Reciclarea echipamentelor electrice si elctronice

in Ecologie

               Sursă: DEEE constau în produse scoase din uz şi includ o gamă întreagă de articole electrice şi electronice, precum: frigidere, echipamente IT şi de telecomunicaţii, congelatoare, instrumente electrice şi electronice, maşini de spălat, echipamente medicale, instrumente de monitorizare şi control, uscătoare de păr, tocătoare automate, televizoare etc.

             Cantitate şi conţinut: DEEE este unul dintre fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere în U.E. şi reprezintă aproximativ 4% din deşeurile municipale. O estimare a compoziţiei DEEE :fier şi oţel (48%), plastic (21%), metale neferoase, inclusiv metale preţioase (13%) şi sticlă (5%). Rata prognozată de creştere este între 3 şi 5% anual. Aceasta înseamnă că în cinci ani vor fi generate cu 16-28% mai multe DEEE şi în 12 ani cantitatea prognozată se va dubla.

              Modalităţi de gestiune:  În prezent, DEEE sunt depozitate sau incinerate. În unele ţări sau regiuni, produsele precum frigiderele sau congelatoarele sunt colectate selectiv şi sunt trimise la fabrici de reciclare pentru dezasamblare şi reciclare.

Prima etapa in procesul de reciclare este indepartarea materialelor periculoase.Apoi sunt dezasamblate pe tipuri de materiale reciclabile:plastic, materiale feroase si neferoase, sticla si altele.Aceste tipuri de materiale reciclabile pot fi utilizate ca materie prima secundara in orice produs industrial.

Impact ecologic: DEEE au fost identificate ca flux prioritar de deşeuri de către Comisia Europeană din cauza caracteristicilor sale potenţial periculoase, consumului resurselor în cadrul procesului de fabricaţie şi ratelor de creştere prognozate. Ca reacţie, Comisia Europeană a pregătit acte legislative sub forma mai multor directive, care propun ca producătorii să-şi asume responsabilitatea pentru preluarea şi reciclarea echipamentelor electrice şi electronice. Acest lucru va impulsiona sectorul industrial să proiecteze echipamentele electrice şi electronice într-un mod mai ecologic şi eficient, având în vedere şi aspecte de gestiune a deşeurilor.

Ce impact au DEEE asupra mediului

DEEE au in compozitie substante deosebit de periculoase pentru mediu si sanatate: mercur, plumb, crom, brom, substante halogene precum CFC (cloro-fluoro-carbon, responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).

Doar cateva date legate de efectele pe care aceste DEEE-uri le pot genera:

  • un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani;
  • sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur;
  • frigiderele contin cloro-fluoro-carbon;
  • telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare;
  • daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.

Fiind atat de periculoase, aceste deseuri nu mai trebuie sa ia calea gropilor de gunoi. Ele trebuie sa fie colectate separat si reciclate.

Referindu-ne strict la subiectul nostru, reciclarea DEEE, companiile pot demara programe interne, amenajand propriile puncte de colectare. De asemenea, se pot asocia cu o campanie de tip Ziua Verde, caz in care demersurile companiei sunt orientate catre publicul larg si sustinute prin implicarea angajatilor.

Exemplu

Un parlamentar european „verde” propune: 10 euro pentru fiecare telefon mobil reciclat

Telefoanele mobile ar trebui supuse aceluiasi regim ca si sticlele, pentru a-i incuraja pe cetateni sa recicleze, a declarat un parlamentar german ecologist din Parlamentul European. Dorothea Steiner a spus ca doreste sa obtina acordarea unui discount de 10 euro, la cumpararea unui mobil nou, daca utilizatorul il recicleaza pe cel vechi.

“De asemenea, daca nu doresti sa-ti cumperi un telefon nou, il reciclezi pe cel vechi si primesti 10 euro”, a precizat Steiner, pentru The Local. “Este primul pas in vederea reciclarii masive a telefoanelor mobile”, a precizat oficialul german. “Telefoanele mobile si alte produse electronice au in componenta lor atat de multe metale rare, incat aruncarea lor la gunoi reprezinta un act iresponsabil”.

In fiecare an, pe piata sunt vandute 1,6 miliarde telefoane mobile noi, care contin 400 tone de argint, 38 de tone de aur si 14 tone de paladiu, un alt metal esential pentru industria producatoare de electronice. “Aceasta comoara trebuie salvata” a subliniat parlamentarul german.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.