putin lucioasa, iar la taiere se rupe neregulat.

Punctul de topire. Ceara ‘in solzisori’ se topeste la 72ºC, ceara rezultata din faguri se topeste la 62-65ºC, iar ceara extrasa cu solventi se topeste la 67- 71ºC.

Punctul de solidificare este cumprins intre 60,5-64ºC.

Densitatea cerii. La temperature de 20ºC, acest indicator oscileaza intre 0,956- 0,969.

Solubilitatea cerii. Ceara de albine este solubila in eter, cloroform,tetraclorura de carbon, benzene, grasimi, benzini. Este putin solubila in alcool la rece si partial solubila in alcool fierbinte cand acizii liberi trec in solutie, iar esterii sunt retinuti. La temperatura obisnuita este insolubila in apa.

Plasticitatea cerii reeprezinta proprietatea acesteia de a-si pastra forma data.

Elasticitatea cerii

Elasticitatea cerii se exprima prin capacitatea acesteia de a reveni la forma initiala, dupa incetarea actiunii fortelor care-i provoaca deformarea.

Coeficientul de duritate este cumprins intre 8 si 13 la temperatura de 20 ºC.

Compozitia chimica a cerii

Din punct de vedere chimic, ceara reprezinta un amestec de diferite substante, in functie de provenienta acesteia. Substantele continute de ceara sunt reprezentate in mare parte de esteri(70,4-74,7%), de acizi grasi liberi(13,5-15%) si hidrocarburi saturate(12,5-15,5%).In afara de aceste substante, in ceara sa mai gasesc: pigmenti, saruri minerale, substante aromatizante etc.

 

Din punct de vedere chimic, ceara se aseamana cu grasimile animale si vegetale, toate fiind compusi ai unor alcooli cu acizi organici. Deosebirea dintre acestea consta in ceea ca grasimile animale si vegetale sunt esteri ai glicerinei, iar ceara este esterul unor acizi monovalenti.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play