Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Putem invinge impotrivirile?

in Psihologie

Depasirea in forta costa scump si merita sa fie examinata.

De ce mijloace dispunem ca sa invingem o impotrivire?

 • Prima categorie corespunde instrumentului “intarire” si consta in a introduce in joc o necesitate, fara sa trebuiasca sa intervii personal:
 • constrangerea verbal, prin folosirea imperativului sau a unor turnuri de tipul “este necesar”..despre care se stie ca declanseaza reflexe de supunere.
 • Evocarea unor legi, a unor necesitati sau a consecintelor dramatice in cazul unei alegeri gresite.
 • A doua categorie corespunde instrumentului “intimidare” si consta in a intervene cu forta personala, cu mijloace material si cu sprijinul uman (persoane si grupuri) de care dispunem.

Ce ne determina sa folosim aceste mijloace?

In general, exemplul lumii in care traim, o lume a obligatiilor de toate felurile si in care ne lasam antrenati in escaladarea violentei.

Iar apoi, noi insine, din diverse motive.

 • Tendinta de a fi comozi, un “trebuie” ne scuteste de efortul de a-l face pe interlocutorul nostrum sa fie receptive
 • Transformarea acestei tendinte in obicei
 • Iritarea in fata obstacolului
 • Divergenta de interese, de ideologie, conflictul de putere.

Cum sa folosim corect aceste mijloace de presiune?

Vei invata sa folosesti mai bine aceste mijloace pe masura ce vei progresa in constientizarea dialogului- acordand atentie deopotriva celuilalt si obiectivului nostru. Faptul ca stii ca poti sa intimidezi, in caz de nevoie, genereaza un sentiment de securitate care faciliteaza lucrurile si ne scuteste sa facem apel la acest sentiment.

 1. In cazul invocarii unor forte exterioare

A intari este forma de constrangere care consta in a nu face uz de forta personala, ci de a face apel , in planul dialogului, la forte exterioare. Presiunea este usoara, interlocutorul ramane liber sa nu se conformeze, riscul ca atmosfera sa se altereze este, deci minor, dar efectul este limitat.

Intaririle ajuta la surmontarea lispei de atentie a interlocutorului , sau a lipsei lui de constientizare a unor elemente. Un mare numar dintre ele fac parte din limbajul current (“Nu uita sa…”, “Trebuie…”, “E clar ca…”)

 1. In cazul invocarii necesitatii

Principalele cazuri de intrebuintare a intaririi sunt urmatoarele:

 • Atragerea atentiei: “Priveste”, “Asculta”, care poti fi inlocuite prin invitatii de genul “Fii dragut si asculta-ma”, etc.
 • Dispozitia de a face ceva: “Trebuie”, “Trebuie neaparat”, care pot fi inlocuite cu alte instrumente cum sunt rugamintea, rezolvarea sau convingerea.
 • Prezentarea unei supozitii drept certitudine: “’Sigur” “Cu certitudine”
 • Depasirea riscului de impotrivire prin apelul la legi sau entitati exterioare c u presupusa autoritate: “Parintii tai” “Sotul tau” “Caldura” , etc.
 • Convingerea cuiva si nu dorinta de a avea sau de a actiona

 

 1. Dozarea presiunii

Doua conditii este bine sa fie respectate:

 • Sa fii constient de faptul ca folosesti intarirea, sau ca esti pregatit sa o faci
 • Sa fii constient ca intarirea nu iti va da forta interioara, care poate iti lipseste pentru a-ti impune viziunea asupra problemei.

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate