Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Regiunea industriala din Ruhr

in Economie/Geografie/Istorie

Ruhr este un afluent de dreapta al Rinului din landul Renania de Nord. Râul are o lungime de 221 km și un bazin hidrografic de 4 485 km2. Pe o distanță de 124 km, curge prin „regiunea Ruhr” cea mai mare zonă industrială din Europa. Regiunea cunoaște o dezvoltare mai intensă din secolul XVIII, datorită zăcămintelor mari de cărbuni existente. Ruhrul asigură necesarul de apă al regiunii. Începând din secolul XIX râul este una dintre cele mai circulate căi fluviale din Europa, fiind navigabil pe o lungime de 12 km. Regiunea din apropierea apei fiind și un loc de relaxare pentru populația din metropolele bazinului industrial. Având la Mülheim un debit de 79 m3 este al 5 – lea afluent al Rinului după mărime.

Statistici de bază
Suprafață 232,82 km²
Altitudine 31 m
Populație 499.111 (31/12/2006)[1]
– Densitate 2.144 /km² (5.552 /sq mi)

Duisburg este un oraș în landul Renania de Nord-Westfalia, Germania este situat în regiunea Niederrhein (Rinul de Jos) la marginea zonei puternic industrializate Ruhrgebiet (Bazinul Ruhrului), și la vărsarea acestuia în Rin. Orașul cu o jumătate de milion de locuitori este situat pe locul cinci pe lista orașelor din Renania de Nord-Westfalia cu centrul în Düsseldorf. Încă din Evul Mediu localitatea era un centru comercial important, pierde însă acest rol în secolul XIII prin mutarea comerțului în afara Rinului. În secolul XIX crește din nou importanța economică a orașului prin depozitarea cărbunelui de-a lungul cursului Rinului, acest necesar de cărbuni crește prin dezvoltarea industriei metalurgice din bazinul Ruhrului.

Etimologia denumirii orașului

Sunt mai multe variante de esplicare a originii numelui localității, una dintre acestea ar fi: prima silabă a denumirii „dheus“ în germana veche înseamnă „regiune umedă” sau „regiune inundabilă”.
Duisburg înseamnă de fapt „fortăreață în zonă inundabilă”. O altă explicație ar fi „Duisburg” înseamnă „cetatea de pe deal”, orașul vechi fiind întradevăr situat pe o ridicătură de teren pe malul Rinului, o denumire asemănătoare o poartă și o localitate din Belgia, de asemenea acest nume poartă un convoi de vapoare italiene fiind distrus de englezi la data de 9 noiembrie 1941.

Geografie

Duisburg este amplasat la marginea regiunii deluroase din regiunea Rinului de Jos, la vărsarea râului Ruhr în Rin, orașul întinzându-se pe ambele maluri ale acestora. In partea nordică a orașului se varsă în Rin răul Emscher. Altitudinea orașului variază între 82,5 m și 14,85 m n.m..

Localități învecinate

Spre vest orașul se învecinează cu orașele Moers, Rheinberg și Dinslaken din districtul Wesel, in est cu orașele Oberhausen și Mülheim pe Ruhr, in sud cu orașul Ratingen din districtul Mettmann, cu Düsseldorf, Meerbusch din districtul Rhein-Neuss și orașul Krefeld.
Subîmpărțirea orașului

Portul orașului
Duisburg-Mitte ▪ Duisburg-Süd ▪ Hamborn ▪ Homberg/Ruhrort/Baerl ▪ Meiderich/Beeck ▪ Rheinhausen ▪ Walsum
Aceste sectoare se subîmpart la rândul lor în 46 de cartiere.

Istorie

Duisburg in 1647
Piață in Duisburg, 1850

Prin săpăturile arheologice s-au descoperit urme ale civilizației romane prin întărituri, fortărețe care asigurau legiunilor romane traversarea Rinului. „Piața veche” era prin secolul al V-lea un centru comercial, fiind legat direct prin strada „Hellweg” de malul Rinului. Pentru prima oară în anul 883 este amintit orașul în cronica „Regino von Prüm”, când este cucerit de normanzi respectiv vikingi, care iernează aici.

Prin poziția geografică favorabilă și o poziție strategică importantă a Duisburgului la confluarea căilor nautice a Rinului cu Ruhrul, a determinat deja în anul 740 instaurarea unei curți regale. În secolul al X-lea, din anul 929 este atestată existența unei curți regale. În anul 1002 îl sfințesc episcopii din Köln și Liège pe regele Heinrich II. În anii 1173 a îngăduit regele Barbarossa să se țină în Duisburg anual timp de 14 zile „piața stofelor”.

Până în anul 1290 este un oraș independent, la această dată însă regele Rudolf von Habsburg l-a dăruit grofului din Kleve pentru suma de 2000 de mărci de argint. În perioada următoare devine Duisburg până în secolul XIV membru a orașelor hanseatice, (Liga Hanseatică). Dintr-un oraș comercial devine orașul treptat un oraș provincial cu o pondere crescută în agricultură. O influență importantă în dezvoltarea culturală a orașului o are Gerhard Mercator și înființarea Universității 1655. În anul 1666 orașul, împreună cu principatul Kleve de Brandenburg, aparține de Prusia, și prințul Kurfürst Friedrich Wilhelm interzice orașului drepturile de oraș imperial.

