Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Regele Mihai facut „putred de bogat” de statul roman

in Istorie

Mihai I de Hohenzollern, numit impropriu Regele Mihai I, este clasat de revista americana Forbes printre cei mai bogati suverani ai lumii, cu o avere de peste 210 milioane de euro. Aceasta avere fabuloasa il plaseaza pe locul 15 in clasamentul fetelor regesti, cu “doar” cateva milioane sub averea reginei Beatrix a Olandei. Iar marea parte a acestei averi a fost dobandita de Mihai prin retrocedarile ilegale ale statului roman.

Despre cat de putin a meritat Mihai domeniile retrocedate de catre statul roman, ne putem lamuri daca ii urmarim istoria incepand cu august 1944 cand, din postura de suveran de carton a Romaniei conduse de Maresalul Antonescu, acesta a preferat sa negocieze intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste printr-o intelegere cu rusii comunisti, cu toate ca Antonescu purta in paralel negocieri cu Anglia. La doar o zi dupa lovitura de stat prin care era arestat Antonescu, regele Mihai, care acum se erijeaza intr-un mare sustinator al democratiei, a predat pur si simplu Romania in mainile comunistilor. Peste 130.000 de militari romani au fost arestati de catre Armata Rosie dupa lovitura de stat, majoritatea murind in lagarele din Siberia. Apoi, istoria pe care o cunoastem toti: ocuparea Romaniei de catre sovietici, in locul unei administratii anglo-americane: deportari, nationalizari, teroare si crime, adica jumatate de secol de comunism.  

mesajul_craciun_regelui_mihai_tara_trebuie_ramana_unita

Sa nu ne facem iluzii asupra necesitatii actului lui Mihai. Acesta a fost chiar decorat de criminalul sovietic Iosif V. Stalin cu Ordinul sovietic Victoria cu diamante, “pentru actul curajos al cotiturei hotarite a politicei Romaniei spre ruptura cu Germania hitlerista si alierea cu Natiunile Unite, in clipa cand inca nu se precizase clar infrangerea Germaniei”. Åži apoi Mihai a continuat sa fie rege al Romaniei pana in anul 1947, perioada in care a simulat o oarecare impotrivire regimului comunist si, lucru inexplicabil si foarte grav, i-a condamnat la moarte pe detinutii politici ai regimului Antonescu, cu toate ca nu exista presiune in acest sens si chiar comunistii din URSS au preferat in prima faza sa ii amnistieze pe Antonescu si pe membrii cabinetului sau.

Pentru toate acestea inca nimeni nu i-a batut obrazul lui Mihai I. Doar liderul taranist si artizan al Marii Uniri Iuliu Maniu, aflat in puscariile comuniste unde avea sa moara, a mai avut curajul sa il injure pe ardeleneste pe ipocritul rege, pentru tot raul pe care l-a facut, din prostie sau viclenie, Romaniei.

Plictisit sa poarte grija atator milioane de romani, Mihai abdica in 1947 si pleaca din Romania, urmand modelul degeneratului sau tata, dictatorul criminal Carol al II-lea. Cu toate ca in memoriile sale Mihai sustine ca ar fi fost amenintat de catre Petru Groza, in lumina unor noi documente ale Securitatii se pare ca abdicarea sa a fost rezultatul unor negocieri cu Securitatea. Abdicarea lui Mihai a fost de fapt un divort de comunisti, un divort decent si elegant, prin care Mihai obtinea garantii de buna sedere in occident si chiar o pensie frumusica din partea guvernului Petru Groza.

La 50 de ani de la aceste evenimente, regele a revenit in tara ca un salvator si democrat autentic cu o distinsa alura regala. Primit in tara cu o simpatie deosebita, in principal pentru ca romanii nu cunosteau in 1992 istoria adevarata a personalitatii sale, Mihai nu s-a sfiit sa ceara statului roman inapoi domenii care valoreaza sute de milioane de euro. Åži le-a primit: castelul de la Savarsin din Arad, palatul Elisabeta de la Bucuresti, domeniul Peles si complexul turistic Furnica. Aceste domenii sunt compuse din zeci de mii de hectare de padure, castele si alte imobile. Lacomul fost-suveran a mai cerut, pe langa aceste proprietati, si o despagubire de 30 de milioane de euro cu titlu de compesatie pentru toate domeniile care nu mai pot fi retrocedate. Din fericire, acest act a fost blocat prin vot de catre deputati.

images

Majoritatea acestor retrocedari s-a facut “cu cantec”, in cel mai pur stil romanesc. De exemplu, retrocedarea domeniului Peles a adus grave prejudicii bugetului de stat, Mihai intrand in proprietate fara a plati vreun ban pentru investitiile de dupa nationalizare. Astfel, cu toate ca in 1947 complexul turistic “Furnica” nu exista pe domeniul Peles, in anul 2007 acesta a fost retrocedat lui Mihai I pe … degeaba. “Regele”, pasionat colectionar de automobile si domenii “regale” a devenit, dintr-un exilat fustrat, un beneficiar al averii stramosilor sai, adusi in Romania pentru a oferi garantii internationale asupra actiunilor de unificare nationala a romanilor. La cat de distinsi si autentici au fost Carol I si Ferdinand, pe atat de corupti si de marsavi au devenit Carol al II-lea si progenitura sa Mihai.

Deci in aceste zile ne putem mandri ca o nemtoaica din Banat a castigat premiul Nobel pentru literatura si ca avem un fost suveran, tot neamt, care a devenit milionar din banii statului roman, adica pe munca si sacrificiile unui popor pe care l-a vandut comunistilor. Daca Herta Muller este o apriga critica a securistilor si a noilor neocomunisti din Romania, gangavul rege Mihai este un profitor al regimului post-decembrist, revenind in Romania exact de unde a plecat, fara a da socoteala nimanui. Mihai I a facut doar o pauza, atat … A plecat fara griji dintr-o Romanie condusa de comunisti si a revenit ca un milionar cu impresii de alteta si fata regala.

Mai are vreo şansă monarhia în România de astăzi?

Neagu Djuvara: Ar fi avut în ’90, dar de atunci s-au mai stricat lucrurile. Am mai spus-o – şi asta m-a stricat, din cauza dumitale!, cu familia regală (n.a. aluzie la volumul de dialoguri „Un secol cu Neagu Djuvara”, Editura Adevărul, 2010) – ce gândesc despre felul cum ginerele Regelui l-a învrăjbit. Regele n-ar fi trebuit să accepte să fie în termeni atât de buni cu Ion Iliescu. Culmea culmilor este că, puţin timp după ce Ion Iliescu a fost ales pentru al treilea său mandat, deci în anul 2000, m-am aflat în audienţă la Rege. Îţi spun drept că nu mai ţin minte pentru ce mă dusesem să-l văd.     *** Interviu cu istoricul Neagu Djuvara, republicat în pragul zilei de naştere a Regelui Mihai I al României.

Sâmbătă, 25 octombrie, Majestatea Sa împlineşte 93 de ani. Am avut curajul, pentru că eu sunt îndrăzneţ în chestiile astea, şi i-am spus: „Majestate, daţi-mi voie să vă spun că n-ar trebui să fiţi mereu văzut în prezenţa lui Ion Iliescu, pe care eu îl consider vinovat de crime şi care va trebui, o dată şi o dată, să fie judecat şi nu se cuvine ca…“ Regele mi-a tăiat cuvântul: „Da, dar uite că domnul Emil Constantinescu mi-a făgăduit o grămadă de lucruri şi nu s-a ţinut de cuvânt, pe când Ion Iliescu îmi restituie“. Carevasăzică, Ion Iliescu a avut dibăcia, prin intermediul lui Duda, să-l „cumpere” pe Rege. I-a restituit Săvârşinul, pe urmă a pregătit restituirea Palatului Peleş. Asta e părerea mea, Regele Mihai ar fi trebuit să rămână sărac şi curat. Ion Iliescu i-a restituit lucruri care, într-adevăr, sunt ale lui, dar trebuia să le accepte mai târziu, şi nu de la acest om.

Domnule profesor, s-a vorbit în ultima vreme, după discursul Regelui în Parlament, din octombrie 2011, despre reinstaurarea monarhiei. S-a avansat şi ideea unei monarhii cu principe străin, pentru că Regele Mihai este în vârstă, iar succesiunea principesei Margareta nu e văzută de toţi cu ochi buni. Asta deşi legea salică a fost abrogată – ca să spunem aşa – în cadrul familiei regale româneşti. Păi, a fost abrogată numai prin voinţa Regelui. El nu poate să facă aşa ceva. Aici găsesc că, din punct de vedere juridic, Majestatea Sa a greşit.

Ştiţi ce este legea salică?

