Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Raspunsul lui Iohanis pentru cei care cer AUTONOMIA Transilvaniei

in Politic

Presedintele Klaus Iohannis le-a raspuns clujenilor care au initiat o petitie privind autonomia Transilvaniei. In document se solicita  stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde sa functioneze un Guvern regional “cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonoma”.

autonomie-610x300

Initiatorul petitiei, Fancsali Erno, un tanar de 24 de ani, din Cluj, a reusit sa stranga 14.657 de semnaturi din ianuarie 2013. El a declarat ca vrea autonomie pentru ca in anul 1918, cand s-a infaptuit Unirea, „ardelenii au asteptat ceva mai bun dupa monarhia austro-ungara, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucuresti”.

El spunea ca “impozitele acumulate in Transilvania ajung in Moldova si Oltenia pe nedrept”.

“Istoria si traditia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastra a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarata prima oara libertatea confesionala in 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia in 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultura si toleranta. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie larga. La Unirea din Alba Iulia in 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltata din Romania Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolica, avand credinciosi numai din Transilvania, era eliminata, bunurile erau confiscate”, se arata in petitia trimisa presedintelui Klaus Iohannis, citata de Monitorul de Cluj.

Iata si raspunsul Administratiei Prezidentiale:

“Stimate domnule Fancsali Erno, pe adresa Administratiei Prezidentiale a sosit scrisoarea dumneavoastra adresata domnului Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.

In urma analizei petitiei dumneavoastra, va aducem la cunostinta ca in baza art.80 alin. 1 din Constitutia Romaniei, ‘Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii’. Va informam, de asemenea, ca art. 1 alin. 1 si 5 din Constitutia Romaniei precizeaza ca ‘Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, iar respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie‘.

Potrivit art. 2 alin. 2 din Constitutia Romaniei, ‘niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu’. Amintim si dispozitiile art. 4 alin. 2 din Constitutia Romaniei in care este stipulat faptul ca ‘Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosevire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala’”, se arata intr-o adresa semnata de consilierul Andrei Muraru.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate