Resursele melifere şi valorificarea lor

in Agronomie

Viaţa albinelor melifere este dependenţa şi în legătură directă cu existenţa plantelor nectaro-polenifere, deoarece, spre deosebire de alte insecte, hrana lor se bazează exclusive pe produse de origine vegetală-nectar şi polen.

Flora melifere a României este bogată şi variată, cuprinzând peşte 300 de specii cu pondere nectaro-polenifera. Pe întreg teritoriul ţării noastre se găsesc însemnate rezerve de nectar şi polen, furnizate de plantele melifere cultivate şi spontane cu perioadă şi durată de înflorire diferite în raport de specie, altitudine şi data semănatului.

Ponderea cea mai însemnată atât în ceea ce priveşte producţia de miere-matcă, cât şi asigurarea culesului de întreţinere, dezvoltare şi rezerve pentru iernare a albinelor o au speciile de salcâm, tei, floarea- soarelui, leguminoasele furajere, păşunile şi fâneţele. Importanţă deosebită în realizarea unor producţii constante de miere- matcă au sursele culesului de mână, care din punct de vedere al provenienţei este de origine vegetală (secretată de plante), cu o pondere mai mică şi de origine animală, provenind de la anumite insecte (afide) care se hrănesc cu seva plantelor, aceasta fiind în cantitate mai mare.

Mierea de mână este bogată în săruri minerale, apreciată de consumatori, dar este dăunătoare sănătăţii albinelor când se găseşte înglobată în rezervele de iernare.

Suprafaţa ocupată de floră melifere în România este de 11.499.718 hectare, din care fondul agricol ocupă 50,4 %, iar cel forestier 49, 6 %. Din punct de vedere al suprafeţelor ocupate, o pondere importantă reprezintă păşunile, fâneţele şi răşinoasele, iar ca şi eficienţă economică – contribuind cu peşte 80% la producţia de miere- matcă a ţării – sunt evidenţiate soiurile şi hibrizii de flaorea-soarelui, pădurile de salcâm şi tei.

Din evaluarea potenţialului melifere al plantelor spontane şi cultivate, rezultă cantitatea de 211.716 tone miere, care poate asigura întreţinerea în bune condiţii a unui număr de peşte 1.700.000 familii de albine şi realizarea unei producţii de miere-matcă de cârcă 34.000 tone pe an.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.