Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

PSIHOLOGIA CREATIEI

in Arta/Psihologie

Creativitatea e considerata o importanta sursa de progres. Psihilogii au definit creativitatea ca fiind o “aptitudine generala”, “capacitate umana”, “comportament creator”, “talent creativ”, “coordonata esentiala a personalitatii”. Haefele defineste creat. superioara drept “priceperea de a realiza inovatii de o valoare sociala deosebit de mare”.

Blake King: “creativitatea la un arh sau un inginer denota talentul de a sintetiza si introduce noi si imbunatatite configuratii in serviciul omului. Elementele esentiale sunt perceptia, imaginatia si talentul de a o proiecta si exprima”.

N. Berdiaev: “omul se justifica pe sine in fata creatorului nu numai prin ispasire, ci si prin creatie”.

C. Rogers: “adapatera creative naturala ar fi singura posibilitate prin care omul sa poata tine pasul cu schimbarea caleidoscopica a lumii sale”. J.P. Guilford: “creativitatea ar viza abilitati comune majoritatii oamenilor, reunind sui-generis insusiri de personalitate a fiecarui individ iar personalitatea creatoare se manifesta si in aptitudini, atitudini, calitati temperamentale”.

Mihaela Roco: creativitatea nu inseamna doar receptatrea si consumul de nou, ci in primul rand crearea noului.

Tipuri de creativitate: artistica, stiintifica, tehnica, didactica, organizatorica etc.

Etape ale creativitatii:

-pregatirea: in care problema pune stapanire pe subiectul creator) si –inculcatia: in care subiectul cauta solutii la problema pusa in subconstient.
Definitie: un sistem complex, dynamic, resonant, ale carui elemente fundamentale sunt subiectul creator, mediul creativ, activitatea creatoare si produsul creativ, fiecare dintre acestea fiind necesare dar nu si suficiente. Pt manifestarea cerativitatii, consonanta elementelor constituente e mai importanta decat fiecare element in parte, ea avand elemente de rezonanata.
Trasaturile caracteristice personalitatii creatoare dupa R. Weisberg: interesele de cunoastere, independenta judecatilor, increderea in sine si perceptia de sine ca individ creativ. El considera ca conceptual de geniu este un mit.
Mintea creatoare dispune de 3 facultati: imaginatia (facultate mentala de a elabora o infinitate de asociatii noi), judecata (combinarea ideilor si observarea acordurilor si dezacordurilor pt grupari si eliminari) si gustul (simt intern pt delimitare, un supliment de judecata de factura estetica).
Caliatile creativitatii: productivitatea (nr de idei, solutii), utilitatea (rezultatele actiunilor), eficienta (randamentului economic si performantele actiunii), valoarea (produselor actiunii), ingeniozitatea (eleganta si eficienta metodelor), noutatea (in timp), originalitatea (raritatea ideilor, solutiilor difera de noutate).
Criterii de delimitare a activitatii creatoare de cea productiva:

I.A. Taylor: insemnatatea si recunoasterea sociala a performantei, formulare coerenta si inteligibila a rezultatelor.

S.Golan: rezultate performante, proces creative (spontaneitate, flexibilitate), potential creativ (fluiditate, originalitate).

F. Barron: raritatea in colectivitatea unde apare corelata cu adecvarea la realitate.

A. Koestler: nivelul de constiinta in cautare, tipuri noi de experienta, natura obstacolului care trebuie depasit.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate