Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Raport AEP: 3 milioane de lei, cheltuieli ilegale ale partidelor

in Stiri online

Peste 3 milioane de lei nu au putut fi justificaţi de candidaţii de la alegerile locale. O treime din această sumă o reprezintă cheltuielile UNPR. Datele sunt prezentate în raportul Autorităţii Electorale Permanente, obţinut de Digi24. Cele mai mari probleme le are fostul UNPR, pentru care întreaga finanţare de la alegerile locale nu a respectat legislaţia electorală. Suma totală este de peste un milion de lei. Şi partidul lui Nicuşor Dan are aproape 150 de mii de lei care nu au fost decontaţi de AEP.

Prima campanie electorală finanţată din bugetul de stat, cea pentru alegerile locale din iunie 2016, a pus mari probleme unor partide.

Candidaţii UNPR au cheltuit 1.047.190 de lei şi au cerut decontarea. Surpriza neplăcută a venit când Autoritatea Electorală Permanentă a decis că întreaga finanţare a fost ilegală. UNPR a depus o contestaţie şi nu a vrut să comenteze situaţia.

În campania pentru alegerile locale, cea mai mare sumă a fost cheltuită de PNL, peste 18 milioane de lei. Din aceşti bani, AEP nu a decontat 465.460 de lei, care ar fi fost cheltuiţi ilegal. Liberalii nu au comentat informaţiile.

PSD a cerut rambursarea a peste 14,6 milioane de lei. AEP a găsit nereguli în documente şi nu a fost de acord cu returnarea a 161.096 de lei.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD: „Pe total ţară avem 98,5% din cheltuieli rambursate. Deja, la acest moment, mandatarii judeţeni dirijează înapoi în conturile candidaţilor sumele rambursate.”

PMP a depus documente pentru cheltuieli de 3,72 milioane de lei, iar Autoritatea Electorală Permanentă a găsit nereguli de 143.496 de lei în facturi.

Şi în documentele ALDE au fost nereguli în valoare de 326.696 de lei. Suma cheltuită în campanie a fost de peste 5,5 milioane de lei.

La UDMR, Autoritatea Electorală Permanentă a considerat că peste 361.930 de lei nu au fost cheltuiţi conform regulilor, din cele peste 1,8 milioane de lei pentru care formaţiunea a cerut decontare.

Partidul condus de Nicuşor Dan s-a adresat instanţei, după ce Autoritatea Electorală Permanentă nu a decontat peste 20% din suma cheltuită în campania electorală pentru alegerile locale. USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul) a depus documente pentru rambursarea a aproape 687.000 de lei. AEP a decis că 135.821 de lei provin dintr-o donaţie ilegală.

Nicuşor Dan, preşedintele USR: „90.000 de lei i-am strâns din donaţii online. Aceste donaţii online au fost strânse prin intermediul unei platforme făcută de o asociaţie, care şi-a luat un comision. AEP a considerat că donaţia este ilegală întrucât vine de la această asociaţie, deşi asociaţia era doar un intermediar care facilita acest parcurs, motiv pentru care am contestat în instanţă.”

Partidul a folosit acelaşi sistem al finanţări din donaţii online şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Nicuşor Dan, preşedintele USR: „Aici vorbim de mult mai mulţi bani, undeva la 800.000, un milion de lei.”

Toate documentele privind cheltuielile din campania electorală pentru alegerile locale au fost verificate de Autoritatea Electorală Permanentă şi de Curtea de Conturi. Tot procesul a durat mai bine de şase luni. În total, partidele şi formaţiunile politice au cheltuit aproximativ 48 de milioane de lei pentru a-i convinge pe oameni să le acorde votul. Alte două milioane de lei au fost cheltuite de candidaţii independenţi.

Sursa: Digi24

Într-un răspuns pentru Digi24, Autoritatea Electorală Permanentă precizează în ce condiţii cheltuielile nu pot fi decontate. Nu detaliază pentru fiecare caz în parte.

Comunicatul AEP:

Abateri privind contribuţiile electorale:

– depăşiri ale plafoanelor legale;

– depunerea contribuţiilor de către alte persoane şi nu de către candidaţi sau mandatarii

financiari;

– deschiderea contului de campanie pe numele mandatarului financiar şi nu pe numele

competitorului;

– contribuţii electorale care provin din alte surse de finanţare decât donaţii, venituri proprii,

împrumuturi sau transferuri din contul central;

– nedeclararea contribuţiilor la Autoritatea Electorală Permanentă;

– contribuţii depuse după data încheierii campaniei electorale;

– donaţii in bami, care depăşesc 10 salarii minime brute pe ţară şi care nu au fost virate

prin cont bancar;

– reduceri de preţ care depăşesc 20% din valoarea bunurilor sau serviciilor oferite;

– donaţii mai mari de 25.000 lei şi care nu au la bază acte notariale autentice;

– semnarea cererii de rambursare de către mandatarul financiar, fără a avea o împuternicire

expresă în sensul acesta.

Într-o măsură mai mică sau chiar în cazuri singulare, au fost identificate şi următoarele situaţii:

– donaţii provenite de la persoane fizice care nu au cetăţenia română;

– depunere de contribuţii după depunerea cererii de rambursare;

– depunerea împrumutului direct în contul de campanie şi nu în contul candidatului;

– depunere de contributii de către candidatul altei formatiuni politice în contul de campanie.

Abated privind cheltuielile electorale:

– documente justificative care nu aveau înscrise toate elementele obligatorii prevăzute de

legislaţia în materie;

– plăţi efectuate pentru alte tipuri de cheltuieli decât cele legale, utilizând câteodată contul de

campanie ca şi cont curent;
– cheltuieli pentru materiale de propagandă care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi

considerate materiale de propagandă;

– au fost efectuate cheltuieli mai mari decât contribuţiile electorale depuse în contul de

campanie;

– au fost constatate depăşiri ale unor procente de cheltuieli legale, în cazul anumitor categorii de cheltuieli.

Sursa: digi24.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate