Rentabilitatea unei stupinei

in Agronomie

Pentru a fi rentabile, stupinele trebuie să fie alcătuite din cel puţin 25 familii de albine, întrucât cheltuielile indirecte legate de deplasări, aprovizionare, timp neproductiv sunt de mai multe ori aceleaşi pentru un efectiv mare sau mic.

Albinele melifere sunt insecte sociale, fac parte din specia Apis mellifera care aparţine ordinului Hymenoptera. Ele trăiesc asociate în familii puternice, formate din trei feluri de indivizi (caste): matca, albinele lucrătoare şi trântorii.

Familia de albine – prin mecanismul biologic perfect de adaptare şi autoreglare la condiţiile de mediu, modul de organizare a activităţii complexe pe care o desfăşoară, conţinutul şi valoarea produselor apicole pe care le realizează – reprezintă o importanţă deosebită din punct de vedere ştiinţific.

 

 

Apicultura face parte din categoria ştiinţelor aplicate, având ca obiect de studiu elucidarea tuturor problemelor legate de viaţă şi activitatea albinelor melifere, astfel încât să fie posibilă folosirea de către om a familiilor de albine în scopuri economice, ecologice şi sociale la inepuizanta lor capacitate.

În domeniul economic rolul albinelor este deosebit de mare şi poate fi pus uşor în evidenţă, atât prin valoarea produselor directe pe care le recoltă omul de la familiile de albine, cât şi prin valoarea sporului de produse care se obţine de la plantele cu polenizare entomofilă, cultivate şi spontane, prin polenizarea realizată de albine.

Mierea reprezintă principala sursă de energie pentru albine, fiind folosită atât în procesele fiziologice ale organismului, cât şi ca sursă de căldură prin transformarea în energie calorică.

 

 

Suprafaţa ocupată de floră melifere în România este de 11.499.718 hectare, din care fondul agricol ocupă 50,4 %, iar cel forestier 49, 6 %. Din punct de vedere al suprafeţelor ocupate, o pondere importantă reprezintă păşunile, fâneţele şi răşinoasele, iar ca şi eficienţă economică – contribuind cu peşte 80% la producţia de miere- matcă a ţării – sunt evidenţiate soiurile şi hibrizii de flaorea-soarelui, pădurile de salcâm şi tei.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.