Repaosul de iernare

in Agronomie

           Se desfăşoară în perioada noiembrie – ianuarie, când matca încetează ouatul, iar albinele duc o viaţă latentă, cu activitate redusă şi consum mic de hrană (600 -800 g/lună). În această perioadă, apicultorii care au pregătit în condiţii bune familiile de albine pentru iernare îşi rezumă activitatea în stupină numai la supravegherea iernării, fără deschiderea stupilor.

Iernarea albinelor în condiţiile ţării noastre se face în aer liber. Acest mod de iernare constă în lăsarea stupilor pe vetrele permanente, care trebuie să fie însorite, cu terenul uscat şi protejat de vânt şi deranjul provocat de animale. Pentru o bună iernare albinele au nevoie de multă linişte şi, la interval de 1 – 2 luni, de condiţii pentru efectuarea zborului de curăţire (defecare). Aceste condiţii se realizează în zile însorite cu temperature minimă de 13 – 14 grade C.

            Activitatea albinelor în prima parte a iernării. Odată cu scăderea temperaturii exterioare la 8 – 6 grade C, albinele se adună strâns în jurul mătcii formând ghemul de iernare, pentru a putea menţine temperatura de iernare. În mod normal, ghemul de iernare se formează în spaţial fagurilor din care a eclozionat ultimul puieţ.

Forma ghemului este determinate de forma cuibului şi mărimea familiei; în cele mai multe cazuiri este sferică şi eliptică.

Din punct de vedere structural, la exterios, ghemul este alcătuit dintr-un strat foarte dens de albine care ocupă atât intervalele dintre faguri, cât şi interiorul celulelor libere. Această parte este cunoscută sub denumirea “coaja ghemului “. Albinele din această zonă stau aproape nemişcate, cu capul îndreptat către interiorul ghemului, asemănător ţiglelor care acoperă casele.

Grosimea stratului de albine din coaja ghemului este de 2.5 – 7 cm şi are rolul de izolare termică şi menţinere a temperaturii din interior. Zona din interiorul ghemului, care formează miezul acestuia, este mai afânată, albinele au posibilitatea de mişcare şi de desfăşurare a unei anumite activităţi, în special producerea căldurii.

În perioada repaosului de iernare, în interiorul ghemului, la familiile normale, temperature este de 14 – 25 grade C, mai ridicată în zilele friguroase. În coaja ghemului temperature se menţine la limita de 6 – 8 grade C. Menţinerea temperaturii se realizează prin intrarea în activitatea albinelor în interiorul ghemului de câte ori temperature se apropie de 14 grade C. Căldura se produce prin consum de miere şi mişcări specifice ale albinelor.

La familiile slabe temperature din interiorul ghemului este mai ridicată, acestea consumă mai multă hrană şi desfăşoară o activitate mai mare pentru producerea căldurii, ceea ce are consecinţe negative asupra vieţii albinelor, încât se uzează de muncă şi încarcă organismul (intestinul gros) cu reziduuri alimentare care le produc diaree.

Temperatura din exteriorul ghemului de iernare (spaţiul stupului) este cu numai 1 – 2 grade C mai ridicată decât cea dinafara stupului, ceea ce confirmă că albinele nu încălzesc interiorul stupului, ci numai interiorul ghemului, fapt ce întăreşte cele descrise cu privire la asigurarea bunei iernări – “restrângerea spaţiului, populaţie numeroasă, hrană suficientă, împachetare perfectă “.

Din punct de vedere cantitativ şi calitativ, la familiile pregătite pentru iernat în condiţii bune, în prima parte a iernării (noiembrie – ianuarie) nu se petrec schimbări semnificative. Albinele puse la iernat se păstrează în cuib aproape în totalitate, uzira şi consumul de hrană sunt reduse în comparative cu perioasa ce urmează.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.