Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

RESPECT! Tanti Pepenica, artizana care la 75 de ani încă mai țese la război

in Diverse

Maria Pepene, 75 de ani, cunoscută și ca Tanti Pepenica, a luat parte la un proiect inedit de împletire a artei contemporane cu cea veche, menit să nu dea uitării această indeletnicire păstrată de sute de ani.

Câteva artizane din zona Bran-Moieciu, care stăpânesc arta tradiţională a ţesutului la război din generaţie în generaţie au luat parte la un proiect inedit de împletire a artei contemporane cu cea veche. Totul a fost gândit, scrie bizbrasov.ro, pentru a nu face uitată această indeletnicire păstrată de sute de ani.

Proiectul, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Asociaţia Forums şi co-finanţat de AFCN, presupune rezidenţe artistice de documentare şi de lucru a unor artişti contemporani cu artizani locali, pentru studierea şi reinterpretarea elementului de patrimoniu imaterial ţesutul la război.

Maria Pepene, sau tanti Pepenica, așa cum îi spun oamenii din sat, a lăsat deoparte gospodăria sa din Moieciu şi a mers timp de zece zile la Bastionul Ţesătorilor din Braşov, locul care a găzduit acum două secole ateliere şcolare pentru pregătirea lucrătorilor războaielor de ţesut moderne, pentru a le arăta tinerilor o îndeletnicire pe care o ştie parcă de o viaţă: ţesutul la război.

„Eram o copilă când am ţesut pentru prima dată. Am învăţat de la mama şi bunica mea. Cum pleca mama de-acasă, cum mă aşezam la războiul de ţesut să mai încerc câte ceva. Uneori îmi ieşeau, alteori nu, şi săraca mama mă ocăra. Şi aşa am învăţat şi mi-a intrat la suflet şi nu m-am despărţit de război nici astăzi. Făceam covoare, cuverturi, şarvete şi chiar şi ii, care îmi plăceau cel mai mult. M-am bucurat să fac parte din proiectul acesta pentru că am mai ieşit la oraş. Am ţesut cu aceeaşi energie“, a mărturisit, pentru sursa citată, tanti Pepenica.

La cei 75 de ani ai săi, Tanti Pepenica a lucrat pentru expoziţie împreună cu artista Otilia Boeru, care şi-a pus ideile în practică cu ajutorul artizanei. Au creat o cuvertură pe care au lipit-o într-un joc de culori pe o planşetă.

„Am doi nepoţi care sunt crescuţi la oraş şi nu sunt interesaţi de arta ţesutului. Mi-ar plăcea să existe copii interesaţi de tradiţia asta, dacă nu, s-o pierde şi îmi pare rău. Când eram eu copil îmi mergeau mâinile pe război foarte repede, dar, acum, mai pune un tânăr să facă aşa ceva, că nu cred că ar reuşi“, a mai spus Maria Pepene.

La vernisajul expoziţiei, Maria Pepene a purtat un costum popular vechi de 54 de ani, pe care l-a purtat când a fost mireasă.

Lucrările pot fi văzute în expoziţia de la Bastionul Ţesătorilor din Braşov până pe 1 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10.00-18.00. Expoziţia va putea fi vizitată şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în perioada 4 – 22 octombrie 2017.

SURSA FOTO: Dan Strauti / bizbrasov.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate