Provizii de calitate

in Agronomie
Când hrana este de calitate inferioară pe timpul iernii, albinele au intestinele pline cu rezidu-uri alimentare iar metabolismul lor nu mai este normal. Întregul sistem glandular se va resimţi, glandele faringiene vor secreta mai puţin lăptişor iar larvele din această perioadă vor fi insuficient hrănite. Atunci când rezervele din stup sunt pe sfârşite, iar culegătoarele nu mai găsesc nectar şi polen proaspăt, doicile lasă un număr de larvesă moară, eliminându-le din stup. În această situaţie trebuie intervenit cu diverse hrăniri. Consumul unei albine, pe timpul iernii, scade sau creşte invers proporţional cu cantitatea de albină aflată în ghemul de iernare.
Principalul factor care depreciază calitatea albinei de iernare este acţiunea de prelucrare a siropului de zahăr dat pentru completarea rezervelor de hrană. Din această cauză, cele mai indicate hrăniri sunt cele făcute pe bază de miere, sau, în cazul lipsei acesteia, prelucrarea siropului de zahăr să fie făcută de albina de vară. Încaz contrar viaţa albinelor de iarnă se scurtează cu 25%.
 Mierea florală este de preferat celei din zahăr – excepţie făcând cazul în care zahărul se foloseşte pentru a înlocui mierea de mană, fără a depăşi însă 50%-întrucât mierea de zahăr nu conţine nici vitamine, nici enzime, nici proteine şi uzează organismul albinelor.
 Depistarea mierii de mană
 Mierea de mană lăsată peste iarnă, duce la supraîncărcarea intestinului posterior, cauzând pierderi însemnateşi nosemoză. Se recomandă depistarea ei din timp, cu ajutorul unei eprubete cu alcool. În cazul depistăriimierii de mană se extrage mierea şi se fac hrăniri cu zahăr şi miere florală sau se deplasează stupina laculesurile târzii în vederea completării proviziilor de iernare. Într -o eprubetă se pune o mostră de miere luatăde pe fagurii din cuib, şi se diluează cu alcool pur (50% miere, 50% apă, 9 părţi alcool pur).
În cazul în care va apare o reacţie de precipitare, marcată prin flocoane de dimensiuni diferite şi cu o densitate variabilă,înseamnă că în compoziţia mierii respective intră şi mierea de mană, într-o proporţie mai mică sau mai mare.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.