Mi se pare că în România majoritatea populaţiei nu ştie ce înseamnă. În 1326 – ca să vedeţi, suntem pe vremea lui Basarab Întemeietorul! – s-a stins linia directă a familiei regale franceze din dinastia Capeţienilor. Dar s-a stins linia iniţială, ca să zic aşa, şi a venit la moştenire, imediat, un văr al regelui defunct, care a fost Henric al VI-lea. Dar regele Angliei, Eduard al III-lea, era fiul unei fete a regelui Franţei, Philippe cel Frumos, şi atunci, marea nobilime franceză din jurul tronului, care n-avea chef să vadă un rege englez pe tron, fiindcă deja fuseseră războaie între ei, a născocit o lege a francilor vechi, adică cei care au cucerit Franţa în secolul al IV-lea şi al V-lea, şi care erau franci salieni. Au descoperit că acolo legea era să nu se transmită regalitatea prin femei. Dar e foarte interesant cum această lege, născocită de jurişti francezi din veacul al XIV-lea, s-a răspândit în mai toată Europa. Pe urmă, cu vremea, a fost stricată de dinastii care au spus că vor să fie continuată regalitatea şi prin femei.

Dar, lucru interesant, asta s-a întâmplat numai în ţările nordice, care au devenit protestante. În ţările catolice nu s-a admis. Nici în Franţa, nici în Spania, nici în Italia. Şi noi am moştenit această lege salică. Ce vreau să spun?    Majestatea Sa Regele Mihai nu are puterea să schimbe ceva care a fost stabilit în Constituţia din 1923 şi, mai înainte, în Statutul Familiei Regale, care s-a votat în 1866. Deci, dacă ar vrea ca să-i succeadă principesa Margareta, ar trebui, mai întâi, ca poporul nostru să voteze reîntoarcerea monarhiei. Deci, timp de o zi, două, să spunem, să fie Regele Mihai din nou Rege al României. El ar genera un vot pentru un nou Parlament care să schimbe Constituţia din 1923, iar în acea Constituţie să se spună că pot să urmeze la tron şi femeile. Dar nu poţi să pui căruţa înaintea boilor.

Prin urmare, decizia Regelui n-are acoperire juridică… Majestatea Sa Regele nu are puterea să schimbe o lege constituţională şi un statut al Casei Regale Române. Încă ceva: eu nu l-am aprobat când a făcut un fel de declaraţie cum că nu mai are nimic de-a face cu familia  Hohenzollern. Cum poţi să spui aşa ceva? Când te gândeşti că primul nostru Rege, Carol I, a rămas „foarte Hohenzollern” în tot comportamentul lui. De pildă, castelul Peleş l-a făcut ca un castel german renascentist, nu s-a „jucat“, ca să zic aşa, ca să facă o Mogoşoaie mai mare, să facă ceva care să fie în stil brâncovenesc. El a făcut un castel Hohenzollern.

Cum poţi să vii tu acum, nepotul, să spui că nu vrei să ai nimic de-a face cu neamul tău? Eu consider că nu se justifică această condamnare a unei moşteniri de familie. El e Hohenzollern de origine, dar nu mai poartă numele fiindcă, în 1916, ei au dezmoştenit ramura Hohenzollern din România. Dar noi nu avem să adăugăm ceva la chestia asta.

Găsiţi viabilă ideea unei monarhii ca la 1866 în România?

Dar de ce să schimbăm dinastia? Nu, aici nu înţeleg care e motivul. De ce să schimbăm dinastia?   De pildă, din pricina reţinerilor sau rezervelor pe care le au unii faţă de succesiunea la tron şi faţă de anumite gesturi istorice ale Regelui Mihai… Dar, dacă au reţineri faţă de venirea unei femei pe tron, trebuia să-l „înfieze” pe tânărul Nicolae. Nu văd de ce să schimbăm dinastia. Şi, în orice caz, monarhia în sine eu o găsesc mai valabilă decât republica, chiar dacă ai câteodată un rege slab, cum a fost şi Carol al II-lea, care n-a fost un rege bun, dar n-a fost nici catastrofal.    Uitaţi-vă în Europa de astăzi, puţinele ţări care au mai păstrat monarhia sunt cele mai calme, cele mai civilizate – Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie. Mai sunt şi altele, cum este Spania sau Belgia, care s-ar rupe în bucăţi dacă n-ar fi monarhie.

Citeste mai mult: adev.ro/ndxquc Sursa:  George Bara – NapocaNews.ro

 www.frontpress.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate