Răcirea pe lichid a fost reinventată

in Informatica/Stiri online

liquidcoolin

Câțiva cercetatori de la Georgia Institute of Technology, din SUA, s-au gândit să schimbe modul în care este abordat conceptul de racire cu lichid. În loc să atașeze pe un procesor un sistem care să faciliteze transferul de căldură, aceștia l-au integrat în procesor.
Mai exact, au luat un procesor Altera FPGA în a carui carcasă au tăiat numeroase canale cu un diametru de 100 de microni, în stratul ce se afla chiar deasupra tranzistorilor. Prin aceste canale a fost pompată apă de-ionizată, la o temperatură de 20 de grade.
Rezultatul nu a fost un procesor ars, ci unul care a funcționat fără nici o problemă la o temperatură de 24 de grade. O performanță uluitoare, dacă luăm în considerare faptul că același procesor, în aceleași condiții, folosind racire cu aer, ar fi funcționat la 60 de grade.
Cercetătorii văd un viitor pentru aplicarea acestui sistem de racire în procesoare, în plăci video, și în general oriunde este nevoie de racire, cum ar fi la amplificatoarele electrice. În esență, ar putea înlocui nevoia unei bucați mari de metal care să facă trasferul termic.
Se incearcă în acest moment găsirea de metode prin care răcirea să fie construită direct în procesor, prin conducte de cupru care sa fie și mai apropiate de siliciu, prin care va putea circula lichidul de răcire. Sprijinită de DARPA, cercetarea este considerată a fi primul exemplu de răcire directă cu lichid pe un cip CMOS de înaltă performanță. Detalii asupra cercetării au fost prezentate în data de 28 septembrie, la Conferința IEEE din San Jose, California.
Din păcate o astfel de aplicație va fi cu siguranță în faza de prototip pentru foarte mulți ani.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.