A început să-ţi curgă nasul, durerea de cap nu-ţi dă pace, te simţi moleşită. Nu te împacienta: cu puţin efort, scapi de probleme în doar câteva zile.
Toamna, odată cu schimbarea vremii, vin durerile de cap şi în gat, tusea, nasul care curge…Sunt principalele simptome ale afecţiunilor de sezon.
GUTURAI
Altfel spus, o banală răceală, neplăcere provocată de virusuri. Chiar dacă nu prezintă niciun pericol pentru organism, când nu este tratat corespunzator sau înfundarea nasului este tratată cu indiferenţă, infecţia se răspândeşte dincolo de cavitatea nazală, iar complicaţiile sunt inevitabile: sinuzită, faringită, laringită, otită acută medie. Aşadar, şi un banal guturai trebuie tratat, iar asta cât mai repede.
Cum se manifestă: secreţii nazale abundente, nas înfundat, dureri de cap, dureri în gat, moleşeală, febră moderată (37, 5-38 grade C).
REMEDII LA ÎNDEMÂNĂ
Usturoi. Ştiai că e cel mai puternic antigripal natural? Amestecă 5 căţei de usturoi zdrobiţi cu 10 linguriţe de miere şi consumă câte o linguriţă din pasta obţinută din 30 în 30 minute.
Inhalaţii. Te pot ajuta prin decongestionarea căilor respiratorii. Nu-ţi rămâne decât să faci inhalaţii 3-4 seri la rând, înainte de culcare, cu plante puternic aromate, precum menta, busuiocul, scorţişoara, cimbrişorul.
Sucuri de citrice. Foarte bogate în vitamina C, prin stimularea sistemului imunitar, citricele se constituie un aliat de nădejde în lupta cu răcelile. Bea câte 3-4 pahare pe zi.
Ghimbir. Are proprietăţi antiinflamatoare. Fierbe câteva bucăţi de ghimbir tocate mărunt, apoi bea lichidul în care poti adăuga puţină miere. Îl poţi consuma şi ras, amestecat cu miere.
TUSE
Dacă vrei să scapi de tusea care nu se lasă dusă, nu căuta s-o înăbuşi, ci, dimpotrivă, fă-o cât mai productivă, scop în care îţi prepari singură remediile.
EXPECTORANTE LA ÎNDEMÂNĂ
Infuzia de salvie (o linguriţa de salvie uscată la o cană cu apă fierbinte). Îndulcită cu miere, este un excelent expectorant natural.
Usturoiul are un efect expectorant puternic. Se consumă câte un căţel de usturoi de trei ori pe zi sau câte o linguriţă dintr-un sirop preparat din usturoi pisat şi miere.
Siropul de ceapă. E recomandat în răceală şi tuse. Se fierb, timp de 10-15 minute, 4-5 cepe cu tot cu coajă într-un litru de apă. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea, cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Şi asta în fiecare zi, până ce tusea dispare.
NAS ÎNFUNDAT
Nimic grav, desigur. Totuşi, tratând neplăcerea cu indiferenţă, te-ai putea confrunta ulterior cu complicaţii. Cum procedezi pentru a le evita?
REMEDII LA ÎNDEMÂNĂ
Fă inhalaţii. Respiraţia în abur de ceai sau de apă salină poate degaja mucusul şi combate inflamaţia.
Băile fierbinţi la picioare, în apa cărora ai adăugat sare grunjoasă, şi-ar fi mare ajutor.
Prepară-ţi picături pentru nas, pentru a le evita pe cele de la farmacie care, pe lângă reacţii adverse, creează dependenţă. Toarnă peste doua linguriţe de galbenele 100 ml apă fierbinte, apoi lasă-le la infuzat 10-15 minute. Strecoară lichidul şi, cât este cald încă, la temperatura corpului, amestecă trei linguriţe cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Tocmai ai obţinut porţia de picături pentru o zi. Introdu picăturile din lichidul obţinut în fiecare nară de 5-6 ori pe zi.
Fă gargară. Adaugă în ceai de gălbenele, un excelent dezinfectant, un vârf de linguriţă de bicarbonat şi fă gargară.
Mănâncă ghimbir. Câte o bucăţică de câte ori ai nasul înfundat. Efectul începe să se simtă în aproximativ 10 minute.
SINUZITĂ
Apare când mucoasa care căptuşeşte interiorul foselor nazale şi sinusurile se infectează. Drept urmare, secreţiile din sinusuri nu se mai drenează spre nas şi gât, ducând la apariţia durerii şi senzaţia de presiune în sinusuri.
Cum se manifestă: la început, ca o banală răceală. După câteva zile, îşi fac apariţia senzaţia de cap greu, dureri de cap, nas înfundat, secreţii nazale purulente, stare febrilă. În sinuzita frontală, durerea se simte în zona spâncenelor, iar în sinuzita maxilară, pe obraz şi sub ochi.
REMEDII LA ÎNDEMÂNĂ
Inhalaţiile cu apă cu sare şi compresele cu sare grunjoasă încinsă la limita suportabilului aplicate pe zona dureroasă câteva seri la rând te scapă de neplăceri.
LARINGITĂ
E ceea ce, în termeni populari, numim răguşeală, cauzată de inflamarea mucoasei laringiene.
Cum se manifestă: uneori, singura neplăcere e răguşeala, pot apărea însă şi durerea, tusea seacă, febră.
REMEDII LA ÎNDEMÂNĂ
Inhalaţia cu ulei de brad sau de eucalipt acţionează precum un “plasture” care acoperă suprafaţa sensibilizată a laringelui cu o peliculă protectoare şi reduce procesul inflamator. Atenţie: inhalaţia nu se face cu vapori de aburi fierbinţi, ci cu aer cald şi umed.
Băi fierbinţi la picioare. În primele 2-3 zile de la debutul bolii, un efect benefic îl au şi băile fierbinţi la picioare, în apă cu sare grunjoasă. Temperatura apei să fie de 42-45 grade C, iar durata procedurii, de cel puţin 20 de minute.
TOTAL GREŞIT! “Eşti răcită? Ia antibiotice şi-ţi trece!, te sfătuieşte o prietenă. Nici vorbă. Antibioticele distrug bacterii, nu virusuri, vinovate de răceală şi gripă. Indicate sunt doar la recomandarea medicului, când raceala este însoţită de complicaţii bacteriene precum sinuzita sau infecţiile gâtului.