Reciclarea sticlei

in Ecologie

Sticla naturala este formata din anumite tipuri de roca topite in urma unor fenomene naturale ce au dus la temperaturi inalte (cum sunt eruptiile vulcanice, traznetele sau impactul cu meteoriti), apoi racite si solidificate rapid. Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Principala meaterie prima din care se obtine sticla este nisipul.Sticla mai contine si alte elemente :soda, varul, feldspatul.Exista trei feluri de sticla in functie de culoare :verde, maro si incolora.Sticla colorata este folosita pentru a proteja continutul de efectele razelor solarelui.Sticla colectata este transportata la fabrica de sticla ; aici este sortata in functie de culoare, curatata si pregatita pentru cuptor, apoi este transformata in cioburi.Acestea sunt amestecate cu nisip, sodiu si calcar si sunt topite in cuptoare, la temperaturi de peste1500 grade celsius.Sticla topita este turnata in forme, suflata cu aer si modelate in sticle de diferite forme.Dupa ce se racesti sticlele si borcanele sunt inspectate.

CUM RECICLAM CORECT STICLA ?

Inainte de a preda sticlele si borcanele la centrul de colectare , clatiti-le, scoateti capacele de la borcane si dopurile de la sticle. Puneti doar recipiente din sticla in containerul special amenajat pentru sticla.

Stiati ca…

  • Sticla are nevoie de 1000000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici?
  • Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1.2 tone de materii prime ( soda, nisip, feldspat)?
  • Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati?
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.