Date mai importante

în secolul XVII are loc dezvoltarea manufacturilor de textile și tutun.
o dezvoltare industrială intensă are loc în secolul XIX cu cel mai mare port (la malul unui fluviu) din lume.
1824 construirea fabricii Curtius prima fabrică de acid sulfuric din lume.
1846 se stabilesc la nord de Duisburg fabricile de renume mondial Thyssen și Krupp și filiala căilor ferate Mindener Köln.
necesarul de forță de muncă s-a asigurat prin muncitori proveniți mai ales din Olanda, Austria și Polonia.
1905 devine Duisburg o metroplolă, fiind extins portul în 1905 a cărui extindere a fost deja începută în 1716.
1916 din cauza primului război mondial domnește în oraș o anarhie.
1921 – 1925 orașul este sub ocupație franceză și belgiană
1929 – 1933 orașul suferă din cauza crizei economice mondială (perioadă de recesiune)
9 noiembrie 1938 distrug fasciștii marea sinagogă a orașului de pe strada Junker.
1942 – 1942 în timpul celui de-al doilea război mondial se află aici un lagăr de concentrație care în 1943este distrus prin bombardare.
1942 din acest an este orașul regulat bombardat de aliați, distrugându-se nu numai portul ci și centrul important de chimie, siderurgie, oțelărie, precum și o mare parte din populația civilă, fiind 80 % din clădiri distruse.
după terminarea celui al doilea război mondial a trebuit toată infrastructura orașului, ca și toate clădirile istorice refăcute.
1961 până la acest an atinge populația orașului cifra de 502.933 de locuitori, refăcându-se instalațiile de oțelărie.
1970 scade producția de fier și oțel prin înrăutățirea conjuncturilor mondiale, crescând numărul șomerilor, prin închiderea porților unor fabrici ca de exemplu firma Krupp.

Rin-Ruhr Germania Germania 11 817 132[2] Köln (983 347), Essen (585 430), Dusseldorf (574 514)

Regiunea Ruhr
coordonate 51°29′″N, 7°13′″E
land Nordrhein-Westfalen
regiune guvernametală Arnsberg, Münster, Düsseldorf
suprafața 4.435 km²
populație 5.245.598 (2007)
densitate 1.183 loc/ km²
altitudine maximă 420 m (Breckerfeld)
altitudine minimă 14 m (Xanten)
lungime 116 km (est-vest)
lățime 67 km (nord-sud)
nr. înmatriculare auto BO, BOT, DO, DU, E, GE, HA, HAM, HER, MH, OB; EN, RE, UN, WES
împărțire administrativă 11 districte urbane, 4 districte
director RVR 4.435 km²

Regiunea Ruhr, (în limba germană Ruhrgebiet, sau Ruhr-, Kohlenpott ori Revier) este o zonă urbană din Renania de Nord-Westfalia, Germania, formată dintr-o serie de orașe industriale mari încadrate de râurile Ruhr la sud, Rin la vest și Lippe la nord. La sud vest, regiunea Ruhr se învecinează cu Landul Bergisches. Zona este locuită de aproximativ 5,3 milioane de oameni și este considerată ca făcând parte din zona metropolitană Rin-Ruhr, cu o populație de peste 12 milioane de locuitori. Regiunea se întinde pe o suprafață de 4.435 km² pe partea dreaptă a cursului inferior al Rinului.

Regiunea include, de la vest la est, următoarele aglomerări urbane: Duisburg, Oberhausen, Bottrop, Mülheim an der Ruhr, Essen, Gelsenkirchen, Bochum, Herne, Hamm, Hagen și Dortmund ca și părți ale unor districte mai „rurale” Wesel, Recklinghausen, Unna și Ennepe-Ruhr. Toate aceste districte au fost transformate într-un mare complex care formează un conglomerat industrial de o dimensiune uriașă, cu peste 5,3 milioane de locuitori, a cincea mare aglomerare urbană din Europa după Moscova, Londra Mare, Madridul Mare și Parisul.

Pentru anul 2010 orașul Essen este declarat una din cele 3 capitale culturale ale Europei, ca reprezentând întregul Bazin al Ruhrului, celelalte două capitale culturale fiind Istanbul, Turcia, și Pécs, Ungaria.
Economie

În ultimul timp bazinul Ruhr a pierdut din ponderea industrială; azi există încă unele firme mari ca RAG, Degussa, ThyssenKrupp care au 8,9 % din muncitorii angajați din regiune. Tot aici își au sediul concernele RWE (energie electrică), E.ON (gaz natural), ca și concernele comerciale Aldi, KarstadtQuelle și Tengelmann.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Economie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate