Protofil

in Agronomie

PROTOFIL este un produs destinat combaterii nosemozei, stimulării dezvoltării familiilor de albine și în stări de intoxicație.
Mod de acțiune:

PROTOFILUL, prin substanțele extractive din plante, vitaminele și microelementele ce le conține, stimulează secreția enzimatică digestivă a albinelor și a larvelor, conducând la un înalt grad de digestibilitate a hranei, inhibă flora patogenă intestinală și împiedică în mare măsură realizarea ciclului evolutiv al Nosema apis. Mătcile își intensifică ouatul, crește populația coloniilor și producția acestora.

Compoziție:

Uleiuri esențiale conținând hidrocarburi ciclice și alifatice, sesquiterpene, triterpene, compuși fenolici, acid oleanolic, compuși flavonici, microelemente și vitamine, în special ale grupului B și alcool etilic.

Mod de administrare:

PROTOFILUL se administrează în sirop, 17 ml/litru și în paste, 34 ml/kg

PROTOFILUL se administrează familiilor de albine și în special celor afectate de nosemoză, de intoxicații cronice, slăbite de intemperii și roiurilor.

Produsul se administrează toamna (august–septembrie) în siropul pentru stimulare și completare a rezervelor de hrană și primăvara în paste și în siropul pentru hrănire și stimulare.

Cantitatea de PROTOFIL ce se administrează unei familii de albine variază între 50-80 ml/sezon în funcție de mărimea și starea acesteia.

Observații:

Nosemoza albinelor este o boală care evoluează în prezența factorilor favorizanți (hrană necorespunzătoare, lipsa de polen în rezervele de hrană de iarnă și primăvară, prezența fagurilor vechi infectați, stupi neigienici, ierni deosebit de grele și primăveri umede și reci). Efectul acestui produs în combaterea nosemozei se realizează numai prin întreținerea albinelor în condiții optime de creștere, alimentație și igienă.

Prezentare:

Produsul PROTOFIL este un lichid brun, transparent cu miros și gust caracteristic. Se livrează în flacoane de masă plastică, în cantitatea de 1 litru și 0,5 litri. Flacoanele se păstrează în locuri întunecoase și uscate, la temperatura camerei, ferite de accesul copiilor. Produsul este inflamabil.

Recomandări:

– pentru combaterea nosemozei

– ca stimulent pentru dezvoltarea coloniilor de albine

– în caz de intoxicații

Valabilitate – 2 ani. Condiții de păstrare: a se păstra la loc răcoros maxim 25°C.
Însoțiți orice reclamație cu numărul de serie înscris pe etichetă.

Rețetă protofil „home made”

Vă propunem mai jos o rețetă folosită cu succes de către apicultorul dr. Gavrilă Dragoș (dragos2006)

Necesar de plante:

1. mușețel
2. coada șoricelului
3. gălbenele
4. sunătoare

… aceste 4 plante sunt principalele folosite …

5. mentă
6. tei
7. patlagină
8. cimbru
9. busuioc (poz. 8 și 9 sunt plante dezinfectante)
10. cimbrișor
11. pelin (cules tânăr – primăvara în luna mai)
12. măceș
13. cătină (poz. 12 și 13 sunt polivitamine naturale)
14. lămâie (1 kg. la 25 litri sirop)
15. suc de ceapă (25 ml. la 1 l sirop)
16. tinctură de usturoi

MOD DE PREPARARE:

a)150 grame de plante mărunțite la 1 litru alcool de 70%
b)se țin la macerat timp de 10-12 zile în sticlă, la întuneric
c)se strecoară (restul de plante sunt bune la sirop)
d)tinctura obținută astfel se aduce la 40% prin diluție cu apă distilată
e)se poate adăuga și complexul de vitamine B, vit. A, vit. PP etc.

– Se administrează în modul cunoscut: 34 ml. la 1 kg turtă, sau 17 ml. la 1 l. sirop.

NOTĂ:
– Pe un cântar de bucătărie se cântăresc 200gr. din plantele enumerate mai sus (o cantitate mai mică de tei și pelin) apoi se pun într-un borcan de sticlă de 3l. peste care se adaugă 1,5 l alcool de cel puțin 87% și se lasă amestecul 12 zile.
– Când au trecut cele 12 zile, se strecoară tinctura obținută și cu apă distilată sau un alcool mai slab se aduce la 40% (altfel rămâne prea mult alcool în turtă)
– Când se amestecă zahărul farin cu mierea cu protofilul obținut, se adaugă și celelalte ingrediente (vitamine, măceșe, cătină, etc.) și turta este gata.
– În luna martie în amestec este indicat să se pună și polen măcinat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.