Rafinarea (limpezirea) cerii

in Agronomie

Ceara de albine obtinuta prin procedeele mentionate contine in masa ei, mai ales la partea inferioara a calupurilor o cantitate, mai mare sau mai mica, de impuritati, iar ceara din calup poate avea o culoare inchisa, neomogena, influentand nefavorabil aspectul comercial al acesteia.

Pentru indepartarea acestui neajuns, calupurile de ceara se curata la partea inferioare de impuritati urmand a fi supusa in continuare unui proces de conditionare. Limpezirea si spalarea se face prin topirea repetata a calupurilor in apa dedurizata la o temperatura de cel mult 90 ºC. In final, ceara este turnata si lasata sa intareasca in forme sau tipare diferite.

Ceara astefel obtinuta poate fi clasata in trei clase de calitate: calitatea superioara,calitatea I si calitatea a II-a.

Tinand seama ca ceara de albine este folosita in continuare in diferite scopuri, ea poate fi supusa mai departe unor procedee de purificare si de albire care se executa in interprinderi specializate sub control rigurios.

Se poate face cu mijloace gospodaresti sau pe cale industriala.Pe cale gospodareasca, rafinarea se face prin topiri repetate ale cerii in apa normala sau dedurizata, la temperatura de maxim 90 ºC. Dupa fiecare topire, ceara se raceste lent, in 1-5 zile, formandu-se in cele din urma un bloc de ceara; partea inferioara a blocului de ceara se inlatura, deoarece contine impuritati care depreciaza calitatea cerii. Rafinarea industriala a cerii se efectueaza cu ajutorul unor filtre centrifugale de carbune.

In functie de destinatia folosirii cerii, culoarea acesteia trebuie sa fie galbena, sau chiar mai mult, pigmentii sa fie eliminati in totalitate mai ales cand este folosita in cosmetica si farmacie. Obtinerea cerii albe se realizeaza prin expunerea cerii la soare, rafinarea cu pamanturi decolorante si pe carbuni activati(ca metode fizice) si  tratarea cu bioxid de sulf (metoda chimica)

Omogenizarea cerii.Consta in amestecul diferitelor loturi de ceara de aceeasi calitate, dar de provenienta diferita si care se topesc impreuna.

Corectarea culorii. Se realizeaza cu bicarbonat de sodiu, anhidrida sulfurica, perhidrol si acid sulfuric. Aceste substante, introduse in ceara topita la temperatura de 80 ºC, o decoloreaza pana la nunanta de galben-deschis sau alb.

Pastrarea si livrarea cerii. Se face in incaperi uscate, curate, fara mirosuri straine. Dupa proprietarile organoleptice, ceara de albine conditionata se livreaza in patru clase de calitate, astfel:

Calitatea superioara: cuprinde ceara de culoare alba care provine din topirea fagurilor ramelor claditoare in care nu s-a crescut puiet.

Calitatea I: ceara de culoare galbena care provine din topirea fagurilor proaspeti si a capacelelor acestora in care s-a crescut puiet.

Calitatea a II-a: ceara are culoarea galbena, bruna-deschis, cenusie-deschis, fara luciu, usor lipicioasa si care provine din topirea faguriolor vechi.

Calitatea a III-a: ceara este neuniform colorata, de la galbena-portocalie pana la bruna-inchis si provine din bostina prin presare sau solvatare.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play