Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

RAPORT ÎNGRIJORĂTOR: „Excesul de încredere că puterea materiala poate ţine sub control escaladarea va creşte riscurile de conflict interstatal la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Războiului Rece”

in Extern

Riscul declansarii unor conflicte interne si internationale va creste in urmatorii cinci ani pana la un nivel care nu au mai fost atins din vremea Razboiului Rece, indica un raport dat publicitatii luni de Consiliul National de Informatii al Statelor Unite.

Si asta nu e singura veste proasta, se arata in raportul citat de Reuters. Aceste conflicte vor avea loc pe fondul incetinirii cresterii economice mondiale.

„Aceste tendinte vor converge intr-un ritm fara precedent spre a face guvernarea si cooperarea mai dificile si a schimba natura puterii, modificand in mod fundamental peisajul global”, se mentioneaza in raportul intitulat Global Trends: Paradox of Progress (Tendinte globale: paradoxul progresului – n. red.), al saselea dintr-o serie de studii trimestriale ale Consiliului National de Informatii.

Centrul american de previziuni strategice pe termen mediu si lung supervizeaza elaborarea Estimarilor Nationale de Informatii, documente federale care sintetizeaza munca celor 17 agentii de informatii americane.

Raportul, publicat cu mai putin de doua saptamani inainte de instalarea presedintelui ales al SUA, Donald Trump, la 20 ianuarie, scoate in evidenta factorii care contureaza „un viitor apropiat intunecat si dificil„, printre care politici mai agresive din partea Rusiei si Chinei, conflicte regionale, terorism, adancirea inegalitatii veniturilor, schimbarile climatice si cresterea economica lenta.

Potrivit documentului, amenintarea terorista va creste in deceniile urmatoare, pentru ca grupuri mici si indivizi vor profita de pe urma unor „noi tehnologii, idei si relatii”.

Incertitudinile legate de SUA, cuplate cu un „Occident orientat spre sine” si cu slabirea standardelor in materie de drepturi ale omului si de prevenire a conflictelor, vor incuraja China si Rusia sa conteste influenta americana, spun autorii.

Aceste provocari „vor ramane sub pragul de razboi cald, dar vor aduce riscuri grave de erori de calcul”, avertizeaza raportul mentionat.

„Excesul de incredere ca puterea materiala poate tine sub control escaladarea va creste riscurile de conflict interstatal la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Razboiului Rece”, mai afirma raportul, conform caruia diferentele in ceea ce priveste valorile si interesele dintre state si dorintele de dominatie regionala „conduc spre o lume a sferelor de influenta„.

Aceasta situatie ofera insa si oportunitati pentru guverne, societati, grupuri si indivizi de a opera alegeri ce ar putea aduce un viitor „mai plin de speranta, mai sigur”, intrucat, „asa cum o implica paradoxul progresului, aceleasi tendinte care genereaza riscuri pe termen scurt pot si sa creeze oportunitati pentru rezultate mai bune pe termen lung”, mai sustine raportul.

Potrivit acestuia, desi globalizarea si progresele tehnologice „i-au imbogatit pe cei mai bogati” si au scos miliarde din saracie, au „golit de continut” clasa mijlocie occidentala si au aprins reactiile de respingere a globalizarii. Aceste tendinte au fost agravate de cele mai ample fluxuri de migratie din ultimele sapte decenii, care alimenteaza „impulsurile nationaliste, anti-elite”.

„Cresterea lenta plus perturbarile induse de tehnologie pe piata muncii vor pune in pericol reducerea saraciei si vor declansa tensiuni in interiorul statelor in anii urmatori, alimentand insusi nationalismul ce contribuie la tensiuni intre tari”, se mai spune in raport.

„Economii mari se vor confrunta cu restrangerea fortei de munca si cu diminuarea cresterilor de productivitate, in timp ce isi revin din criza financiara din 2008-2009 cu datorii mari, cerere slaba si dubii legate de globalizare”, mai prognozeaza documentul.

Referitor la China, aceasta „va incerca sa treaca la o economie stimulata de consum, de la politica sa concentrata pe exporturi si investitii”.

„Incetinirea cresterii va pune in pericol reducerea saraciei in tarile in curs de dezvoltare”, iar guvernarea va deveni mai dificila, intrucat probleme precum schimbarile climatice globale, degradarea mediului si amenintarile in materie de sanatate cer actiune colectiva, iar o astfel de cooperare este tot mai greu de atins, adauga raportul, prezentat luni in cadrul unei conferinte la Washington.

Sursa: ziare.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate